NFT - den seneste investeringstendens

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Investering er en glimrende måde at spare penge på og maksimere værdien af pengene på lang sigt. Ved kun at investere de overskydende penge fra dit budget påvirker ændringerne på aktiemarkedet ikke din daglige økonomi. Og hvis du er interesseret i at investere, har du sikkert allerede hørt om det hotteste investeringsprodukt - NFT'erne.  

NFT, hvilket betyder ikke-fungible tokens, er en af de nyeste digitale trends, og det kan være meget rentabelt at investere i dem.

I denne artikel vil vi præcisere, hvad en NFT er, hvordan det fungerer samt gennemgå relaterede begreber som fx blockchains. Med vores tips kan du finde ud af, om investering i NFT'er er noget for dig. 

Kort om NFT’er

Non-Fungible Token betyder oversat ”en ting, der ikke kan ændres”. NFT er en unik vare eller ting, og der er kun et stykke af den i hele verden. Derfor kan du ikke ændre én NFT til en anden, også selvom den ligner. Du kan sammenligne det med 80'ernes samlerkort. Forskellen er bare, at NFT'er udelukkende udveksles online som digitale varer. De er unikke digitale ressourcer, der gemmes i blokkæder (blockchains).

Det originale element, som en musikvideo, et billede eller en GIF-animation, kan have flere kopier lavet af det, men oplysningerne fra den oprindelige ejer af det originale element gemmes for evigt i NFT'ens blokkæde.

NFT’er gør det muligt at knytte fysiske genstande til digitale ressourcer, og på denne måde kan varens egenskaber gemmes i begge miljøer. Det er let at bevise ejerskabet af en NFT på grund af deres unikke karakter.

Hvad er en blockchain?

Blokkædeteknologi er en af de største teknologiske revolutioner siden internettets fødsel. Eller det er i hvert fald, hvad mange mener. Blokkæde er en række begivenheder, hvis faser er opdelt blandt deltagerne inden for disse begivenheder. Det danner en database, hvilken kan verificeres fra flere forskellige kilder. Sammenfattende er blokkæde en teknologi, hvor flere aktører, der er ukendte for hinanden, producerer og vedligeholder decentrale databaser.

Hver fase af disse kæder er knyttet til deres forudgående begivenhed, og databasen kan vedligeholdes uden en styrende instans. Manglen på mellemmænd øger tilliden blandt deltagerne. Derudover kan enhver se inde i blokkæden, oplysningerne er lette at spore, og det er meget svært at forfalske.

NFT er primært bundet til Ethereum-blokkæden, som er den næststørste cryptocurrency i verden, efter Bitcoin. Ethereum inkluderer et permanent register over digitale transaktioner, som gør det muligt at gemme en større mængde information. Derfor passer den perfekt til at understøtte NFT-teknologien. Andre cryptocurrencies har også mulighed for at oprette deres egne NFT-blokkæder, hvis de ønsker det. Ethereum fungerer som en "tillidsløs" markedsplads, hvilket betyder, at dens konstruktion muliggør transaktioner uden en tredjepart og endda på en måde, så parterne i transaktionen heller ikke behøver at kende eller stole på hinanden.

Køb af NFT'er

Den valuta, der bruges til handel med NFT'er, er hovedsageligt kryptovaluta, hvoraf de mest populære er Ether, WAX og Flow. Nogle markedspladser tillader også betalinger med kreditkort, hvilket betyder, at du muligvis ikke har brug for en kryptotegnebog for at købe en NFT.

Kryptovaluta

Du har helt sikkert hørt om Bitcoin, som er den mest kendte kryptovaluta. Dog er der tusindvis af andre kryptoer i verden, og der oprettes løbende nye. Kryptovaluta er en digital ækvivalent til det traditionelle medium for udvekslinger, som alle kender; penge.

Værdien af kryptoer er baseret på loven om udbud og efterspørgsel.

For eksempel er der kun et begrænset antal eksisterende Bitcoins. Det betyder, at de opretholder deres værdi, selvom ikke alle bitcoins endnu er blevet udvundet. Du kan tænke på det lidt som guld eller diamanter.

Hvad er en kryptotegnebog

En crypto wallet (kryptotegnebog) er en elektronisk tegnebog, der er beregnet til opbevaring af kryptovaluta. Af sikkerhedsmæssige årsager tilrådes det, at du anskaffer dig en kryptotegnebog, når du køber kryptoer. Der er flere tilgængelige muligheder, hvilket gør det vigtigt, at du undersøger markedet for at finde den bedste mulighed for dig.

De tilgængelige muligheder varierer fra elektroniske tegnebøger – som online og mobile tegnebøger – til fysiske papirpunge. Med en mobilversion kan du få adgang til dine kryptoer hvor som helst og når som helst, mens papirpungen er sikker mod hackere i din skrivebordsskuffe. Så begge har deres fordele og ulemper.

Når du køber NFT'er, får du et unikt stykke af en vare. Som alle andre genstande findes NFT'er i alle farver og former til mange forskellige formål. Hvis du vælger din NFT omhyggeligt, og med det formål at investere i den, har du mulighed for at tjene på den, når eller hvis du sælger den i fremtiden. Det betyder, at selvom der kan være kopier af det originale stykke, forbliver oplysningerne fra ejeren, der er gemt i blokkæden på det originale stykke, der uanset hvad. Hvis du har oprettet elementet eller er dets oprindelige ejer, gemmes dine oplysninger i blokkæden. På den måde kan den oprindelige ejer også tjene provision, når varen senere sælges igen af andre parter.

Oprettelse og salg af NFT'er

Hvis du vil oprette og derefter sælge NFT'er, er det første, du skal gøre at vælge en platform til transaktionen. Populære platforme inkluderer Nifty Gateway, SuperRare, Zora og Rarible, men der er mange flere tilgængelige. Oprettelse af en NFT er en lige så simpel proces som at tilføje et billede til Facebook. Du uploader filen til tjenesten og giver den en beskrivelse. Du kan også tilføje skjulte oplysninger i blockchainen, der kun er synlige for ejeren af varen. Oprettelse er nem og tilmed gratis, men desværre er der også nogle ulemper.  

En ulemper ved NTF'er

Blokkædeteknologi bruger meget elektricitet, hvilket direkte påvirker omkostningerne ved oprettelse af NFT'er. Selvom markedspladserne tilbyder denne service "gratis", kan sideomkostningerne stige markant.


Energiforbruget for en enkelt NFT beregnes ikke, men i gennemsnit anslås det, at oprettelsen af én NFT bruger elektricitet svarende til mængden af en EU-borgers elforbrug på én måned.

I modsætning til at oprette en NFT er det ikke gratis for sælgeren at sælge varen. Før du sælger din NFT, skal du vælge den måde, du vil sælge den på. De almindeligt tilgængelige metoder er enten auktion, fast pris eller baseret på tilbud. Du bliver også nødt til at informere platformen om, hvor meget provision du ønsker at få på eftersalget af din vare. Platformene fakturerer dig derefter i overensstemmelse hermed baseret på, hvilken mulighed du har valgt.

Investering i NFT'er

Ved at investere i NFT'er kan du købe kunstværker og andre genstande uden mellemmænd. På den måde undgår ejeren af varen at betale tredjeparter for markedsføring. At købe NFT'er kan også give tiltrængt variation til din investeringsportfolio. 

Investering i NFT'er er ikke den simpleste ting. Selvom de er meget populære, er det i dag kun få mennesker, der virkelig forstår deres værdi. Desuden kan manglen på mulige købere påvirke salget af dine varer i fremtiden.

Hvis du overvejer at investere i NFT'er, foreslår vi, at du fortsætter med at læse lidt mere om dem. Som med ethvert andet investeringsprodukt er det altid gavnligt for dig at forstå risiciene, før du investerer. Men nu har du i hvert fald taget det første skridt på vejen!

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved