Sådan forbedrer du din kreditscore

Share
Tweet
Share
Skrevet af Line Kristensen
4 minutters læsetid
29. maj 2024

Inden banken eller andre låneudbydere godkender dig til et lån, foretager de en kreditvurdering af dig som låntager. Her tager de højde for, hvorvidt du har en fast indkomst, hvor stor din opsparing er, og om du har eksisterende gæld. Dertil kigger de også gerne på din alder, men det er ikke hos alle udbydere, at de spiller en rolle.

Har du en god kreditværdighed, er der større sandsynlighed for, at du bliver godkendt til lånet.

Er du registreret i RKI, kan du ikke blive godkendt til et lån hverken i banken eller online.

Så selvom du sagtens kan opfylde de basale krav fra låneudbyderen som fx alder, er der desværre stadigvæk en sandsynlighed for, at du bliver afvist til at låne penge. Det kan du dog forsøge at undgå ved at forbedre de omstændigheder, der påvirker din kreditværdighed. Det får du tips og tricks til herunder.

Hvad er en kreditscore?

En kreditscore er fx en FICO-score, der især anvendes i USA. I Danmark kigger kreditinstitutterne dog ikke på en generel kreditscore for at vurdere ansøgernes kreditværdighed. Derimod kigger de, som skrevet, på dit indkomstniveau, din opsparing, og om du har ubetalt eller nuværende gæld. Af samme årsag påvirker en dårlig kreditscore dig ikke på samme måde i andre aspekter af dig liv (som fx job- eller lejlighedsansøgning), som det fx er tilfældet i USA.

Som kort forklaret ovenfor er din kreditscore resultatet af en analyse foretaget med fokus på alle de faktorer, der er relateret til din økonomiske adfærd. Med andre ord; din fortidige og nutidige økonomi. En god kreditscore medvirker, at du oftere bliver godkendt til at låne penge.

FICO-score

En FICO-score er resultatet af en analyse foretaget med fokus på alle de faktorer, der er relateret til ens økonomiske adfærd. FICO-scorekategorierne spænder fra 300 til 850, og en god score er på minimum 500.

Hvordan forbedrer jeg min kreditscore?

  1. Rettidig tilbagebetaling af andre lån

    Hvis du stadig har et udestående lån, bør du sørge for at betale dine afdrag til tiden. Det er vigtigt, fordi forsinkede betalinger kan lede til, at du ryger til inkasso, og i værste tilfælde at du bliver opskrevet i RKI som dårlig betaler.

  2. Få en stabil indkomst

    Udbyderne anvender din indkomst til at vurdere, om du er i stand til at betale raterne på lånet tilbage til tiden. Det er derfor meget svært at blive godkendt til et lån uden en form for stabil indkomst, da det svækker din kreditværdighed. Derudover siger dine månedlige indtægter også noget om, hvor meget du har råd til at afbetale hver måned. Det er vigtigt, at det beløb stemmer overens med løbetiden og lånebeløbet, du har ansøgt om. Eller vil din ansøgning blive afvist.

  3. Ansøg med en partner

    Det kan være fordelagtigt at ansøge om lån til fx hus sammen med en partner. På den måde spreder det risikoen for banken, og jeres kreditvurdering som par vil være højere sammenlignet med, hvis du ansøger som enkeltperson.

    Læs mere om fordele og ulemper ved fællesøkonomi her.

Myter om kreditscore

  1. Hyppige kreditforespørgsler forværrer din kreditscore

    Mange tror, at gentagne kreditforespørgsler bidrager til en dårligere din kreditscore, især hvis du modtager afslag. Grundlæggende skal du huske på, at det ikke gør nogen forskel for dine lånemuligheder, om du tidligere har fået afvist et lån. I stedet bør du se det som et tegn til at genoverveje dit lånebeløb og løbetiden, da mange afvisninger kunne tyde på, at du ikke er realistisk i din låneansøgning.

    Læg med fordel et budget, så du ved, hvor meget du har råd til at afbetale hver måned. Få 5 forslag til budgetteringsmetoder her.

  2. At skabe en kredithistorie forbedrer din kreditscore

    Mange tror, at banker har en tendens til at være tilbageholdende med at stole på dem, der ansøger uden kredithistorie, fordi de ikke har nogen oplysninger om, hvor pålidelige de er. Det er dog langt fra tilfældet, og ofte vil banker gerne tilbyde lån til førstegangslånere, så længe de har en stabil indkomst og generelt virker økonomisk ansvarlige. Med andre ord; der er ingen grund til at ansøge om et lån og betale det tilbage blot for at vise banken, at du er i stand til det.

  3. Din kreditvurdering er permanent

    Mange tror, at en dårlig kreditvurdering er permanent. Det er dog ikke sandt. Den kan hurtigt ændre sig, hvis din fx din månedlige indkomst stiger, eller hvis du ændrer i dine vaner og begynder at spare mere op.

Skrevet af:
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

5. juni 2023
Fra lokal til online - sådan kan du låne let og bekvemt
Det er i dag meget let at låne penge via nettet. Det gør, at du på under en uge kan søge om og få godkendt et lån. Vi har samlet en række eksempler lige her.
Læs mere
17. april 2023
Hvad er ÅOP, og hvordan kan den hjælpe dig med at vælge det bedste lån?
Hvad er ÅOP, og hvordan påvirker den prisen på et lån? Vi forklarer, hvad ÅOP er, og hvordan den hjælper dig med at træffe smartere, økonomiske beslutninger.
Læs mere
20. marts 2023
Hvor meget kan jeg låne?
Når du gerne vil tage et lån, er noget af det, du helt sikkert tænker på: hvor meget kan jeg låne? Hvor stort et lån du kan få, er nemlig afgørende for, hvor me
Læs mere
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved