Find ud af, hvilken type investor du er

Share
Tweet
Share

I nutidens verden, hvor pengene konstant cirkulerer, er der stadig flere og flere, der er interesserede i at investere. Er du en af dem? Så er det vigtigt, at du tænker dig godt om, inden du går i gang. Samtidig skal du huske kun at foretage investeringer, hvor du føler dig godt tilpas med dem.

I denne artikel vil vi diskutere de forskellige typer investorer samtidig med, at vi hjælper dig med at finde ud af, hvilken type investor du er. Alt sammen for at hjælpe dig så godt ind på investeringsmarkedet som muligt. 

Hvad vil det sige at investere?

Investering betyder at afsætte et beløb , som du investerer strategisk for dermed at generere overskud.

Der er investeringer, der kan foretages hurtigt, mens andre kræver præcis strategi, omhu og tålmodighed.

Med andre ord er en investering noget, hvor du tager et beløb fra din konto og investerer i noget, som du forventer, vil give dig et godt afkast. Afkastet kan enten være på kort eller langt sigt. For at foretage kloge investeringer skal beslutningerne træffes omhyggeligt. Det kan være værd at tage et kig på bøger om investering eller søge en samtale med en finansiel rådgiver, der kan hjælpe dig med at finde de bedste investeringsmuligheder for dig.

Hvordan finder du ud af, hvilken type investor du er?

Hvis du vil finde ud af, hvilken type investor du er, er det første, du bør overveje, hvor stressresistent og risikovillig du er. Det er også relateret til dine investeringspræferencer, som er kategoriseret efter din grad af risiko:

Investeringer med lav risiko

Denne kategori omfatter alle investeringer, hvor du næsten er garanteret at få dine penge tilbage og tjene renter til gengæld. Statsobligationer er en af de enkleste og mindst risikable former for investeringer, fordi de udstedes af regeringen, og regeringen har relativt lille risiko for konkurs.

Andre lavrisikoinvesteringer er for eksempel køb af fast ejendom, da disse viser sig at være meget stabile, især i kontante køb og efterfølgende huslejer.

Investeringer med middel risiko

Det inkluderer investeringer i opsparingskonti eller bankindskud, som du aldrig kan være helt sikker på. Dybest set er en bank mere tilbøjelig til at erklære konkurs sammenlignet med staten. Med denne kategori af investeringer er der derfor en risiko for, at du ikke eller kun delvist får din investering tilbage.

Investeringer med høj risiko

Aktiemarkedsaktier falder ind under denne kategori, fordi deres værdier ændres i realtid. Handel med aktier tager tid og tålmodighed, og du skal ikke investere impulsivt uden at have en plan. 

I kategorien ”højrisikoinvesteringer” falder investering i kryptovaluta også. De har været meget populære de seneste år og, er det stadig. Men de er ekstremt volatile at investere i. For at træffe de rigtige beslutninger kræver det, at du sætter dig ind i risikoen og markedet generelt. 

Husk, at jo flere penge, du investerer, desto mere skal du overveje, hvad du investerer dem i.

Med en grundlæggende viden om investeringskategorierne kan du nemt identificere, hvilken type investor du er. Er du en passiv investor, der kan lide at læne sig tilbage og vente uden at gribe ind i processen? Eller er du en aktiv investor, der kan lide at flytte penge frem og tilbage, købe billigt på aktiemarkedet, sælge højt og nyde adrenalinsuset?

En anden indflydelse på den type investor, du er, er den økonomiske side. Vil du helst investere små beløb, eller er du villig til at investere større beløb?

Typer af investorer

At være investor kræver, at du tager ansvar for din egen økonomi og dine egne investeringer. Det er vigtigt, at du undersøger dine muligheder omhyggeligt, inden du kaster dig ud i noget. Og det er lige meget hvilken type investor, du er. Ifølge eksperter er der følgende hovedkategorier af investortyper:

 • Uerfarne, defensive investorer - disse investorer viger tilbage fra risikoen ved en investering, mangler omfattende viden om sektoren og foretrækker at holde deres penge "i hvælvingen" af frygt for at miste dem.

 • Analytiske investorer - disse investorer analyserer markedet grundigt og har svært ved at foretage store investeringer i en periode på mere end et år. Af frygt for at miste deres penge er analytiske investorer tilbageholdende mht. at investere i det, der har høj risiko. 

 • Balancerede investorer - disse investorer analyserer markedet grundigt og investerer på en afbalanceret måde uden at bruge alle deres penge. De foretrækker at investere deres penge i stabile projekter med en tidshorisont på 3-5 år

 • Aktive investorer - disse investorer er konstant på udkig efter nye potentielle investeringer. De har en præference for langsigtede investeringer, hvorfor de investerer penge, som de trygt kan undvære og lade "vokse" over 5-10 år.

 • Dynamiske investorer - disse investorer er konstant engageret i at investere. De investerer hver måned og geninvesterer overskuddet. Disse investorer er velbevandrede i sektoren og prioriterer investeringer, der leverer resultater over såvel korte som meget lange perioder. 

For at finde ud af, hvilken type investor du tilhører, skal du være ærlig over for dig selv, og du kan med fordel besvare disse spørgsmål:

 • Hvor længe er du villige til at investere dine penge?

 • Hvor mange penge er du villig til at investere?

 • Hvor meget tid er du villig til at investere?

 • Hvordan ser du dit liv (og din økonomi) i de kommende år?

 • Hvilket overskud vil du opnå?

 • Har du en plan for begge tilfælde, der kan opstå, når du investerer: fortjeneste eller tab?

 • Har du et balanceret månedligt budget, som du kan investere?

Nu når du forhåbentlig er blevet fortrolig med ideen om at investere samt fundet ud af, hvilken type investor du er, kan du begynde at investere dine penge. Investering af penge er en glimrende måde at få en passiv indkomst på, så længe du har risikoen for øje. 

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved