Sæt dig nogle finansielle mål – og opnå dem!

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Synes du til tider, at den finansielle verden kan være svær at navigere i? Men har du besluttet dig for, at tiden for alvor er inde til at sætte dig nogle finansielle mål, der er til at opnå? Så er du kommet til det rette sted!

I denne artikel vil vi, som finansielle eksperter på Moneezy, guide dig igennem fordelene ved finansielle målsætninger. Vi gennemgår bl.a. hvordan du sætter nogle klare mål for dig selv, typer af mål samt hvilke værktøjer, du kan gøre brug af. Endeligt gennemgår vi også, hvordan du nemmest overvinder diverse forhindringer undervejs i processen.

Er du interesseret i at lære mere og sætte dig nogle løsbare, finansielle mål, der hjælper dig til at opnå en sundere økonomi? Så læs med her!

Fordelene ved at sætte dig finansielle mål

  • Målretter dine besparelser

  • Forbedrer din finansielle planlægning

  • Forøger din økonomiske sikkerhed

  • Mindsker din finansielle stress

Fordelene ved at sætte dig nogle klare, finansielle mål er mange. En af de største er, at du målretter dine besparelser, hvilket gør det lettere at følge din fremgang. I stedet for blot at have en enkelt sparekonto, hvor du ikke sparer op til noget specifikt, er det en god idé at lave flere forskellige og mere specificerede sparekonti. Fx er det nemmere at spare op til en bil, hvis du har sat dig et specifikt, økonomisk mål, du skal nå. Samtidig er det for mange en mere motiverende faktor at se "sparekassen" blive fyldt op i takt med, at man sparer op.

Målretning af besparelser

Målretning af besparelser er en tilgang, hvor du styrer dine penge mere målrettet og fordeler dem ud fra et princip om mere specifikke mål og behov i stedet for blot at sætte dem til siden uden noget klart formål.

Ikke nok med at målretning af dine besparelser er effektivt og motiverende, så vil det også give dig en større følelse af kontrol over din økonomi, fordi du aktivt tager stilling til, hvor dine penge skal gå hen, og hvilket mål du gerne vil spare op til.

Med tiden sikrer denne metode dig ikke bare et solidt, økonomisk sikkerhedsnet, den medvirker også til, at du hurtigere opnår dine finansielle drømme, fordi du har indstillet sigtekornet på målet. Derudover mindsker den din finansielle stress og medvirker til, at du bliver bedre stillet økonomisk og opnår en bedre kreditscore. Sidstnævnte er dét, banker og andre kreditinstitutter kigger på og bruger i deres vurdering af, om de vil låne dig penge.

Læs mere om kreditscore

KLIK HER

Definér nogle klare, finansielle mål

Når du skal definere dine finansielle mål, skal du stræbe efter at gøre målene:

  1. Specifikke: Vær specifik omkring, hvad du gerne vil opnå.

  2. Målbare: Sæt nogle målbare tal på dine mål, så de ikke bliver for udefinerbare.

  3. Opnåelige: Sæt dig kun realistiske mål. Start med fordel småt, og arbejd dig op i takt med, at du krydser mål af listen og opbygger økonomisk selvtillid.

  4. Relevante: Sæt dig ikke et økonomisk mål, bare fordi din gode ven har sat sig det samme. Dine mål skal altid være relevante for dine personlige, økonomiske behov.

  5. Tidsbestemte: Sørg for at sætte en deadline, så det bliver mere håndgribeligt.

Tre typer af finansielle mål
  1. Kortsigtede (fx en ferie eller en ny telefon)

  2. Mellemlange (fx en ny bil eller en kolonihave)

  3. Langsigtede (fx din pensionsopsparing eller et boligkøb).

Finansielle værktøjer og ressourcer

Der er flere forskellige finansielle værktøjer og ressourcer, du kan gøre brug af for at nå dine finansielle mål. De er effektive til bevare overblikket og strukturere din indsats, og så er de ikke svære at implementere.

Det første værktøj, du kan gøre brug af, er er budgetteringsværktøj. Det vil hjælpe dig til at skabe et bedre overblik over dit budget, derunder hvor mange indtægter der går ind og ud hver måned. Hvad end dit finansielle mål er kortsigtet, mellemlangt eller langsigtet, vil du med et effektivt budget hurtigt kunne skabe dig et overblik over, hvor mange penge du hver måned kan lægge til side til hver post.

En stor fordel er, at der er mange forskellige budgetteringsmetoder derude. Det eneste du skal gøre er at finde den, der fungerer bedst for dig. Og du kan sagtens skifte imellem dem, hvis du vælger en, der alligevel ikke passer til de finansielle mål, du forsøger at opnå.

Vælg den bedste budgetteringsmetode for dig

START HER

Et andet godt råd er at strukturere dine mål ved hjælp af en app. Der findes et utal af apps derude, der er lavet netop med det formål, at du som bruger kan skabe sig et overblik over dine månedlige udgifter, og hvor du opretter forskellige poster til opsparing.

Nogle populære budgetteringsapps er bl.a.:

Tjek op på dine mål regelmæssigt

Et vigtigt punkt, mange glemmer i processen, er, at du regelmæssigt bør tjekke op på dine finansielle. På den måde sikrer du dig, at alt går, som det skal. Din livssituation kan ændre sig, og du kan blive ramt af uforudsete udgifter undervejs. Men værst af alt er, at mangel på regelmæssige check-ups kan mindske din motivation for at nå dit mål.

Husk ikke at blive for skuffet, hvis du ikke når dit økonomiske mål inden for den tidshorisont, du har sat. Måske du har gjort målet for uopnåeligt? Eller måske stødte du på en uforudsigelig udgift? Regulér, og fortsæt arbejdet!

Diverse forhindringer: Sådan tackler du dem

Når det kommer til at opnå dine finansielle mål er der et hav af udfordringer, du kan støde på undervejs. Men frygt ej! Du kan sagtens overkomme dem og fortsætte mod målet.

For at klæde dig så godt på som muligt gennemgår vi 7 af de klassiske forhindringer, mange støder på undervejs mod deres finansielle mål – samt hvordan du bedst tackler dem:

  1. Du mangler klare mål:

    I stedet for at sige "Jeg vil gerne spare mere", bør du i stedet sige "Jeg vil gerne spare fastsat beløb op inden fastsat tidspunkt. På den måde konkretiserer du dit finansielle mål, og du har noget specifikt at arbejde hen mod.

  2. Du sparer ikke nok op:

    Læg et budget over dine indtægter og udgifter, og sørg for at du rykker præcis det beløb, der er tilbage af dit rådighedsbeløb, over til dine opsparingsposter. Du skal ikke rykke alle de resterende penge over til én post. Fordel dem i stedet mellem poster såsom "selvforkælelse", "afbetaling af lån", "opsparing til bil" etc. Sørg også for, at du overfører penge til en nødfondskonto, så uforudsete udgifter ikke slår dig ud af kurs.

  3. Du foretager impulskøb:

    Som tommelfingerregel anbefaler vi – som finansielle eksperter hos Moneezy – at du altid som minimum venter 48 timer med at foretage et større køb. Hvad end du er på udkig efter et par dyre sko eller en ny PlayStation, bør du tænke købet, din økonomi og dine finansielle mål godt igennem, inden du lægger dankortet på maskinen. Det samme gælder, når du er ude at handle. Begræns dine impulskøb af fx søde sager til et minimum, og husk dig selv på, hvilke større mål du arbejde hen mod.

  4. Du har en høj gældsbyrde

    Har du ufærdig gæld, der ligger og venter på at blive betalt af, bør det være dit første finansielle mål at betale det af. Her kan du vælge mellem to metoder; afbetal det dyreste lån først for at spare penge, eller betal af på det mindste lån først for at skabe momentum og større motivation.

  5. Du mangler finansiel viden

    Finansiel viden er alfa og omega for at sætte finansielle mål – og opnå dem. Så uddan dig selv! Der findes endeløse mængder af viden både online (som her på Moneezy), i podcasts, diverse workshops m.m. Alt det hjælper dig på vej til at forstå din egen økonomi bedre, hvilket både hjælper dig med at sætte opnåelige, finansielle mål, men også holder dig til ilden og forstørrer sandsynligheden for, at du kommer i mål.

  6. Du sammenligner dig selv for meget med andre

    Din økonomi er individuel, og du vil derfor ikke få noget produktivt ud af at sammenligne den og dig selv med andre. Dermed ikke sagt, at andres finansielle mål ikke kan være en inspiration for dig. Men du bør ikke sammenligne deres fremskridt med dine egne. Træf kun finansielle beslutninger baseret på dine egne mål og behov.

  7. Du udskyder at starte op

    "Jeg starter bare i næste uge." Den klassiske tanke, der for alvor sætter en kæp i hjulet på dit økonomiske projekt og dine finansielle mål. Men hvorfor udskyde det? Jo før du starter, jo før når du i mål – og jo før kan du sætte dig nye mål. Følg trinnene ovenfor, og vær opmærksom på faldgrubberne. Så kan du sagtens starte op med det samme!

Start op allerede i dag!

I artiklen har vi gennemgået alt det, du skal vide for at sætte dig finansielle mål, hvordan du opnår dem, og hvilke udfordringer du skal være opmærksom på. Vi anbefaler, at du følger rådene i artiklen, og at du starter allerede i dag. Så skal du nok komme i mål!

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved