Indholdsfortegnelse
Quicklånet - dit økonomiske plaster
Vidste du, at quicklån og kviklån er det samme?
Ikke alle låntagere er klar over, at låneudbyderne bruger begge udtryk. Fremover ved du nu, at siger de quick, betyder det også kvik.
Du har sikkert selv oplevet at glemme en regning eller to. Og med glemte regninger følger høje gebyrer samt et potentielt overtræk på din konto. Det er noget, de fleste af os helst vil undgå! Ofte er det dog sidst på måneden, at vi indser, at vi mangler lidt ekstra penge for at klare de sidste dage. Når der kun er tale om et par dage til sidst i måneden, er låneprocessen for almindelige lån tit for langsom og kan derfor ikke hjælpe dig.
Løsningen? Quicklån. Kun få timer efter, du har sendt en ansøgning afsted, vil du modtage en godkendelse, pengene vil stå på kontoen – klar til at hjælpe dig med de sidste få meter inden målstregen, hvor den nye måned starter. Få timer. Det er alt.
Quicklånet ligger ofte mellem 3.000 og 10.000 kroner, der ofte er nok til at hjælpe med månedens sidste betalinger.
Hele fidusen med de små lån er hastigheden. Når du ansøger om et mindre lån på f.eks. 5.000 kr., behøver banken ikke tjekke alle informationer om dig og din økonomi for at godkende dig.
Ved enhver låneaftale løber banken en risiko. En risiko for, at låntageren ikke overholder deres aftale. Risikoen stiger ofte i forbindelse med, at lånebeløbet stiger – men det samme gælder også for hastigheden, hvorved låneaftalen skal godkendes. Jo hurtigere en låneaftale skal gå igennem, jo mindre tid har banken til at vurdere låntagerens økonomi og derved også risiciene ved at lave en låneaftale. Det resulterer ofte i en højere rente for at sikre sig, at de tjener lånet ind igen i tilfælde af, at låntageren ikke har mulighed for at betale tilbage.
Så snart beløbet bliver højere end 10.000 kr., vil der være større grund til at skulle gennemføre en vurdering af dig som låntager samt dine økonomiske vaner.
Hvem tager et quicklån?
Fordi quicklånet kan bruges til alt mellem himmel og jord, er der ingen grænser for, hvem der tager et quicklån – eller hvad det kan bruges til.
Det er perfekt til alle, der mangler et tilskud inden næste måneds lønseddel.
Er du studerende, kan quicklån være nyttige, hvis bøgerne til det kommende semester var dyrere end først beregnet
Har du udset dig noget, du længe har gået og manglet, men midlerne er ikke til det lige nu? Quicklån kan være løsningen.
Quicklånet bruges også til de små, men trælse udgifter - fx hvis cykel- eller bilsynet blev en anelse dyrere end forventet, eller du havde glemt at betale forsikring i denne måned
Uanset hvad du vil bruge lånet til, er det vigtigt, at du har mulighed for at betale lånet tilbage i fremtiden. Løbetiden for quicklån er ofte på 3 måneder, men kan også forlænges til 6 eller 12 måneder afhængigt af udbyderen.
Har du en stabil indkomst og et godt overblik over din økonomi, bør det være meget ligetil at betale lånet af løbende, fx i forbindelse med udbetaling af løn. Et godt råd er at sætte betalingensdagen til den første i måneden (eller hvornår du ellers får løn, fx hvis du er 14-dageslønnede) samt at lave en fast overførsel hver måned. På den måde er du sikker på altid at have penge på kontoen til at udføre betalingen. Fordelen, ved at gøre det først i måneden, er, at du, efter udgifterne er betalt, vil have et overblik over dit rådighedsbeløb for måneden og kan planlægge dit forbrug ud fra dette. Endnu bedre er det, hvis du har et budget og en tilbagebetalingsplan, så du hver måned ved, hvor meget du har til rådighed. På den måde holder du også styr på, hvor meget du skylder, og hvornår lånet er afbetalt.
Er din økonomi lidt mere svingende, kan det være en fordel at ansøge om et lån med en længere løbetid og derfor en lavere månedlig ydelse. På den måde vil du have mulighed for at betale den månedlige ydelse og er derfor ikke afhængig af, hvor stor månedens indkomst er.
Det er dog vigtigt at pointere, at den overordnede pris for lånet bliver dyrere, når løbetiden forlænges. Men det er en pris, der er værd at betale i nogle tilfælde – især for at undgå måneder med for sene betalinger.
Krav til quicklånet
Selvom der er langt færre krav til din personlige økonomi og pengevaner, er der stadig en række krav, du skal opfylde for at kunne tage et quicklån.
Her er en oversigt over de mest gængse regler på tværs af alle udbyderne:
For at kunne tage et quicklån i Danmark skal du:
Være fyldt 18 år
Have et gyldigt MitID
Have en dansk folkeregisteradresse
Have en fast indkomst
Have en dansk bankkonto
Undrer du dig over, hvorfor du skal have et MitID, eller hvorfor din bankkonto skal være dansk? Det er faktisk to af de vigtigste årsager til, at hurtige lånetilbud som quicklån kan lade sig gøre.
Når du ansøger om et lån online, er der en masse informationer, der er til rådighed gennem dit CPR-nummer. Der er primært tale om helt generelle informationer om dig, som banken har mulighed for at tilgå.
Hvis der ikke er problemer med den information, de har, vil de sende dig en låneaftale, du skal underskrive med MitID. Dit MitID sikrer, at pengene ender på din konto og ikke en andens – og at der ikke er nogen, der kan tage lån på dine vegne og overføre dem til deres egen konto. MitID fungerer kort fortalt som din personlige, online underskrift.
Til sidst skal du have en dansk bankkonto. Dit MitID arbejder sammen med din Nemkonto, hvor din løn tikker ind hver måned.
Alle disse små detaljer er med til at fjerne unødvendige bump på vejen, så din låneproces bliver så kort som muligt – og så du kan få pengene udbetalt lidt hurtigere end ellers.
Har du ikke en dansk bankkonto, virker dit MitID ikke på samme måde, og processen vil derfor være mere kompliceret, og som resultat deraf, langsommere. Og sandheden er bare, at der ikke er så meget quick over et quicklån, der tager 14 dage at få gennemført.
Fordele og ulemper
Hurtig udbetaling og kort svartid
Fleksible lånevilkår
Ingen sikkerhedsstillelse
Krav til dit økonomiske overblik
Faste renter og afdrag
Høje renter
Risiko for at ende i gæld
Mulig negativ påvirkning på din kreditværdighed
Skjulte vilkår og gebyrer
Mindre personlig rådgivning
Hurtig udbetaling og kort svartid
Med online kviklån er der både kort svartid på din ansøgning og en hurtig udbetaling. Ved mange udbydere får du svar på din ansøgning allerede inden for få minutter, og du kan være heldig at få beløbet indbetalt på din konto allerede samme dag. Det gør kviklån til en af de hurtigste lånemuligheder på markedet.
Fleksible lånevilkår
Med et kviklån vil du opleve nogle meget fleksible lånevilkår, både når det kommer til at vælge beløbet og løbetiden. Som låntager kan du vælge mellem forskellige lånebeløb og tilbagebetalingsperioder. Den fleksibilitet er en stor fordel for dig, da du i låneaftalen kan tilpasse kviklånet efter dine behov.
Ingen sikkerhedsstillelse
En af de største fordele ved kviklån er, at du ikke behøver stille sikkerhed for lånet. Ved fx et billån stiller du din bil som sikkerhed for lånet, hvilket betyder, at banken har pant i din bil, hvis du ikke kan betale lånet tilbage som aftalt. Ved et kviklån skal du derimod ikke stille sikkerhed for lånet, hvilket også indebærer, at du ikke behøver oplyse, hvad lånet skal bruges på.
Krav til dit økonomiske overblik
Måske det her ikke ligefrem lyder som den fedeste fordel. Ikke desto mindre er det vigtigt at pointere, at du skal have et knivskarpt overblik over din økonomi, inden du begynder at overveje et kviklån. Ellers kan det hurtigt føre dig ud i økonomiske problemer. Derfor er kravet en fordel, da du både bliver klogere på din økonomi, har en god undskyldning for at lægge et budget og i sidste ende finde ud af, om du har råd til at låne pengene. Indsigt og forståelse er aldrig en dårlig ting, hvis du spørger os!
Faste renter og afdrag
Når du ansøger om og godkender et kviklån, fastsættes renterne og afdragene i låneaftalen. Det er en stor fordel for dig som låntager, da du på den måde kender de månedlige afdrag på forhånd. Det hjælper med at overskueliggøre din økonomi i hele lånets løbetid, hvilket også hænger godt sammen med at lægge et budget som nævnt ovenfor.
Høje renter
Den nok største ulempe ved kviklån er den høje rente, der gør lånet dyrere sammenlignet med banklån. Dertil er det vigtigt at bemærke, at renten bliver højere, desto længere tilbagebetalingsperioden er. Ved nogle låneudbydere bliver renten desuden højere, hvis du har en lav kreditscore. Alt dette er vigtigt at holde for øje igennem hele låne- og ansøgningsprocessen.
Risiko for at ende i gæld
Ligesom ved alle andre lån er der en risiko for, at du med et kviklån ender i gæld. Det er ikke til at sige, om risikoen er større ved kviklån, da renten er højere, og fordi låneudbyderne ofte er mindre fleksible mht. at ændre på tilbagebetalingsaftalen. Lige så vigtigt det er at udpege risiciene, lige så vigtigt er det at nævne, at så længe du overholder din låneaftale, har du intet at bekymre dig om.
Mulig negativ påvirkning på din kreditværdighed
Et kviklån har som sådan ikke en negativ indvirkning på din kreditværdighed. Men hvis du ikke er i stand til at betale lånet tilbage til tiden, vil det påvirke din kreditværdighed negativt. Din kreditværdighed er den, alle kreditorer og pengeinstitutter kigger på, når de skal vurdere, om de vil låne dig penge. Har du en lav kreditværdighed, er der mindre sandsynlighed for, at du får lov til at låne penge. Det kan du læse mere om her.
Skjulte vilkår og gebyrer
Nogle kviklån kan desværre have skjulte gebyrer eller vilkår, der i sidste ende øger dine samlede låneomkostninger. Det kan hurtigt slå dit budget ud af kurs, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på det – især fordi de skjulte vilkår ofte står med helt småt. Derfor er det vigtigt, at du læser hele din kontrakt godt igennem!
Er du nervøs for at støde på en långiver, der har en bagtanke med at låne dig penge? Det er du ikke ene om, og derfor bruger flere og flere låntagere platforme som Moneezy. Når du bruger en sammenligningstjeneste, er risiciene mindre, idet alle de opstillede långivere er godkendt af Finanstilsynet.
Mindre personlig rådgivning
Med et kviklån foregår hele låneprocessen online. Det betyder, at der ikke er mulighed for samme personlige rådgivning som i en bank. Du kan selvfølgelig kontakte mange af låneudbydernes kundeservice, men det er ikke altid, de kan hjælpe dig med personlige, økonomiske spørgsmål. Nogle ser det som en ulempe, mens andre ser det som en fordel ikke at skulle snakke med en rådgiver om lånet.
Simon Hedeboe Mikkelsen studerer en kandidat i International Virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. Han har været investeret i al ting økonomi i 6 år, og har igennem det sidste år fokuseret på at skabe content for Moneezy. Han specialiserer sig i at nedbryde komplicerede finansielle fagbegreber, enten skriftligt eller visuelt, og gøre det spiseligt og forståeligt for den gængse dansker.