Typer af investeringer

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Hvis du vil få dine penge til at vokse, kan det være en god idé at investere dem. Der er mange muligheder, men hvilken der er bedst for dig afhænger meget af din risikotolerance og ønskede fortjeneste.

Der er to typer investeringer:

  • Sikre investeringer, hvor en mindre fortjeneste er næsten garanteret.

  • Højrisikoinvesteringer, der kan generere en meget høj fortjeneste, men samtidig er forbundet med høje risici.

Investeringsmuligheder og deres fordele og ulemper

Princippet om investeringer er både simpelt og ofte fordelagtigt. Hvis du har et beløb, kan du investere det i forskellige finansielle produkter, hvormed din formue enten vokser eller falder i værdi sammen med det, du har investeret i.

Har du fx investeret i Netflix, følger din investering værdien for Netflix som firma. Stiger deres værdi, stiger din værdi også. Dog får du først udbytte af din investering, hvis du sælger til en værdi, der er højere end den, du købte for.

Her kan du finde ud af, hvad du kan investere dine penge i, og hvilket afkast du kan opnå med dem.

Investering i statsobligationer

Statsobligationer er blandt de sikreste finansielle investeringer med meget lav risiko. De er obligationer udstedt af regeringen, som ønsker at låne penge på kapitalmarkedet. Pengene bruges til at dække statens gæld, og abonnenterne får en vis rente på de lånte penge.

Renten på de enkelte statsobligationer varierer afhængigt af løbetid og inflation. For eksempel er der statsobligationer med en løbetid på 1 år, 3 år eller 5 år. De respektive rentesatser fastsættes for hver udstedelse. Som regel betales de bedste renter for langsigtede indskud, selv om der kan være undtagelser.

Den store fordel ved statsobligationer er, at de kommer fra staten, og det genererede overskud er derfor ikke skattepligtigt, i modsætning til renter på bankindskud.

Fordelen ved statspapirer er, at de er garanteret af staten, hvilket gør dem til en meget sikker investering. Den lille ulempe er, at der er tale om langsigtede investeringer, dvs. at pengene er bundet indtil værdipapirernes løbetid. Hvis du vil trække det tilbage tidligt, mister du renterne på det.

Bankindskud og opsparingskonti

Bankindskud tilbyder også en investeringsløsning, men du skal overveje dine muligheder nøje. Bankindskud kan være en attraktiv investering med renter, der kan sammenlignes med statsobligationer. Renterne varierer fra bank til bank.

Du skal dog huske på, at renterne er skattepligtige, så det er tilrådeligt at omhyggeligt kontrollere bankernes tilbud.

Med opsparingskonti kan renten være lavere, men den store fordel er, at du til enhver tid kan disponere over dine penge. Renter opdateres månedligt for det beløb, der er tilgængeligt på kontoen og slutter, når du lukker kontoen helt.

Kryptovaluta

Kryptovaluta er i øjeblikket det hotteste emne, hvorfor mange mennesker vælger denne type online investering. Kryptovaluta markedet er dog ekstremt volatil og kan ændre sig meget fra det ene øjeblik til det andet.

Hvis du er en adrenalinjunkie og gerne vil opnå høje overskud, kan du hoppe direkte ind i minedriftsprocessen eller investere i en bestemt virtuel valuta og lade den svinge uden frygt for forandring. Men da investering i krypto er mere risikabelt, er det vigtigt kun at investere beløb, som du kan undvære, fordi du kan miste de investerede penge lige så let som du kan tjene dem.

Især ved kryptovaluta anbefales det kun at handle på godkendte, sikre platforme, for at mindske risikoen for at blive hacket.

Investeringer på børsen

Investering i aktiemarkedet virker relativt simpelt, hvor processen for det meste er afhængig af at købe billigt og sælge højt. Handel kan også ske uden at købe aktier, og de handlede varer kan være alt fra korn til olie.

Aktiemarkedet er dog også volatilt, og det er langt fra en sikker investering at købe aktier.

Investering i guld

Guld er en populær investering. Det er dog også en meget usikker investering, da prisen på guld er udsat for store udsving. For eksempel blev prisen på guld halveret mellem 1987 og 1999 og fordoblet mellem 2017 og 2022.

Ejendomsinvestering

At købe en ejendom kan være en god og værdifuld investering. En lejlighed kan købes kontant eller med et lån og derefter lejes ud. Du skal dog nøje vælge den rigtige ejendom for ikke at komme til en ejendom med byggefejl eller lignende. Desuden bør du tage højde for den administrative indsats, der er forbundet med at investere i en ejendom.

Peer-to-peer (P2P) investeringer

Investeringer kræver penge, og det beløb, du giver, bør ikke overstige dine økonomiske muligheder. Det er vigtigt, at du er klar over, hvor meget du kan investere, uden at det lægger for stor en økonomisk byrde på dig. Peer-to-peer-investeringer tilbyder dog en potentiel løsning. Der er tale om lån, der ydes fra privatperson til privatperson.

Hvis du vil investere et større beløb, kan P2P-lån gøre det muligt for dig at modtage dine penge hurtigt. Du kan betale renterne af flere omgange eller med månedlige ydelser, så de ikke påvirker din hverdag.

Investering er bestemt umagen værd, hvis du er godt forberedt og beregner dine chancer for succes så godt som muligt. Geninvester overskuddet, hvis det er nødvendigt, og bed om eksperthjælp, hvis du har brug for det under processen.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved