15 finansielle ferietips

Share
Tweet
Share
Skrevet af Line Kristensen
6 minutters læsetid
20. jun. 2024

Ferier er forbundet med udgifter, uanset hvordan du vender og drejer det. Der skal bruges penge både før, under og efter ferien, og det skal samtidig være økonomisk holdbart at vende tilbage til hverdagen igen.

Men hvordan jonglerer du ferieøkonomien bedst?

Svaret finder du i dette blogindlæg, hvor vi giver dig 15 finansielle ferietips til både før, under og efter din ferie.

Før ferien: Planlægning og forberedelse

1. Lav et feriebudget
Før du begynder at planlægge din ferie, skal du sætte dig ned og lave et realistisk budget. Alle de forskellige udgifter skal inkluderes; lige fra transport og overnatning til mad, aktiviteter og souvenirs. At lægge et klart budget hjælper dig både med at undgå at bruge for meget og sikrer samtidig, at du har råd til hele turen.

2. Spar op til ferien
Begynd at spare op til din ferie så tidligt som muligt. Du kan med fordel oprette en separat opsparingskonto, hvor du automatiserer de månedlige overførsler, så kontoen gradvist bliver opbygget og vokser sig større og større. Husk, at selv små beløb vokser sig store over tid, og at opsparingsbeløbet gerne må variere fra måned til måned, hvis det ikke passer ind i dit budget at lave en automatiseret opsparing med et fast beløb.

3. Undersøg og sammenlign priser
Undersøg dine rejsemuligheder grundigt og find frem til de bedste muligheder, der passer til dit feriebudget. Sammenlign priser på både flybilletter, hoteller og aktiviteter, og gør det med fordel på forskellige tidspunkter og platforme for at finde de billigste priser. Du kan også tilmelde dig prisalarmer og nyhedsbreve fra rejsebureauer på deres websites for at få hurtigere besked om tilbud og rabatter direkte i din indbakke.

4. Bestil turen i god tid
Der er ofte mange penge at spare, når du bestiller dine flybilletter, hoteller og aktiviteter i god tid. Mange rejsearrangører tilbyder rabatter for tidlige reservationer, og du undgår prisstigninger tættere på afrejsedatoen. Omvendt kan du også bestille turen i sidste øjeblik, hvor der også ofte er rabatter at hente på afbudsrejser.

5. Pak smart
Lav en pakkeliste, så du undgår at pakke unødvendige ting. Overvægt i bagagen kan koste dig dyrt, så husk at veje bagagen inden, hvis du skal flyve, og tjek max. vægt på dit flyselskabs hjemmeside. Dertil er det også en god idé at pakke dine egne snacks og vandflasker til rejsen for at undgå dyre køb på vejen.

Under ferien: Økonomisk bevidsthed

6. Hold styr på dine udgifter
Selvom du selvfølgelig skal nyde din ferie, er det samtidig vigtigt at holde styr på dine udgifter undervejs. Brug en app eller en notesbog til at notere dine daglige udgifter og sammenlign dem med dit budget, så du undgår at bruge for meget. Du kan enten vælge at have et dagligt budget for alle udgifter, en udgiftspost til hver ting (fx til mad/drikke, shopping, etc.), eller et gennemsnitligt budget pr. dag for hele ugen. Vælg den metode, der er nemmest for dig.

7. Brug kontanter til daglige udgifter
Du kan også vælge at hæve kontanter til daglige udgifter, så du undgår at bruge for meget på dit kort. Kontanter gør det lettere at holde styr på dine udgifter, og samtidig undgår du udenlandske transaktionsgebyrer, der er en irriterende ekstraudgift på turen.

8. Vær opmærksom på skjulte gebyrer
Hold øje med de skjulte gebyrer som fx hotelgebyrer, turistafgifter og betalingsgebyrer. Du bør altid spørge om omkostningerne, der er forbundet med dit køb, for at se om det enten kan undgås, eller så du kan medregne det i dit budget.

9. Find gratis eller billige aktiviteter
Du behøver ikke bruge en formue for at have det sjovt på ferien. Led efter gratis eller billige aktiviteter på din feriedestination, såsom parker, strande, museer med gratis indgang og lokale markeder. I mange storbyer kan du også skrive dig op til "free walking tours", hvor du betaler den lokale guide med drikkepenge efter turen.

10. Spis som en lokal
Undgå de dyre turistrestauranter, der ofte bare er middelmådig mad til høje priser på en god lokation. Spis som en lokal i stedet, og undersøg restauranter væk fra de mest turistede områder, og hvor der laves lokalt mad med lokale råvarer. På den måde sikrer du dig både en autentisk madoplevelse, du støtter en lokal restaurant, og du betaler (ofte) ikke en formue for det.

Efter ferien: Evaluering

11. Evaluer dit feriebudget
Når du kommer hjem, skal du evaluere dit feriebudget og sammenligne det med de faktiske udgifter. På hvilke områder holdt du dig inden for budgettet, og på hvilke overskred du det? En evaluering af økonomien hjælper dig også med at forbedre din fremtidige ferieplanlægning.

12. Betal eventuel feriegæld hurtigt af
Brugte du kreditkort til nogle af dine ferieudgifter, skal du sørge for at betale gælden hurtigt af for at undgå høje renter. Hvis det ikke er noget, du kan gøre i ét hug, bør du lave en plan for afbetalingen, så du kan gøre det så hurtigt som muligt.

13. Del oplevelser og tips med andre
Efter ferien kan du dele alle dine oplevelser og økonomiske tips med venner og familie. Du kan både fortælle dem om de små gemte (og billige) perler, du fandt i byen, og du kan dele tips til at spare penge både undervejs i bookingprocessen og på turen. Det hjælper ikke kun dem med deres fremtidige rejser, det kan også give dig nye idéer til, hvordan du kan forbedre din egen økonomiske planlægning til næste ferie.

14. Reflekter over dine oplevelser
Tag dig tid til at reflektere over dine ferieoplevelser og tænk over, hvad der fungerede godt, og hvad der kunne have været gjort bedre. Fungerede den budgetteringsmetode, du havde valgt, eller følte du, det var begrænsende undervejs? Kunne du godt have givet dig selv mere frie, økonomiske tøjler, eller havde du været for optimistisk? Skriv eventuelt dine overvejelser ned, og brug dem til at forbedre dine fremtidige rejseplaner.

15. Planlæg din næste ferie
Du kan allerede begynde at planlægge din næste ferie, mens alle erfaringerne stadig ligger dugfriske i din hukommelse. Brug det, du har lært, til at forbedre din økonomiske planlægning og få endnu mere ud af dine fremtidige rejser.

Konklusion

Ved at følge disse 15 finansielle ferietips kan du nyde din ferie uden at bekymre dig om din økonomi — og uden at være nervøs for ubehagelige overraskelser på kontoen. Med en god planlægning og økonomisk bevidsthed både før, under og efter ferien, er du sikker på at få mest muligt ud af ferien — helt uden at du sprænger budgettet.

God tur!

Skrevet af:
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

24. maj 2024
Vil du hellere...? – Test dine økonomiske prioriteter
Har du styr på, hvad du synes er vigtigst i livet, når det gælder penge? Svar på "Vil du hellere?"-spørgsmålene, og find ud af, hvad dine prioriteter er.
Læs mere
12. april 2024
Spar penge – Prøv 30-dages udfordringen
Vi samler på mere, end vi har brug for. Skil dig af med én ting om dagen, og spar både plads og penge undervejs. Undgå desuden at overforbruge på længere sigt.
Læs mere
2. oktober 2023
Budgettér som en professionel: 5 modeller til din personlige økonomiplanlægning
Det er nemt at spare: Lær, hvordan du får styr på din økonomi med vores guide til de fem mest effektive budgetteringsmetoder – og lær, hvordan du gør i praksis.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved