De forskellige former for finansiering

Share
Tweet
Share
Skrevet af Line Kristensen
8 minutters læsetid
3. mar. 2024

Vil du købe en ny bil, båd eller bolig, eller har du fået en idé til en virksomhed eller et andet projekt, hvor du mangler kapital til at starte op? I de situationer er det alfa og omega, at du skaffer dig et godt overblik over de forskellige muligheder for finansiering, der findes på markedet. I denne artikel gennemgår vi derfor alt, der har med finansiering at gøre.

Hvad er finansiering?

Finansiering handler om at rejse kapital til en økonomisk investering eller et projekt.

Der er flere forskellige måder at skaffe privat finansiering på:

  • Spar op

  • Lån penge

  • Stipendier og legater

  • Crowdfunding

I de følgende afsnit gennemgår vi de forskellige typer af finansiering. Læs videre, for at finde frem til den, der passer bedst til dig og din specifikke situation:

Spar op

At spare op er som udgangspunkt den langsomste måde at skaffe finasiering – i hvert fald hvis det handler om at finansiere en stor investering eller et stort projekt. Vi danskere har vidt forskellige forhold til opsparing, og derfor er der ikke kun én rigtig måde at gøre det på.

Du skal finde den opsparingsmetode, der fungerer bedst for dig!

Hvad end det er at lægge et budget, hvor du hver måned sætte er procentdel af dit rådighedsbeløb over på en opsparing, eller om du vælger at leve for få udgifter mange måneder i træk for at spare hurtigere op. Det vigtigste er, at du finder din egen måde at gøre det på, og at du ikke tager penge ud af din opsparing undervejs for at bruge dem på formål, der ikke har noget med dit projekt at gøre.

Få gode råd til budgettering

KLIK HER

Lån penge

Finansiering gennem lån er en integreret del af vores samfund, og i nutidens Danmark har låntagere flere muligheder end nogensinde før. Du kan både vælge det mere traditionelle banklån, det lynhurtige onlinelån eller henvende dig til privatpersoner som venner, familie eller investorer, der ønsker at støtte op om dit projekt. Valget af finansieringskilde afhænger både af dit personlige behov og af din kreditvurdering.

Lån penge i banken

Det, at låne penge i banken, opfattes af mange som den mest klassiske måde at skaffe finansiering på. Banken er interesseret i at tjene penge på dig. Det betyder, at jo flere aftaler og forretninger du laver med banken, jo bedre en kunde ser de dig som. I hvert fald hvis din økonomiske adfærd ikke udgør en risiko for dem. I sådanne tilfælde vil de nemlig være mere påpasselige med at foretage aftaler med dig i form af at låne dig penge eller lade dig trække over på dine konti.

Banken kigger på dit forretningsomfang

Dit forretningsomfang er, hvor mange muligheder du bringer med dig ind i banken. Dvs. det samlede omfang af dine lån (billån, boliglån etc.) og den sum penge, du tager med dig (opsparing, pension, værdipapirer etc.).

Banken er ikke kun interesseret i at tjene penge via renter og gebyrer på eventuelle lån. De er også interesserede i, at du overholder låneaftalerne og betaler af til tiden. For at vurdere det kigger de på din kreditværdighed, hvor det især er dit månedlige rådighedsbeløb, der er interessant for dem. Det siger nemlig noget om, hvor mange penge du har tilbage på din konto, efter de faste udgifter er betalt af. Har du et stort rådighedsbeløb, vil banken låne dig flere penge og ofte til mere fordelagtige renter, fordi du er mere pålidelig.

Lån penge online

Låner du penge online, er det igennem et forbrugslån eller et kviklån. Begge typer er lån uden sikkerhed, hvilket betyder, at du ikke skal stille noget af værdi som sikkerhed for, at du tilbagebetaler lånet. Det gør låneprocessen hurtigere og nemmere at komme igennem, men det medfører også højere renter. Grunden til det er, at det er en mere usikker lånemetode, hvor udbyderen ikke er garanteret, at du tilbagebetaler lånet.

At finansiere dit forbrug ved hjælp af forbrugslån er en god løsning – så længe du gør det med omtanke.

I Danmark bliver mange skræmte ved tanken om at optage et onlinelån, da det oftest forbindes med dårlig økonomi og en skuffe fyldt af rodekuverter. Men så længe du har en klar idé om, hvad det er, du vil med dit lån, og hvordan du betaler det tilbage, er du godt rustet til at optage et onlinelån.

Et ekstra tip er, at du altid skal sammenligne dine lånemuligheder, så du finder det lån, der bedst passer til din økonomi. På den måde finder du nemmere det billigste lån.

Et ekstra tip: Sammenlign altid dine lånemuligheder, så du finder det lån, der passer bedst til din økonomi. På den måde finder du nemmere det billigste lån.

Sammenlign dine muligheder her

Lån penge af en privatperson

I Danmark er det lovligt at låne penge af privatpersoner. Det er en smart løsning, hvis du har en god ven eller et familiemedlem, der gerne vil støtte op om dit projekt ved at låne dig penge til lave/ingen renter. At låne penge af en privatperson er i mange tilfælde rentefrit (alt efter hvad I aftaler), og det er derfor en god måde at finde finansiering.

Husk, at selvom I som låneudbyder og låntager kender hinanden godt, er det stadigvæk relevant, at I bliver 100% enige om lånebeløbet, løbetiden, en evt. rente samt de månedlige tilbagebetalinger. Skriv gerne det hele ned i en lånekontrakt, som I begge underskriver. Så undgår I nemmest misforståelser, og I er sikre på, at I er helt enige om lånets præmisser.

Stipendier og legater

Stipendier og legater en en særlig form for finansiering, der primært henvender sig til studerende og forskere, som ansøger om finansiering i forbindelse med projekter og uddannelse. Hvor stipendier udbetales i flere dele over et antal måneder, udbetales legater som engangsbeløb.

Husk, at du i langt de fleste tilfælde skal melde dit stipendie/legat til SKAT.
Læs mere om reglerne på skat.dk

En stor fordel ved stipendier og legater er, at de ikke skal betales tilbage igen. Det gør det til en meget populær form for finansiering, og der er mange ansøgere om buddet. Vil du finde finansiering den vej igennem, kræver det derfor en god ansøgning.

Som ansøger er det vigtigt at være grundig, præcis og autentisk i din ansøgning. Dertil skal du sørge for at opfylde alle krav og følge de fastlagte deadlines, samtidig med at du demonstrerer, hvorfor netop du bør modtage den pågældende finansiering. Det gør du ved at have styr på:

  • Dit CV

  • Dit budget for projektet

  • Din projektbeskrivelse

  • Dit eksamensbevis og din karakterudskrift

  • En god mængde anbefalinger

  • Din motiverede ansøgning

Sidstnævnte er din bedste mulighed for at skille dig ud fra de andre ansøgere. Så sørg for at den sidder lige i skabet! Og husk, at du kan ansøge om lige så mange stipendier og legater, som du vil.

En god idé er også at komme tidligt ud af starthullerne, så du er sikker på at have god tid til at sammensætte din ansøgning inden deadline. Er deadline overskreddet, er løbet kørt, og som hovedregel vil de forskellige fonde ikke godtage en ansøgning, der er blevet sendt ind for sent.

Crowdfunding

Sidst – men ikke mindst – kan du finde finansiering via crowdfunding. Det er en finansieringsmetode, hvor du præsenterer din projektidé på en online platform, hvor individer og investorer kan læse om det og vælge at støtte op om og bidrage til projektet.

Der er to forskellige former for crowdfunding:

  1. Belønningsbaseret, hvor bidragyderne får en form for belønning for deres donation.

  2. Aktiebaseret, hvor bidragyderne køber en andel af virksomheden for deres donation.

Er du derfor interesseret i, at den virksomhed/det projekt, du er ved at starte op, skal være 100% selvejet, skal du enten lave crowdfundingen belønningsbaseret, eller du skal ansøge om en anden form for finansiering som måske et stipendie eller et lån i banken.

Hvilken finansiering skal jeg vælge?

Vi har nu gennemgået fire af de mest klassiske former for finansiering, så du forhåbentlig føler dig bedre klædt på til at træffe en beslutning. Skab dig et overblik over, hvor mange penge du skal bruge, læg et budget for dit projekt/din økonomiske investering, og beslut dig for, hvordan du helst vil skaffe finansieringen.

Er du okay med at sælge ud af din virksomhed til aktionærer via crowdfunding, eller vil du hellere spare op over længere tid og udsætte projektet til du har sparet nok op? Vil du låne penge, eller vil du sætte alt ind på at skrive en god ansøgning til en legatfond?

Hvad end du vælger, skal du altid have din økonomi for øje. Husk aldrig at træffe forhastede lånebeslutninger, og snak altid med en finansiel rådgiver, hvis du får brug for hjælp.

Skrevet af:
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

24. juli 2023
NFT - den seneste investeringstendens
Lær om NFT'er og deres potentiale som investeringsprodukt. Få en forklaring på, hvad en NFT er, hvordan det fungerer, og hvordan du kan købe og sælge dem.
Læs mere
20. marts 2023
Hvor meget kan jeg låne?
Når du gerne vil tage et lån, er noget af det, du helt sikkert tænker på: hvor meget kan jeg låne? Hvor stort et lån du kan få, er nemlig afgørende for, hvor me
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved