Spar penge – Prøv 30-dages udfordringen

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Overalt du går, bombarderes du med reklamer og opfordres til at forbruge mere og mere. Når du shopper, fyldes du af en kortvarig lykke, der dog hurtigt forsvinder og efterlader et behov for endnu engang at købe nyt. Måske dit hjem fyldes med ting, du egentlig ikke har brug for, og dit liv føles komplicerede af det store antal ejendele, du ejer.

Men hvad sker der, hvis du i stedet vælger en mere minimalistisk vej? Prøv 30-dages udfordringen, og se, hvad der sker.

Hvad er 30-dages udfordringen?

30-dages udfordringen er en simpel metode til at reducere mængden af rod i dit hjem, spare penge og skabe mere plads til det, der virkelig betyder noget i dit liv.

Konceptet er enkelt: i løbet af en måned skal du skille dig af med én ting hver dag, som du ikke har brug for. Det kan være alt fra tøj og bøger til større ting som møbler og elektronik. Formålet er ikke, at du skal skille dig af med alt, du ejer. Det er snarere, at du gradvist reducerer det overflødige og dermed skaber et mere organiseret hjem og en mere harmonisk tilværelse.

Reglerne er som følger:

 • Skil dig af med mindst én ting hver dag i 30 dage

 • Køb ikke flere ting under udfordringen

 • Sælg eller donér tingene, hvis de kan genbruges

Ting, du kan vælge

At vælge én ting om dagen i 30 dage kan synes udfordrende i starten, men der er flere måder at gøre det til en simpel og givende proces. For det første kan du starte med små ting og vente med de større ting til senere.

Gennemgå forskellige rum i dit hjem og identificér ting, som du ikke længere bruger eller har behov for at have stående. Du kan også overveje hvilke områder i dit liv, du ønsker at forenkle og rydde op i.

Her er nogle eksempler:

 • Tøj: Har du tøj, der ikke længere passer, eller som du aldrig bruger. Nogle stykker tøj kan du måske ændre for at passe til din stil, eller rydde ud for at skabe mere plads.

 • Bøger og magasiner: Hvis du har noget, du ikke længere læser eller er interesseret i, kan det være tid til at skille dig af med det. Du kan donere dem til velgørenhed, sælge dem eller give dem til nogen, der kan have glæde af dem.

 • Elektronik: Har du gamle mobiltelefoner, computere, kameraer eller andre elektroniske enheder liggende, som du ikke længere bruger. I stedet for at lade dem samle støv, kan du sælge dem, eller du kan finde virksomheder, der tager imod gammel elektronik for at genanvende det.

 • Køkkenudstyr og redskaber: Er du en af dem, der har overskud af køkkenudstyr, der bare står og samler støv i skabet, er det tid til at få ryddet ud i det. Gå alle dine skabe igennem, og skil dig af med alt fra gamle køkkenredskaber og apparater til service og glas, du ikke længere bruger.

 • Møbler: Har du møbler, der optager for meget plads i dit hjem, og som egentlig bare er i vejen? Sælg dem online eller donér dem til genbrug, for at skabe mere plads i dit hjem.

 • Dekorationer og pyntegenstande: Nogle gange samler vi for mange pyntegenstande, der ender med at stå i vejen, når der skal støves af. Prøv at begrænse dig til få pyntegenstande for at skabe mere lys og åbenhed i din bolig, og skil dig af med dem, der ikke længere passer ind.

 • Sport- og fritidsudstyr: Gamle cykler, ski, ketchere, golfkøller. Er udstyret sæsonbetonet, og bruger du det stadig, skal du selvfølgelig beholde det. Men har du en gammel fiskestang, der har ligget ubrugt i skuret i fem år, vil det være en lettelse at sælge den og frigøre noget plads.

 • Kosmetik og hudplejeprodukter: Ofte beholder vi makeup og hudplejeprodukter så længe, at de overskrider deres udløbsdato. Nyt makeup er dyrt, men gammelt makeup kan forårsage skade på din hud. Ryd ud i det, og overvej, hvilke produkter du bruger dagligt og derfor gerne vil investere i igen.

 • Sentimentale ting: Ting med sentimental værdi kan være vigtige for os, selvom vi ikke bruger dem. Men når de bliver for mange, tager de meget plads. Gennemgå dine ting og overvej, hvilke der betyder mest for dig, og hvilke, du kan lade gå. Måske behøver du ikke at beholde alle fødselsdagskort, tegninger fra folkeskolen eller gemte biografbilletter.

Spar penge

En af de store fordele ved at deltage i 30-dages udfordringen er, at du ikke kun frigør plads i dit hjem, men også kan tjene ekstra penge ved at sælge de ting, du ikke har brug for.

Du kan sælge ting på eksempelvis DBA, Facebook Marketplace, Gul og Gratis eller loppemarkeder for at tjene en lille skilling, som du kan spare op til fremtidige køb.

Ved at du også samtidig følger reglen om ikke at købe nye ting under udfordringen, har du skabt en simpel måde at spare penge på, hvor du også forenkler din hverdag undervejs.

Undgå overforbrug

En tommelfingerregel med 30-dages udfordringen er at undgå overforbrug.

Det er ikke forkert at købe ting indimellem, når det er noget, du virkelig har brug for, men i nutidens samfund køber vi mennesker mere end nogensinde før. Hvor man før beholdte dan samme jakke mange år, køber flere i dag en ny jakke til hver sæson, som tiderne, stilen og moden skifter. Påvirket af social medier og de bugnende butikker og internetsider fyldes mange af os af en følelse, at vi bare må have nyt, selvom vi ikke har brug for det.

I stedet for at foretage impulskøb bare for at gøre det, kan du fokusere på kun at købe det, der virkelig beriger dit liv og gør dig glad. En idé kunne være at give dig selv en regel om, at når noget kommer ind i dit hjem, skal noget andet ud. For eksempel, hvis du køber et par nye bukser, kan du skille dig af med et gammelt par, der alligevel er slidt op. På den måde mindsker du roddet i dit hjem, og det vil samtidig også påvirke dig til at overveje dine køb mere nøje.

Er minimalister lykkeligere?

Kort fortalt; ting skaber ikke langvarig lykke.

Det er en almindelig misforståelse, at minimalisme handler om at leve et æstetisk liv uden nogen form for komfort eller luksus. I virkeligheden handler minimalisme om at skabe plads til det, der virkelig er vigtigt for dig, og om at træffe bevidste valg med henblik på, hvordan du lever dit liv.

Ønsker du at forkæle dig selv, bør du overveje, hvad der giver dig glæde og gode minder. Måske en lille rejse, en lækker middag eller noget så enkelt som en picnic i skoven. Find frem til, hvad der gør dig glad, og prioriter det mere i din hverdag.

Konklusion

At deltage i 30-dages udfordringen kan være en givende oplevelse, der hjælper dig med at rydde ud i det overflødige i dit liv og skabe mere plads til det, der virkelig er vigtigt for dig. Ved at skille dig af med én ting om dagen, sælge overflødige ejendele og undgå impulskøb, skaber du ikke bare et mere organiseret og harmonisk hjem, men du forbedrer også dit budget og øger din livskvalitet og lykke.

Så hvorfor ikke give det et forsøg ved næste månedsskifte, eller starte allerede i dag?

Skrevet af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

14. marts 2024
Enkle trin til at blive gældfri hurtigere
Udforsk økonomiske strategier, og overvind din gæld hurtigere. Tag kontrol over din økonomi nu, og lær om de enkle og effektive trin mod økonomisk frihed.
Læs mere
27. november 2023
5 nemme tips til at spare penge i hverdagen
Leder du efter nemme, overskuelige og overkommelige tips til at spare flere penge i hverdagen? Så læs med her, hvor vi giver dig vores fem bedste sparretips.
Læs mere
21. august 2023
Top 5 økonomiske fejl, du bør undgå i dine 20’ere
Hvad end du er i dine 20'ere eller ej, er der nogle klassiske, økonomiske fejl, du bør forsøge at undgå. Vi gennemgår fejlene her, så du kan tackle dem alle.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved