Fælleskonto: Fordele og ulemper

Share
Tweet
Share

At dele økonomi med en partner kan være en fantastisk måde at forenkle sin budgettering, men fælleskonti kan også komme med deres egne unikke sæt af udfordringer. I dette indlæg ser vi nærmere på, hvad fælleskonti er, hvordan de fungerer, og om de passer til dig.

Hvad er en fælleskonto?

En fælleskonto er en bankkonto, der deles mellem to eller flere personer. De, der deler kontoen, er typisk par, men det kan også være slægtninge eller forretningspartnere, der har en høj grad af tillid til hinanden. Fælleskonti bruges typisk til at betale regninger, indbetale lønsedler eller spare op til ferier.

Alle fælleskontoindehavere har samme grad af adgang til pengene på kontoen. Det betyder, at alle ejere af kontoen kan hæve kontanter, skrive checks og foretage online betalinger. Derfor deler de også det samme ansvar for kontoen (f.eks. at dække eventuelle gebyrer eller afgifter). Desuden er det vigtigt at bemærke, at transaktioner foretaget via en fælles konto kan kræve en underskrift fra alle parter.

Typisk kan en fælles bankkonto have et "og" eller et "eller" skrevet mellem kontoindehavernes navne:


 • Er der et "og" placeret mellem navnene, skal alle parter underskrive for at få adgang til midlerne.

 • Er der et "eller" placeret mellem kontohaverens navne, skal kun én part underskrive for at få adgang.

Sådan fungerer fælleskonti

Fælleskonti fungerer ligesom almindelige standardkontis. Den eneste forskel er, at to eller flere personer har adgang til kontoen. En fælles bankkonto kan oprettes permanent. Fx kan du oprette en konto til dig og din partner, hvor jeres lønninger vil blive udbetalt. I har også mulighed for at oprette en midlertidig konto, hvis det er nødvendigt.

Fælleskonti omfatter bl.a.:

 • Kreditkort

 • Indlånskonti (herunder kontrollerede konti og opsparingskonti)

 • Lån

 • Realkreditlån

 • Kreditlinjer (også kaldet ”lines of credit”)

 • Andre bankprodukter

Alle personer, der er tilføjet til kontoen, har tilladelse til fuld brug af alle produkterne. Dog deler de også ansvaret for eventuelle gebyrer eller afgifter, samt eventuelle betalinger.

Fordele og ulemper ved en fælleskonto

Nedenfor har vi listet nogle af fordelene og ulemperne ved en fælleskonto. På den måde bliver du og din partner bedre klædt på til at træffe beslutningen om, om en fælleskonto kunne være noget for jer.

Fordele
 • Lettere at åbne konti: Ved at samle jeres penge kan du og din partner omgå den minimumssaldo, mange banke kræver, og dermed høste fordelene ved kontoen.

 • Let at betale regninger: Det er meget lettere at betale de almindelige udgifter, såsom husleje, elektricitet, madbudget eller internetregninger, når I, som par, deler en bankkonto.

 • Transparens: I vil være i stand til at se, hvor jeres penge går hen, og hvad I bruger dem på. På den måde får du og din partner nemmere et overblik over jeres fælles forbrug, og I vil aldrig være i tvivl om, hvorvidt jeres penge bliver brugt på ting, I ikke vil have. 

 • Giver en følelse af samhørighed: Siden I er sammen om det og deler ansvaret for at have en fælles konto, kan det tilføje endnu et lag af sammenhold til jeres forhold.

 • Delt adgang = delt ansvar: I nogle tilfælde kan det være en god idé at tilføje en ekstra person til en bankkonto for netop at give adgang til at betale regninger eller udføre andre bankmæssige rutineaktiviteter. Det kan fx være nyttigt for ældre at give deres børn adgang, for at de kan være sikre på, at alle regninger betales til tiden.

Ulemper
 • Manglende kontrol: Du kan ikke kontrollere, hvordan din partner bruger de fælles penge. Hvis den ene part har svært ved at kontrollere sine forbrugsvaner, påvirker det i høj grad den anden part – og det kan i sidste ende også påvirke selve forholdet.

 • Mangel på privatliv: Det modsatte problem med transparensfordelen nævnt ovenfor er, at du ikke har noget privatliv. Du kan komme til at føle, at din uafhængighed bliver krænket, da din partner kan vælge at være opmærksom på alle dine udgifter fra den fælles konto. For eksempel ville du ikke være i stand til at købe nogen overraskelsesgaver ved hjælp af den fælles konto. Derfor er der mange par, der vælger at have flere konti, så man både har en privat til sit eget forbrug, og en fælles til det fælles forbrug. 

 • Ansvarlig for andres handlinger: Med en fælles bankkonto er alle parter med adgang ansvarlige for eventuelle gebyrer. Hvis din partner kører jeres fælles kreditkort igennem maskinen, er du lige så ansvarlig for betalingen, som din partner er. 

 • Parterne går hver til sit: Der er altid en mulighed for, at forholdet slutter, eller at man fx ikke længere skal bo sammen. Er det tilfældet, kan det skabe problemer og konflikter, når den fælles konto skal lukkes, og restbeløbet skal fordeles mellem de to parter. For at undgå det er det vigtigt, at man har en snak med den anden part om, hvad man gør, hvis kontoen på et tidspunkt skal lukkes.

Sådan åbner du en fælles bankkonto

Hvis du beslutter dig for at åbne en fælleskonto med din partner, svarer processen meget til at åbne en personlig konto. Du starter med at kontakte din bank for at høre om de tilgængelige muligheder. I nogle tilfælde kan du også fx tilføje en anden bruger til din allerede eksisterende konto. Det hele afhænger af din banks interne politikker.

For at oprette en fælleskonto skal både du og din partner give jeres personlige oplysninger og diverse identifikationsdokumenter. Hvis I fortrækker at oprette kontoen, mens I fysisk er i banken, skal I også begge være til stede.

Når I har oprettet jeres konto, kan I beslutte jer for, hvordan I vil administrere og overvåge den. I kan også beslutte jer for, om I vil tilmelde jer netbank, hvem af jer (eller begge) der vil modtage kontoadvarsler, og om I vil have delte eller individuelle netbanksprofiler.

Hvad er den rigtige beslutning for jer?

Hvad den bedste beslutning er for jer, afhænger af jeres personlige behov og præferencer. Er I interesserede i at åbne en fælleskonto sammen, skal I huske at tænke det ordentligt igennem, før I træffer nogle beslutninger.

I ethvert forhold kan det være et meget stort skridt at administrere penge sammen. Før I åbner en konto sammen, er det derfor vigtigt, at I sikrer jer, at I på samme side. Skal I have en fælleskonto til at fungere, skal I stole på hinanden, have en god kommunikation og kende jeres forskellige muligheder inden for området. På den måde vil I være i stand til at finde den helt rigtige konto for jer.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved