Aktiemarkedet: Tips til begyndere

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Investering i aktier og fonde fortsætter med at vokse i popularitet. Til trods for et faldene aktiemarked grundet inflationen i slutningen af 2022 kommer der nye investorer til aktiemarkedet hver dag.

Måske overvejer du at investere på børsen. I så fald gennemgår vi i denne artikel nyttige oplysninger og giver dig råd om aktieinvestering. 

1. Lav din research, og hold dig opdateret

Du har sikkert hørt om folk, der både har opnået store overskud på aktiemarkedet samt folk, der har haft et tab. Det kan være alt fra folk, du kender, til større virksomheder, der enten har tjent eller tabt på deres investeringer.

Der er altid en risiko forbundet med at investere på børsen. Aktiemarkedet er dynamisk, og det er en af de mere højrisikoinvesteringsmetoder. 

Med risikovillighed i baghovedet er det derfor helt centralt, at du læser op og sætter dig ind i processen. Den første ting, du skal holde øje med, er at kende forskellen mellem aktier, og ETF’er (Exchange-Traded Funds). Det er helt afgørende, fordi det hjælper dig med at træffe en beslutning om den mest optimale form for investering for dig.

Fælles for aktier og ETF’er er, at de er finansielle instrumenter, der kan hjælpe dig med at tjene penge på børsen. Men selvfølgelig er der også forskelle mellem dem. Her er en kort oversigt: 

 • Aktier: Køber du en aktie, køber du en andel i en bestemt virksomhed. Aktier handles på en børs, hvor udbud og efterspørgsel bestemmer prisen – også kaldet kursen – på aktien. Køber du en aktie i en virksomhed, bliver du aktionær sammen med andre aktionærer i det pågældende selskab. 

 • ETF (Exchange-Traded Fund): ETF er en engelsk forkortelse for en såkaldt børshandlet fond. Det er en samling af aktiver, såsom aktier, obligationer, indekser og råvarer. ETF'er handles i realtid på børsen, ligesom aktier. Køber du ETF’er ejer du en masse aktier i forskellige virksomheder. På den måde er din portefølje bredere, fordi du ikke ”satser” ved at investere en masse penge ind i kun ét selskab. 

Når det kommer til at investere i aktier, er processen ret enkel: Køber du en aktie på børsen, giver det dig ejendomsret til en del af virksomhedens aktiekapital. Jo mere rentabel virksomheden bliver, jo mere vil aktiekursen stige – det er også den stigning, der bidrager til, at du kan tjene penge. Altså er det bedst for dig, hvis du køber aktier hos en virksomhed, der er på vej til at blive rigtig god, så du på den måde ”kan tage del i goderne”.

Dog får du først penge ud af dit aktiekøb, hvis du vælger at sælge dem på et tidspunkt, hvor de er blevet mere værd, end da du købte dem.

Når du kender forskellen mellem aktier og ETF’er, vil det næste skridt være at dykke yderligere ned i området. Det kan være alt fra benchmarks og historien bag forskellige virksomheder, til hvilke typer transaktioner du kan foretage på børsen. Her er nogle forslag til kilder, du kan bruge: 

 • Bøger, blogs, Facebook grupper og YouTube videoer om økonomi. Der er en masse at finde både for begyndere og for dem med større erfaring.

 • Gratis online eller fysiske aktieskoler.

 • Kontakt din bank for personlig rådgivning og information.

2. Opret et budget

Når du begynder at være klar til at investere på børsen, er det nødvendigt at udtænke og udregne et investeringsbudget. Dit budget skal baseres på din økonomiske situation og sikrer, at du ikke investerer flere penge, end du egentlig har til rådighed.

Glem ikke, at investeringer på børsen ikke garanterer et overskud, uanset hvilke erfaringer du har.

Men hvordan vil du få pengene til investeringsbudgettet? De kan bl.a. komme fra et overskud i dit daglige månedlige budget. Afhængigt af hvor mange penge du har til overs hver måned, kan du vælge at tage hele eller dele af beløbet og investere dem. Da du ikke er garanteret at tjene penge, er det vigtigt, at de penge, du vælger at investere, ikke påvirker din økonomiske balance. Tænk på det sådan her: Investerer du penge, skal du kunne tåle at miste dem.

Vi anbefaler ikke, at du ansøger om et lån for at få kapital til at kunne investere.

Det er risikabelt at ansøge om et online lån med et investeringsformål. Hvis et lån skal have en positiv effekt, kræver det, at den månedlige rente er lavere end det gennemsnitlige afkast på børsen. Det er ikke noget, du selv kan styre, og det er svært at forudsige. Vi anbefaler heller ikke, at du udskyder betalingen af de nødvendige udgifter til at oprette en investeringskapital. Igen er der en betydelig risiko for at miste penge, og skal du tjene flere penge ind end det månedlige låneafdrag, kræver det, at du investerer i aktier med højere risiko. Jo højere risiko der er, jo flere penge kan du tjene – og tabe. 

3. Vælg den rigtige handelsplatform

Inden du kan begynde at investere på aktiemarkedet, skal du vælge den handelsplatform, du vil gøre det over. Her er der mange forskellige muligheder – så lad os gennemgå nogle af de mest populære her: 

 • eToro: er en af de mest populære online handelsplatforme – især for nybegyndere. Deres funktion ”CopyTrader” giver dig lov til at se, hvad andre profiler investerer i. På den måde kan du lettere blive inspireret til, hvad du selv kan investere i. Aktiemarkedet er overskueligt og tilgængeligt på eToros app, hvor kurtagen (prisen for at handle med aktierne) tilmed også er gratis. Dog skal du huske, at fordi eToro er en udenlandsk app, skal du selv indberette til SKAT, hvis du handler der. 

 • Capital.com: er i den lidt mere avancerede liga i forhold til eToro. De har en masse forskellige handelsværktøjer, du kan gøre brug af, når du anvender deres app. Derudover anvender de også AI-teknologi, hvor du kan få feedback på dine aktieovervejelser og på din handelsstil. Capital.com har også en af de bedste muligheder for at oprette en demo-konto, hvor du kan forsøge dig med at købe og sælge aktier uden at sætte dine egne penge på spil. 

 • SaxoInvestor (Saxo Bank): har et kæmpe udvalg af aktier og EFT’er, du kan handle med. Her har du over 19.000 forskellige aktiemuligheder. Desuden har SaxoInvestor den laveste kurtage blandt danske aktieplatforme på 0,10%. Brugervenligheden på platformen er også i top, men der er dog ikke lige så mange forskellige handelsværktøjer som på capital.com. Det gør SaxoInvestor til en nem app at bruge for nybegyndere, og hvis du vil have en mere avanceret platform, kan du altid anvende SaxoTraderGO, som Saxo Bank også tilbyder. 

 • Nordnet: har en højere kurtage og et mindre udvalg af aktier sammenlignet med de andre handelsplatforme. Til gengæld er der nogle andre fordele, der alligevel kan gøre Nordnet til et attraktivt sted for dig at handle med aktier. Lidt som ved eToro får du med en konto hos Nordnet adgang til investorforummet ”Shareville”, hvor du kan følge andre investorers porteføljer og dele dine tanker med andre. Derudover har Nordnet også funktionen ”Månedsopsparing”, hvor du automatisk investerer et beløb hver måned – uden kurtage. På den måde kan du investere mindre beløb uden at blive påvirket af den høje kurtage. 

4. Anvend din risikoprofil, når du designer en investeringsstrategi

En risikoprofil består af tre dele:

 • Tid

 • Tolerance 

 • Risikoevne 

Du bør overveje, hvor lang tid, du ca. vil beholde dine aktier. Med andre ord; investerer du kortsigtet eller langsigtet. Kortsigtede investeringer er oftere forbundet med højere risiko, men til gengæld også en mulighed for højere afkast. Derimod er de langsigtede investeringer ofte forbundet med lavere risiko, da aktier i gennemsnit stiger en lille procentdel fra år til år (med mindre selvfølgelig virksomheden går konkurs). 

Din tolerance siger noget om dig som investor på et mere psykologisk plan. Kan du klare mosten, når aktiemarkedet tager et dyk, og der pludselig står røde tal på din handelskonto? Kan du holde hovedet koldt, og ikke gå for meget i panik? Så har du en høj tolerance, og du kan derfor investere mere risikabelt. Hvis du kun kan sove om natten med grønne tal, er aktiemarkedet måske ikke for dig. Alternativt kan du investere i mere ”sikre” aktier som statsobligationer eller ETF’er, hvor risikoen for tab er mindre. 

Til sidst handler din risikoevne om de konkrete tal på dine konti. Hvor meget kan du tåle at tabe – og har du overhovedet plads i budgettet til at investere? Her er det vigtigt, at du forsøger at udregne, hvor stor en procentdel du reelt set vil kunne tåle at tabe henover de næste år. Det er vigtigt, at du ikke lader dig rive for meget med af investeringseventyret. Du skal forholde dig realistisk til din økonomi, og ikke investere mere, end du har råd til at tabe. 

Før du investerer, anbefaler vi, at du finder ud af, hvordan din risikoprofil ser ud. Din risikoprofil afhænger af, hvor meget risiko du er villig til at tage; lav-, mellem- eller højrisiko. Du kan finde ud af detaljerne i din profil ved blandt andet at besvare et online spørgeskema. Afhængigt af den opnåede score er der 5 risikoprofiler: meget konservativ, konservativ, moderat, dynamisk og aggressiv.

Lad os sige, at din risikoprofil er meget konservativ. I sådan et tilfælde kan du fx investere i statspapirer og -obligationer, da de betragtes som en af de sikreste investeringsmuligheder. Hvis du er en konservativ investor eller en, med en moderat profil, kan du vælge at investere i langsigtede aktier eller fonde. Hvis din profil derimod er dynamisk eller aggressiv, kan du vælge at investere mere aktivt i nogle aktier med højere risiko.

Vil du vide mere om risikovillighed i forbindelse med investering? Så kan du læse en af vores tidligere artikler om, hvordan du finder ud af, hvilken type investor du er her

5. Sammenlign og læs om de virksomheder, du overvejer at investere i

Inden du går i gang med at investere i aktier er det – foruden at finde ud af, hvilken risikoprofil du har – også vigtigt, at du undersøger de potentielle virksomheder, du gerne vil købe aktier hos. Her er en liste over punkter, du bør kontrollere:

 • Virksomhedens rentabilitet: referer til, hvor god virksomheden er til at udnytte investeringerne til at skabe omsætning. Med andre ord; investerer virksomheden i dens udvikling. Du kan lave en rentabilitetsanalyse af en virksomhed ved at kigge på forskellige nøgletal for virksomheden, som fx overskuds- og afkastningsgrad og gældsrente. Tallene sammenligner du så med tidligere år i virksomheden og med konkurrenterne, for at finde frem til, hvordan det går for virksomheden. 

 • Forretningsområdets nuværende situation: giver dig et fingerpeg om virksomhedens fremtidige succes. Vil du fx investere i grøn energi eller fossile brændsler, er det en god idé at kigge på den nuværende situation, og læse forudsigelser for disse områder inden for de næste 5 år. En generel situation i forretningsområdet er en vigtig faktor til at hjælpe dig med at sætte pris på virksomhedens fremtidige succes.

 • Hvem står i spidsen for virksomheden: siger også meget om risikoen ved din investering. Hvis de mennesker, der driver virksomheden, er kontroversielle, er der risiko for, at værdien af aktierne vil falde i fremtiden. Dertil kan du også undersøge, om lederne af virksomheden er innovative og forsøger at udvikle deres virksomhed, eller om de er mere statiske i deres tilgang. 

 • Konkurrenter: til virksomheden er det sidste punkt, du kan undersøge. Analysér konkurrenternes virksomheder, nuværende situation og udviklingsstrategier. Er du mere enig med dem, skal du måske investere i konkurrenten i stedet. Det kan også hjælpe dig med at være mere kritisk over for din udvalgte virksomheds planer og nuværende situation. 

Aktiemarkedsinvesteringer kommer altid med en række risici. Men er du villig til at tage dem, kan aktieinvesteringer give dig betydelige afkast. Vigtigst er det dog, at du vælger en passende form for investering og ikke glemmer at investere ansvarligt!

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

27. november 2023
5 nemme tips til at spare penge i hverdagen
Leder du efter nemme, overskuelige og overkommelige tips til at spare flere penge i hverdagen? Så læs med her, hvor vi giver dig vores fem bedste sparretips.
Læs mere
24. juli 2023
NFT - den seneste investeringstendens
Lær om NFT'er og deres potentiale som investeringsprodukt. Få en forklaring på, hvad en NFT er, hvordan det fungerer, og hvordan du kan købe og sælge dem.
Læs mere
10. juli 2023
Find ud af, hvilken type investor du er
Lær at investere: Find ud af, hvilken type investor du er, og få en grundlæggende forståelse af investering. Få hjælp til at komme godt ind på markedet.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved