Indholdsfortegnelse
Smart-homes er en relativt ny trend, der især har vundet indpas i danskernes hjem de seneste fem år. Det er især blevet et populært emne inden for boligrenovering, hvor mange både har installeret bluetooth elpærer og elektroniske alarmsystemer. Ifølge Danmarks Statistisk er især Smart-tv populære blandt danskerne, hvor hele 70% af de danske familier havde et Smart-tv i hjemmet i 2021. I samme år havde over hver femte dansker installeret et fuldt smart-home-system med et elektronisk styresystem i hele hjemmet. Men hvad er smart-homes egentlig? Og hvordan installerer du dit eget? Lad os finde ud af det!
Hvad er et smart-home?
Tendensen med smart-homes er også kendt som et hjemmeautomatiseringssystem. Smart-homes er dybest set huse med en praktisk og elektronisk hjemmeopsætning, hvor dine enheder og apparater kan fjernstyres – typisk via din mobiltelefon og tablets – hvor, og når, som helst. Ligger du i sengen og har glemt at slukke lyset i køkkenet? Eller vil du gerne skifte lysfarven i dine lamper, når du skal se en film? Alt det kan du, med de rette smart-home installationer, gøre fra din mobil. Enhederne og apparaterne i dit smart-home er sammenkoblet via internettet, så du kan fjernstyre funktionerne overalt i dit hjem. Med andre ord: du kan gøre alt med et enkelt tryk på din telefonskærm – uanset hvor du er.
Systemet bag smart-homes kaldes ”IoT”, og det er et system af indbyrdes forbundne enheder, apparater og maskiner. IoT-hjemmeautomatisering refererer til muligheden for at styre husholdningsapparater elektronisk. Som nævnt ovenfor kan et smart-homes sammenkoblede enheder tilgås via enhver form for smartenhed. Det kan være en smartphone, bærbar computer, tablet eller endda et smartwatch. Du kan styre ethvert apparat eller enhed, der er tilsluttet dit internet, inklusiv dit køleskab, tv, dørlåse eller termostater.
Planlæg dit liv, som du ønsker
Smart-homes giver ejerne mulighed for at oprette tidsplaner for de forskellige enheder, så de fx træder i kraft, når strømmen er billigst. For eksempel kan du planlægge, at lysene skal tænde kl. 8 og slukke igen kl. 22, eller du kan planlægge, at vaskemaskinen skal starte kl. 3 om natten, når strømmen er billigst. Du har utallige muligheder, når det kommer til at styre enhederne i dit smart-home. Desuden kommer mange apparater med selvlærende færdigheder, der, med tiden, kan tilpasse sig endnu mere til din personlige tidsplan.
Der er nogle elementer, der er ekstremt vigtige, når det kommer til at opbygge et helt nyt smart-home. Her får du fem vigtige huskeregler og steps for installeringen af dit eget smart-home:
God internetforbindelse: Det første, og vigtigste, step i opbyggelsen af dit eget smart-home er at sikre, at du har en god internetforbindelse i dit hjem. Især i de områder, hvor du planlægger at installere de forskellige gadgets.
Stemmestyring: Næste step er at udvælge den stemmestyringsenhed, du gerne vil anvende i dit smart-home. Her har du nogle forskellige valgmuligheder, men de mest populære i Danmark er Google Assistant, Apple Siri eller Amazon Alexa. Det er smartest at vælge en af de tre, da de samarbejder med langt de fleste af de forskellige produkter og gadgets, du kan installere i dit hjem.
Produkter: Nu er det tid til at vælge de produkter og gadgets, du vil installere i dit smart-home. Mange starter ud med stikdåser til de forskellige stikkontakter, da de ikke er alt for dyre, men alligevel gør en forskel i hverdagen og for din elregning.
Lad dig ikke friste: Når du køber produkter til dit smart-home, er det vigtigt, at du ikke lader dig friste af alle de vildeste, nyeste og smarteste løsninger. Ikke nok med at det er dyrt for pengepungen, skal du også overveje, om du rent faktisk vil få brugt produkterne i din hverdag. Har du virkelig brug for at åbne garageporten fra mobilen af, når du alligevel går forbi knappen på væggen på vejen ud til din bil?
Kommunikation og samarbejde: Det her step er nok et af de allervigtigste steps på din smart-home-rejse. Du skal huske at lave research, inden du køber et smart-produkt, for at være helt sikker på, at produktet snakker sammen med dem stemmestyring, du valgte i starten. Desuden skal du også være sikker på, at dine smart-produkter kan samarbejde og kommunikere på tværs af hinanden, så de kan arbejde sammen. Det smarte går lidt af det, hvis dine automatiske vinduesåbnere ikke åbner, når din CO2 måler siger, at CO2-indholdet i stuen er for højt.
Smart-home DIY
Flere og flere danskere vælger selv at installere enhederne, da mængden af hjemmeprodukter er blevet meget mere tilgængelig for alle, der er interesserede i dem. Fx er mange danskere begyndt at gøre deres hjem smartere ved hjælp af DIY smart home-hubs som fx Google Nest Hub Max, der kan bruges til at administrere hundredvis af smart-home enheder som lys, termostater og meget mere.
Du kan også vælge at få professionelle til at installere dit smart-home udstyr. Omkostningerne vil således være højere, men hvis du ikke er komfortabel med selv at gå i gang med opsætningen af alt udstyret, er det en god løsningen.
Med hensyn til design og udseende er der hundredvis af forskellige typerat vælge imellem – herunder designs af smart-home møbler, apparater og enheder. Du behøver ikke at gå på kompromis med stilen for at have et smart-home, da produkterne er udviklet og designet til at stå fremme i dit hjem. Industrien af smart-homes fortsætter med at vokse, og derfor kan forskellige apparater, såsom køleskabe eller vaskemaskiner, nu let findes og til rimelige priser. Det samme gælder for andre typer af smart-enheder, der bliver mere og mere tilgængelige i de danske elektronikbutikker og online.
Fordele og ulemper ved smart-homes
Et smart-home lyder måske meget praktisk og behageligt, og at dømme ud fra andelen af danskere med smart-home løsninger i deres hjem, er det bestemt også tilfældet. Men det kommer også med et par ulemper. Derfor får du her en liste over nogle af fordelene og ulemperne ved smart-homes:
Det er nemt: du kan styre alt fra en enkelt enhed, inklusiv forskellige apparater, termostater, belysning eller låse.
Du er altid informeret: du bliver altid underrettet om eventuelle problemer i dit hjem. Fx giver smart-home dørklokker husejere mulighed for at se og tale med besøgende ved deres dør, selv når de ikke er hjemme.
De er mere energieffektive: Et smart-home kan hjælpe med at reducere dine energiudgifter betydeligt. Fx viser en undersøgelse fra energimester, at den gennemsnitlige husstand potentielt kan spare op til 40% på deres energiregninger, ved at installere og anvende smart-home løsninger korrekt. Vil du vide mere om energirenovering, kan du læse en guide til det her.
Sikkerhedsbekymringer og tekniske problemer: Ved installationer af smart-homes er der en risiko for, at hackere kan få adgang til dit smart-homes internetaktiverede apparater. For at imødegå sådanne risici foreslår eksperter, at man bruger stærke adgangskoder, kryptering, når det er tilgængeligt, og kun forbinder pålidelige enheder til netværket.
Høje installationsomkostninger: Installationer af smart-homes kan være forbundet med høje installationsomkostninger. Især hvis du ansætter fagfolk til det.
Frygten for det ukendte: Læringskurven for hele husstanden kan være stejl, da det ofte vil tage lidt tid at vænne sig til en ukendt teknologi.
Som du kan læse, er fordelene langvarige, mens ulemperne mest er forbundet til opstartsfasen. Hvis du er interesseret i at gøre dit hjem smartere, skal du starte med at lave din research online. Her er YouTube-videoer og online blogs – som denne – en stor kilde til information.Hvis finansieringen er det, der står i vejen for at have et smart-home, skal du huske, at du altid kan implementere forskellige smart-enheder gradvist, og at du kan spare meget ved at gøre tingene selv. Alternativt kan du vælge ekstern finansiering, såsom et forbrugslån, for at lave dit hjem om til et smart-home. Et smart-home kan hjælpe dig med at spare mange penge på forskellige regninger, så investeringen vil for manges tilfælde hurtigt kunne betale sig. Læs mere om de forskellige låntyper her.
Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.