Enkle trin til at blive gældfri hurtigere

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Flere og flere danskere har gæld og sidder i lån, de føler, de aldrig bliver i stand til at betale tilbage. Nogle ender endda i situationer, hvor de optager nye lån for at være i stand til at tilbagebetale de gamle. Så hvordan kommer man ud af gældsspiralen?

Selvfølgelig er det en fordel at kunne låne penge lige den dag, du har mest brug for dem. Men for at sikre, at du ikke påtager dig mere gæld, end du kan håndtere – og for at hjælpe dig med at komme hurtigere ud af gælden – har vi samlet nogle tips nedenfor. Tips, der kan hjælpe dig med at komme hurtigere ud af gælden og reducere dine låneomkostninger.

Metoder, der får dig hurtigere ud af din gæld

Der er flere metoder, du kan bruge til at blive gældfri hurtigere. Især to er nok de mest almindelige, når det handler om at stramme op på låneudgifterne. Den første metode kaldes "Sneboldmetoden", og her skal du fokuserer på at tilbagebetale dine små lån først. Den anden metode kaldes "Lavinemetoden". Denne tilgang fokuserer på at tilbagebetale lånene med de højeste renter først.

Her gennemgår vi, hvordan begge metoder fungerer i praksis:

Sneboldmetoden

 • Lav en liste over dine gældsposter: Start med at lave en liste over alle dine gældsposter, fra de mindste til de største beløb (uanset rentesats).

 • Prioritér den mindste gældspost først: Begynd med at betale af på lånet med den mindste gæld først, mens du fortsætter med at betale minimumsbeløbet på de andre.

 • "Rul" betalingerne over: Når den mindste gæld er betalt, skal du bruge det samme beløb til at betale lån nummer 2 på din liste. Dette skaber en stigende "snebold" af midler til at håndtere større gældsposter.

Lavine-metoden

 • Lav en liste over dine gældsposter: Lav en liste over alle dine gældsposter, denne gang sorteret efter rentesats fra højest til lavest.

 • Prioritér gældsposten med den højeste rente: Begynd med at betale af på gælden med den højeste rente først, mens du fortsætter med at betale minimumsbeløbet på de andre.

 • Fasthold afdragsbeløbet: Når du betalt gælden af på lånet med den højeste rente, skal du fastholde afdragsbeløbet og betale det tilsvarende på lånene med de laveste renter.

Undersøg dine muligheder for et samlelån

Samlelån reducerer dine samlede låneomkostninger. Har du mange lån med høje renter, er det fordelagtigt for dig at søge om refinansiering i form af et samlelån. Dermed samler du alle dine lån ved den samme udbyder, og til gengæld får du en lavere rente på dine lån.

For at metoden skal virke, er det vigtigt, at du opretholder mere eller mindre det samme afdragsbeløb, som du gjorde før samlelånet.

Sidder du i lån med høje renter, er der mange penge at spare ved at samle dem i et lån. Også selvom renten ved samlelånet måske er højere sammenlignet med nogle af dine lån. Så længe gennemsnitsrenten er lavere ved samlelånet, er der penge at spare.

Er det ikke muligt at samle alle dine eksisterende lån til et samlelån, kan det være en god mulighed for dig at søge sammen med en medlåntager. Er problemet derimod, at du ikke må betale en af dine lån af før tid? Så skal du i stedet udregne, om et samlelån for dine eksisterende lån er økonomisk fordelagtigt for dig:

Er et samlelån, der ikke kan samle alle mine lån, det værd?
 1. List alle dine nuværende lån

 2. Beregn de samlede omkostninger for hvert lån

 3. Indhent tilbud på samlelån

 4. Beregn de samlede omkostninger for samlelånet

 5. Sammenlign de samlede omkostninger

 6. Undersøg besparelser i renter

 7. Vurder fleksibilitet og risiko

 8. Overvej effekten på din kreditvurdering

Prioriter afbetalingen af dine lån over dit forbrug

En af de nemmeste måder at få flere penge til at slippe af med din gæld er at gennemgå din økonomi og derigennem finde muligheder for at spare penge i hverdagen. Det er vigtigt, at du lægger et budget for dit forbrug, og at du identificerer de månedlige unødvendige udgifter. Måske er der abonnementer, du ikke bruger, eller andre tjenester, du betaler for, men som ikke er nødvendige.

Når det gælder udgifter til mad og dagligvarer, anbefaler vi, at du går på jagt i tilbuds-aviserne, og at du laver en madplan for ugen. Ikke nok med at de minimerer tiden, du bruger på at handle ind, sparer det dig også for en masse penge. Bruge de penge, der bliver tilovers, til at betale af på din gæld.

Sælg ting, du ikke har brug for

De fleste af os har skabe, kommoder og garager fulde af ting, vi ikke har brug for. Men hvad du ser som noget bras, der bare samler støv, ser andre mennesker måske muligheder i. Gå de ting igennem, der er gemt væk i dit hjem, og læg dem ud på diverse online markedspladser for at tjene lidt ekstra.

Metoden tager selvfølgelig noget tid, men den kan være meget indbringende, og i sidste ende er det tiden værd, når du kan ende med at blive hurtigere gældfri.

Konklusion

Det kan være lettere, end du tror, at blive gældfri. Tag de nødvendige skridt i din hverdag for at spare penge, og bruge dem på at betale dine lån af. Det vigtigste er, at du først og fremmest gennemgår dine låneaftaler for at se, hvor du skal begynde din afbetaling. Vælg en eller flere af metoderne fra artiklen, og bliv hurtigere gældfri!

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Relaterede artikler

22. januar 2024
Årsopgørelse fra A til Z – sådan får du penge tilbage i SKAT
Læs alt om årsopgørelsen her. Se vores komplette guide til, hvordan du får penge tilbage i SKAT. Ved du, hvad du skal tjekke i din årsopgørelse? Få svaret her.
Læs mere
18. december 2023
Hvad er en kreditscore?
Få styr på din kreditscore, lær om begrebet "FICO-score", og øg dine chancer for at blive godkendt til et lån ved at lære, hvordan du forbedrer din score.
Læs mere
11. december 2023
RKI – klubben du ikke vil have medlemskab i
Få styr på RKI: Hvad er det, hvordan havner man der, og hvordan kommer man ud igen? Læs vores guide og undgå at blive registreret i RKI som dårlig betaler.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved