Sådan forbedres din kredit score

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Inden banken eller andre låneudbydere godkender dig til et lån, foretager de en kreditvurdering af dig som låntager. Til det kigger de ofte på din kreditscore, der bl.a. tager højde for evt. eksisterende gæld, den ønskede låntype og det ansøgte beløb samt en analyse af din finansielle adfærd.

En høj kreditscore medfører ofte en større mulighed for at låne højere beløb.

Så selvom du sagtens kan opfylde de basale krav fra låneudbyderen som fx alder, er der desværre stadigvæk en sandsynlighed for, at du bliver afvist til at låne penge. Det kan du dog forsøge at undgå ved at forbedre din kreditscore. Herunder får du nogle tips og tricks til, hvordan det kan lade sig gøre. 

Hvad er en kreditscore?

Som kort forklaret ovenfor er din kreditscore resultatet af en analyse foretaget med fokus på alle de faktorer, der er relateret til din økonomiske adfærd. Med andre ord; din fortidige, nutidige og ønskede fremtidige økonomi. En god kreditscore medvirker, at du oftere bliver godkendt til at låne penge.

FICO-score

Hvis du vil være sikker på, at du har en høj score, skal du kontrollere og undersøge din FICO-score og din positionering deri.


FICO-scorekategorierne spænder fra 300 til 850, og en god score er på minimum 500.

Hvis du har en medium eller lav kreditscore, bør du overveje nogle af de måder, du kan forbedre den på. Her er nogle af de muligheder, du har:

Rettidig tilbagebetaling af andre lån

Hvis du stadig har et udestående lån, bør du altid sørge for at betale dine afdrag til tiden. Det er vigtigt, fordi forsinkede betalinger vil have en meget negativ indvirkning på din kreditscore. Hvis du betaler dine rater for sent, vil du blive rapporteret til kreditbureauet, hvilket igen sænker din score. Banker ser en dårlig kreditbureauscore som et advarselssignal, da de vurderer risikoen, for ikke at få deres betalinger tilbage fra dig til tiden, som høj.

Det samme gælder for tidligere lån. Kreditbureauet gemmer alle tidligere finansielle data. Som regel slettes tidligere poster dog efter 3 år. 

Undgå hyppige kreditforespørgsler

Gentagne kreditforespørgsler bidrager også til din kreditscore, især hvis du modtager afslag. Grundlæggende skal du huske på, at jo flere afslag du modtager fra långivere, jo mere signalerer du til banken, at der er noget galt med din kreditværdighed. I nødsituationer, eller hvis du kun har brug for en lille sum penge, kan du overveje at optage onlinelån, hvor du ikke skal stille sikkerhed for lånet. Dermed er der færre krav til din kreditværdighed, men til gengæld er omkostningerne for lånet også ofte højere. Hvis du foretrækker et banklån, kan du undersøge direkte hos den pågældende bankfilial, om du opfylder kravene, før du sender din anmodning.

Ingen kredithistorie? Få en!

En særlig situation kan opstå, hvis du aldrig har optaget et lån. Selv da kan det være, at du har en dårlig kreditbureauscore. Banker har en tendens til at være tilbageholdende med at stole på en ansøger uden kredithistorie, fordi de ikke har nogen oplysninger om, hvor pålidelige du er.

Derfor er det vigtigt, at du opbygger en kredithistorie. Foretag for eksempel et lille nykøb med en 0% finansiering, hvor du tilbagebetaler alle rater til tiden. Det er den billigste og nemmeste måde at opbygge en positiv kredithistorie og forbedre din kreditscore.

Omlægning af lån

Det kan være svært at foretage alle betalinger til tiden, især hvis du har flere lån, der kører parallelt. En løsning på det problem er at omlægge dine lån, hvilket vil gavne dig på mange måder.

Med en omlægning kan du kombinere udestående forpligtelser, som du skal betale, til ét enkelt lån. Det vil hjælpe dig med at opfylde dine betalinger, hvilket er det vigtigste skridt til at forbedre din kreditscore.

Kom i gang – vælg lån med kort løbetid

Med en dårlig kreditscore er det usandsynligt, at banker vil give dig et lån på et højt beløb og over et længere forløb. En måde at forbedre din kreditscore på er at vælge kortfristede lån og foretage tilbagebetalingerne til tiden. Dermed vil du forbedre din kreditscore, og sandsynligheden er derfor større for, at bankerne stoler mere på dig mht. at optage store lån.

Tjek din kredit score grundigt

Selvom du mener, at du er den perfekte kandidat til et lån, skal du huske på, at dine kreditoplysninger gemmer en masse data om din økonomiske adfærd. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt kontrollerer din score for at slette potentielle forkerte poster og holde den på en god værdi. 

Hvis du akut har brug for et lån, kan du også overveje at optage et onlinelån. Selvom der også udføres en kreditkontrol her, går det hurtigere, og du skal ikke stille med sikkerhed for lånet på samme måde som ved et banklån.

Følger du ovenstående tips, kan du forbedre din kreditscore, hvilket stiller dig bedre, inden du skal låne penge næste gang. Hvis du tager højde for alle aspekter, der strømmer ind i din kreditscore i fremtiden, kan du opretholde en fejlfri kreditværdighed.  

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

5. juni 2023
Fra lokal til online - sådan kan du låne let og bekvemt
Det er i dag meget let at låne penge via nettet. Det gør, at du på under en uge kan søge om og få godkendt et lån. Vi har samlet en række eksempler lige her.
Læs mere
17. april 2023
Hvad er ÅOP, og hvordan kan den hjælpe dig med at vælge det bedste lån?
Hvad er ÅOP, og hvordan påvirker den prisen på et lån? Vi forklarer, hvad ÅOP er, og hvordan den hjælper dig med at træffe smartere, økonomiske beslutninger.
Læs mere
20. marts 2023
Hvor meget kan jeg låne?
Når du gerne vil tage et lån, er noget af det, du helt sikkert tænker på: hvor meget kan jeg låne? Hvor stort et lån du kan få, er nemlig afgørende for, hvor me
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved