Hvad er din pengepersonlighed?

Share
Tweet
Share

Din pengepersonlighed er et udtryk for dine vaner med, og holdninger til, penge. Bruger du dem så snart lønnen checker ind på kontoen, og har du intet problem med at spendere på en go' aften i byen eller en forlænget weekendtur? Eller holder du dem låst på opsparingen og får koldsved bare ved tanken om en øl til 75 kr. i byen?

Hvor end du lægger på spektret, er det godt at kende til din pengepersonlighed, så du kan lære dit økonomiske 'jeg' bedre at kende. Læs med her, hvor du først skal besvare de 10 spørgsmål for at finde frem til hvilken personlighedstype, du er, og derefter få tips og tricks specifikt rettet mod din pengepersonlighed.

Test: Hvilken pengepersonlighed har du?

Besvar hvert spørgsmål, og hold styr på, hvor mange du svarer af hvert bogstav…

Spørgsmål 1: Du modtager penge i gave, hvad gør du med dem?

A) Sætter dem ind på min opsparing.

B) Bruger dem med det samme.

C) Investerer dem i aktier og fonde.

D) Deler pengene op og bruger dem på alle tre ting.

Spørgsmål 2: Hvordan håndterer du uventede udgifter?

A) Jeg tager fra min opsparing for at dække dem.

B) Jeg bruger mit kreditkort og bekymrer mig om betalingen senere.

C) Jeg sælger en del af mine aktier for at dække udgifterne.

D) Jeg bruger min opsparing og justerer mit budget for at være bedre rustet til fremtidige uventede udgifter.

Spørgsmål 3: Hvordan planlægger du dine ferier?

A) Jeg vælger en destination og sparer op, før jeg tager afsted.

B) Jeg booker spontant.

C) Jeg planlægger feriebudgettet på baggrund af mit aktieafkast fra forrige år.

D) Jeg laver et budget, sparer op og forsøger at finde gode tilbud.

Spørgsmål 4: Hvad er din tilgang til at lave et budget?

A) Jeg laver et detaljeret budget og holder mig til det.

B) Jeg laver sjældent et budget og lader min økonomi være mere flydende.

C) Jeg budgetterer med mine investeringer i tankerne og justerer løbende.

D) Jeg laver et fleksibelt budget, som jeg regelmæssigt opdaterer.

Spørgsmål 5: Hvordan har du det med økonomiske risici?

A) Jeg undgår dem for alt i verden og foretrækker at have pengene sikkert på min konto.

B) Jeg tager gerne risici, selvom det betyder, at jeg kan miste penge på det.

C) Jeg elsker at tage kalkulerede risici og opdage nye muligheder undervejs.

D) Jeg tager kun risici, når jeg har analyseret dem grundigt og har en backup-plan.

Spørgsmål 6: Hvordan håndterer du dine månedlige regninger?

A) Jeg betaler dem med det samme og undgår renter og gebyrer.

B) Jeg betaler dem, når jeg kan, og nogle gange på kredit.

C) Jeg automatiserer betalingerne og fokuserer på at optimere min økonomi.

D) Jeg planlægger dem i mit budget og betaler til tiden uden problemer.

Spørgsmål 7: Hvad er din holdning til at låne penge?

A) Jeg undgår at låne penge og foretrækker at spare op i stedet.

B) Jeg har ingen problemer med at låne penge, hvis det betyder, at jeg kan få det, jeg vil have lige nu.

C) Hvis jeg ser en investering med mulighed for et højt afkast, låner jeg gerne penge til det.

D) Jeg låner kun penge, hvis det er nødvendigt og foregår inden for et velplanlagt budget.

Spørgsmål 8: Hvilke tanker gør du dig om din økonomiske fremtid?

A) Jeg er forsigtig og fokuserer på at opbygge en langsigtet opsparing.

B) Penge kommer og går, så jeg lever i nuet og bekymrer mig ikke så meget om min økonomiske fremtid.

C) Jeg er optimistisk og vurderer, at jeg har lagt en god plan for min økonomiske fremtid.

D) Jeg forsøger at være realistisk og planlægge efter både mine kort- og langsigtede mål.

Spørgsmål 9: Hvad gør du, hvis du får en bonus på arbejdet?

A) Jeg lægger det meste til side på min opsparing.

B) Jeg fejrer det ved at købe noget til mig selv.

C) Jeg investerer det i aktier eller fonde.

D) Jeg fordeler det mellem opsparing, forbrug og investering.

Spørgsmål 10: Hvordan har du det med økonomisk rådgivning?

A) Jeg følger gerne de mere konservative råd for at undgå risici.

B) Jeg vil hellere følge min egen intuition.

C) Jeg søger aktivt rådgivning inden for de felter, jeg finder mest interessante.

D) Jeg tager rådgivning til efterretning, hvis jeg støder på det, og tilpasser det altid til min egen situation.

Tips og tricks til hver pengepersonlighedstype

Type A: Spareren

Du elsker at spare penge op. Faktisk så meget, at du nogle gange tænker lidt for meget over, at du ikke vil bruge penge. Vores tips til dig er:

  • Overvej at afsætte en del af dine besparelser til oplevelser og sjove aktiviteter. Det kan hjælpe dig med at nyde livet, mens du stadig sparer til fremtiden.

  • Automatiser din opsparing for at sikre, at du altid sætter penge til side. På den måde undgår du, at det kommer til at fylde for meget i hverdagen.

» Læs også: Sådan kan du planlægge det uforudsete og spare penge.

Type B: Forbrugeren

Har du penge, bruger du dem på det, du vil, og har du ikke penge, trækker du gerne over på dit kort eller låner for at købe det, du har udset dig. Vores tips til dig er:

  • Lav et budget og hold dig til det (også selvom det lyder kedeligt og uvigtigt). Et budget hjælper dig med at undgå overforbrug og får dig samtidig til at overveje dine økonomiske valg, og hvordan du kan optimere dit liv mht. penge og forbrug.

  • Overvej at have en nødfond, så du er forberedt på uventede udgifter uden at skulle låne penge. Du kan altid lave en "for sjov"-opsparing samtidig med, hvor du kan spare op til noget, du gerne vil have, og på den måde have noget at se frem til.

Type C: Investoren

Du er investor med stort I, og du elsker at se dine penge vokse på aktiemarkedet og læse om nye ideer og investeringsmuligheder. Vores tips til dig er:

  • Hvis du ikke gør det i forvejen, er det en go ide at diversificere dine investeringer for at minimere risikoen. En bred portefølje beskytter dig i højere grad mod at lide store tab.

  • Består din research allerede af at holde dig opdateret på markedstendenser og nye investeringsmuligheder for at maksimere dit afkast, så kan du med fordel tilføje mere research af virksomheder. Kan du se en fremtid for virksomheden, hvor er den på vej hen, og hvilke sager har de været en del af?

Type D: Den afbalancerede

Du forsøger at leve et liv, hvor økonomi ikke fylder det hele, men hvor du stadigvæk har en opsparing klar, hvis du skulle få brug for det. Du er også lidt inde over aktiemarkedet. Vores tips til dig er:

  • Fortsæt med at balancere mellem forbrug, opsparing og investering, og gå med fordel mere ind i investeringsuniverset ved at blive en del af Facebookgrupper eller deltage i webinarer. På den måde kan du optimere din indsats på området på en informeret og mere sikker måde.

  • Gennemgå dine forskellige abonnementer, forsikringer og andre faste, månedlige udgifter for at se, om der er steder, du kan spare. Husk i den forbindelse at opdatere dit budget, hvis du foretager ændringer.

» Læs også: Aktiemarkedet - Tips til begyndere.

Konklusion

Ved at kende din pengepersonlighed kan du træffe bedre økonomiske beslutninger, og du kan tilpasse dit liv og dine vaner efter dine præferencer. Brug med fordel din nye viden til at se indad og til at optimere din økonomiske strategi og opnå dine mål.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

26. april 2024
Tips og tricks til onlinelån fra Moneezy's egne brugere
Få kendskab til onlinelån gennem andres øjne! 7 tips og tricks fra danskere, der har stået i samme økonomiske situation som dig og fandt deres lån gennem Moneez
Læs mere
27. november 2023
5 nemme tips til at spare penge i hverdagen
Leder du efter nemme, overskuelige og overkommelige tips til at spare flere penge i hverdagen? Så læs med her, hvor vi giver dig vores fem bedste sparretips.
Læs mere
10. juli 2023
Find ud af, hvilken type investor du er
Lær at investere: Find ud af, hvilken type investor du er, og få en grundlæggende forståelse af investering. Få hjælp til at komme godt ind på markedet.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved