EezyRepay – et afbetalingsværktøj fra Moneezy

At betale af på gæld kan fylde meget i hverdagen afhængigt af, hvor meget du skylder. Vil du tage kontrollen over dine finanser samt sikre en stabil og nem gældsafvikling – og ovenikøbet spare penge? Så bør du lægge en plan.

En afbetalingsplan.

Ekstrabetaling

Sådan bruger du EezyRepay:

Indsæt dine eksisterende lån og udregn, hvordan du skal prioritere din afbetaling for at blive gældfri hurtigst muligt – og på den billigste måde.

Med EezyRepay fra Moneezy kan du beregne følgende ting:

 • Hvornår du vil være gældfri

 • Hvilken afbetalingsmetode, der bedst kan betale sig for dig

 • Din nye låneperiode (løbetid)

 • Din nye rente

 • Din totale besparelse ved at lave en afbetalingsplan med EezyRepay

Hvilke informationer skal du bruge om din gæld?

Du skal bruge følgende informationer om din gæld, inden du bruger EezyRepay:

 • Det resterende beløb på din gæld (din saldo)

 • Lånets ÅOP

 • Den månedlige betaling (dvs. hvad du afbetaler om måneden)

Du kan også angive det, hvis du har ekstrabetalinger. En ekstrabetaling er et beløb, du har mulighed for at betale ekstra enten hver måned eller som et engangsbeløb – fx hvis du har fået 1.000 kr. i gave eller arvet en mindre sum penge.

Hvilke afbetalingsmetoder findes der?

Der findes flere metoder til at prioritere afbetalingen af din gæld. Metoderne adskiller sig fra hinanden ved, at rækkefølgen af gælden prioriteres forskelligt. Her får du en gennemgang af de tre mest populære afbetalingsmetoder: Lavinemetoden, Sneboldmetoden og Snefnugmetoden.

Lavinemetoden

Når du bruger lavinemetoden, bevæger du dig oppe fra og ned. Det betyder, at du rangerer din gæld fra højeste til laveste rente og tager dem i den rækkefølge. Når du vælger at fokusere på den højeste rentesats først, sparer du i sidste ende flere penge, fordi de samlede renteomkostninger vil falde hurtigere.

Lad os sige, at du har følgende lån:

Lån A: 37.500 kr. til en rente på 18% (minimum månedlig betaling: 1.125 kr.)

Lån B: 22.500 kr. til en rente på 12% (minimum månedlig betaling: 750 kr.)

Lån C: 15.000 kr. til en rente på 6% (minimum månedlig betaling: 375 kr.)

Lån A er det største lån, og derfor starter du med at afbetale på dette lån.

Måned 1:

 • Lån A:

  • Minimumsbetaling: 1.125 kr.

  • Ekstrabetaling: 750 kr.

  • Samlet betaling: 1.875 kr.

 • Lån B:

  • Minimumsbetaling: 750 kr.

  • Samlet betaling: 750 kr.

 • Lån C:

  • Minimumsbetaling: 375 kr.

  • Samlet betaling: 375 kr.

Samlet betaling for måned 1: 3.000 kr.

Måned 2 og fremad:

 • Fortsæt med at betale minimumsbeløbet på Lån B og Lån C.

 • Tildel de resterende midler til Lån A, indtil det er fuldt betalt.

For eksemplets skyld antager vi, at Lån A er afbetalt efter 22 måneder. Omfordel herefter de midler, der tidligere gik til Lån A, til Lån B.

Måned 23:

 • Lån B:

  • Minimumsbetaling: 750 kr.

  • Ekstra betaling: 1.875 kr. (tidligere samlet betaling til Lån A)

  • Samlet betaling: 2.625 kr.

 • Lån C:

  • Minimumsbetaling: 375 kr.

  • Samlet betaling: 375 kr.

Samlet betaling for måned 23: 3.000 kr.

Lad os sige, at Lån B er afbetalt efter 10 måneder (samlet set 32 måneders afbetaling af lån). Fordel nu de midler, der tidligere gik til Lån B, til Lån C.

Måned 33:

 • Lån C:

  • Minimumsbetaling: 375 kr.

  • Ekstra betaling: 2.625 kr. (tidligere til Lån A og B)

  • Samlet betaling: 3.000 kr.

Samlet betaling for måned 33: 3.000 kr.

Denne proces fortsætter, indtil Lån C er betalt af.

Denne metode er dog ikke nødvendigvis den rigtige for dig. Flere lånerådgivere har tidligere pointeret, at netop denne metode ikke tager højde for de psykiske udfordringer, der er ved at afbetale på en gæld.

Forestil dig, at du starter med det lån, der har den højeste rente, men at dette lån også er det største lån rent beløbsmæssigt – ligesom i eksemplet ovenfor. Det kan virke som en uoverskuelige rejse at begive sig ud på (endda inden du overhovedet er startet på din afbetalingsplan) – og den manglende motivation kan hurtigt være kilden til manglende gældsafvikling.

Forventer du, at du ville se det som en alt for stor mundfuld? Så er du måske bedre tjent med Sneboldmetoden. Lad os tage et kig på, hvordan den metode kan motivere dig til at betale dine lån af hurtigst muligt.

Sneboldmetoden

Hvis du bruger sneboldmetoden, arbejder du dig opad. Med denne metode bliver du måske ikke gældfri lige så hurtigt, men du er potientielt mere motiveret til at blive kvit med din gæld, hvis du får små sejre fra tid til anden. 

Tanken bag denne metode er, at vi ikke kun kan se gældsafvikling som ren logik og fornuft. Vi kan ikke adskille de følelser, der også følger med, når man bærer rundt på en gæld.

Inden du laver din afbetalingsplan, betaler du måske minimumsbetalingen på din gæld – og det er der intet unormalt i. Faktum er bare, at det sjældent er den nemmeste (eller hurtigste) vej til at blive gældfri. Eller til at få større økonomisk frihed igen. Den hurtigste vej derhen består af ekstrabetalinger.

Lad os sige, at du har følgende lån:


Kviklån 1: 5.000 kr. til 18% rente (minimumsbetaling: 150 kr.)

Kviklån 2: 8.000 kr. til 20% rente (minimumsbetaling: 240 kr.)

Forbrugslån: 40.000 kr. til 8% rente (minimumsbetaling: 820 kr.)

Fase 1: Fokus på Kviklån 1

 1. Fordi du har plads til det i din økonomi, beslutter du at betale 750 kr. i ekstrabetaling på kviklån 1, mens du fortsætter med at betale minimumsbetalingerne på de andre lån.

 2. Samlet betaling på kviklån 1: 900 kr. (150 kr. minimum + 750 kr. ekstrabetaling).

 3. Når kviklån 1 er betalt af, går du videre til kviklån 2.

Fase 2: Fokus på Kviklån 2

 1. Overfør de 900 kr., du betalte på kviklån 1, til kviklån 2.

 2. Samlet betaling på kviklån 2: 1.140 kr. (240 kr. minimum + 900 kr. ekstrabetaling).

 3. Når kviklån 2 er betalt af, går du videre til forbrugslånet.

Fase 3: Fokus på Forbrugslån

 1. Overfør de 1.140 kr., du betalte på kviklån 2, til forbrugslånet.

 2. Samlet betaling på forbrugslånet: 1.960 kr. (820 kr. minimum + 1.140 kr. ekstrabetaling).

 3. Fortsæt med denne betaling, indtil forbrugslånet er betalt af.

Med denne metode betaler du de mindste lån først. Her tæller de små sejre højst, og derfor gaber du ikke over mere, end du kan rumme nu og her. Det er overskueligt og stabilt.

Idéen med den rullende-sneboldmetode er, at du ruller dine gældsbetalinger som en snebold, der bliver større og større og derved får større effekt for hver gang, du afbetaler. Vi har dog valgt at inkludere ekstrabetalinger i eksemplet for at vise dig, hvilken effekt det har. Havde du blot betalt minimumsbetalingen, ville det tage endnu længere tid at komme af med din gæld.

At lægge ekstrabetalinger betyder, at du bruger de ressourcer, du har, bedre og mere effektivt.

Idéen ved at benytte sig af ekstrabetalinger er dog ikke reserveret til sneboldmetoden. Du kan sagtens implementere det under lavinemetoden. Her er rækkefølgen på dine afbetalinger blot anderledes.

Snefnugmetoden

Snefnugmetoden bruges som et supplement til de to andre metoder. Med snefnugmetoden betaler du mindre beløb, når du kan. Måske har du fundet 50 kr. i et par aflagte bukser. Måske får du en bonus på arbejdet, eller du får flere penge tilbage i skat end først ventet. Alle disse eksempler er indtægter, småbeløb, du ikke har forventet eller inkluderet i dit budget.

Vi kan kalde det for ekstraindkomst. Fordi du ikke har inkluderet denne indtægt i dit budget, kan alle pengene gå direkte til din gældsafvikling.

Husk, intet beløb er for småt til din gældsafvikling – selv 50 kr. tæller i sidste ende.

Det er vigtigt at sige, at intet er mere rigtigt end andet. Som med alt, inden for privatøkonomi, handler det om, hvad der giver mest værdi for dig. Det er heller ikke nødvendigt at lægge sig fast på den ene metode. Du kan sagtens skifte mellem dem, så du har mulighed for at finde frem til, hvilken metode der er mest motiverende for dig. En tilbagebetalingsplan er ikke statisk – den er dynamisk og konstant foranderlig.

Når alt kommer til alt, er det eneste, der tæller, at du gør fremskridt med din gæld.

Efter du har brugt EezyRepay

Gældshåndtering starter med EezyRepay, men den slutter ikke her. Når først du har din afbetalingsplan klar, starter næste fase. Vores erfaring viser os, at mange låntagere ikke er klar over, at afbetaling af gæld er en dynamisk proces, du hele tiden skal korrigere og holde øje med. Vi sammenligner det tit med at finde den rigtige temperatur på radiatoren – vi skruer op og ned afhængigt af vind og vejr.

Vi anbefaler derfor, at du fortsætter med følgende ting, efter du har benyttet EezyRepay:

 • Automatiser afbetalingen af din gæld, så du ikke misser en forfaldsdato.

 • Glem ikke dit budget. Ligesom din opsparing skal have en plads i budgettet, bør du også give plads til ekstrabetalinger til din gæld. Især hvis du tidligere har været vant til at betale minimumsbetaling.

 • Lav milepæle. Bryd afbetalingen ned i milepæle såsom pr. kvartal eller halvårligt. Fejr dine fremskridt med noget, du elsker – det vil øge din motivation!

 • Gennemgå og juster afbetalingen løbende. Ændrer din indkomst sig – enten til det bedre eller værre, bør du fx justere din afbetalingsplan til at betale mere eller mindre.

 • Søg økonomisk rådgivning, hvis du kæmper med at nå din månedlige afbetaling.

Afbetalingsplan – bliv mere end bare gældfri

Overblik er ikke det eneste, du får ud af at lave en afbetalingsplan, selvom det er en stor del af det. Faktisk vil du opleve, at der er en række personlige fordele ved at starte din gældshåndtering med at lægge en plan.

Hvis du spørger eksperter på området, er en af de vigtigste ting ved en afbetalingsplan, at den er med til at reducere stress hos låntageren. En struktureret afbetalingsplan er en fast plan for, hvordan du skal afvikle din gæld. Når først den er sat til at køre automatisk, har du tid og overskud til at fokusere på andre ting.

Det betyder fx, at du kan drømme om nogle økonomiske fremtidsmål, såsom køb af bolig, starte egen virksomhed eller blot forbedre din pension. Økonomisk fleksibilitet og frihed er en af de største fordele ved at udarbejde en afbetalingsplan. Selvom der skulle opstå uventede ændringer i din økonomi, vil du have større råderum til at kunne justere planen og dermed holde din afbetaling på sporet.

At blive gældfri er ikke noget, du gør på en eftermiddag. Det kræver hårdt arbejde og vedholdenhed. Men hvis det hjælper på motivationen, så husk at gældsafvikling kun er midlertidigt – det, du ofrer nu, kommer igen en dag.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved