Fem essentielle forsikringer, du behøver, og hvorfor de er vigtige

Share
Tweet
Share

De danske forsikringsselskaber har et stort udvalg af forskellige policer at tilbyde dig. Lige fra indbo- til bil- til rejseforsikringer. Men hvilke forsikringer har du egentlig brug for? Her har vi listet 5 essentielle forsikringer, som næsten alle har brug for, og hvorfor de er vigtige.

1. Indboforsikring

En forsikring, alle bør have, uanset om de bor i hus eller lejlighed, er en indboforsikring.

Selvom du måske ikke tænker, du har mange værdigenstande, er en indboforsikring stadig essentiel at have, da den også dækker andre ting som fx omkostninger ved brand, lækage eller skadedyrsangreb i dit hjem. Mange indboforsikringer dækker også, hvis du fx får stjålet din cykel selvom den var låst.

Forestil dig fx en brand i lejligheden under dig. Her vil en indboforsikring sikre dig en midlertidig bolig samt erstatte det, der er brændt ned.

2. Ansvarsforsikring til din bil

En ansvarsforsikring til din bil er lovpligtig for alle, der ejer en bil. Den dækker skader, du kan komme til at forvolde andre trafikanter i trafikken. Netop derfor er det en essentiel og lovpligtig forsikring, da den er til for at beskytte andre trafikanter, og samtidig sikrer at du ikke skal punge ud, hvis du ender i et uheld uden forsikring.

Hvad koster en ansvarsforsikring?

Prisen kommer an på dig, og den afhænger af:

  • Din alder og erfaring som bilist

  • Modellen og alderen på bilen

  • Hvor mange km du kører årligt

Derudover kan du også overveje at tegne en forsikring for bilen selv, en såkaldt kaskoforsikring. Den dækker fx omkostninger for stenslag, hvilket er en meget almindelig årsag til store ekstraomkostninger for mange bilister. Udskiftning af en forrude kan hurtigt koste over 20.000 kr. afhængigt af, hvilken bil man har. Med en kaskoforsikring er det dækket, og mange selskaber opkræver heller ikke selvrisiko for sådanne skader.

En anden grund til at have en kaskoforsikring til din bil er, at den dækker tyveri fra bilen. Hvis du fx glemmer din mobiltelefon eller andre dyre værdigenstande i bagagerummet på bilen, kan du få penge tilbage for de ting, der er blevet stjålet.

3. Rejseforsikring

Hvis du hovedsageligt rejser i Europa, behøver du ofte kun at medbringe et europæisk sygesikringskort. Men hvis du fx rejser til USA eller andre lande uden for Europa, bør du have en god rejseforsikring, der dækker eventuelle lægeudgifter, du kan støde på undervejs.

Hospitalsophold i udlandet kan være ekstremt dyre, og mange danskere ender årligt med en stor gæld grundet udenlandske hospitalsregninger under rejser og ferier.

Du behøver ikke købe en årsrejseforsikring. Der findes flere forsikringsselskaber i Danmark, der enten tilbyder rejseforsikringer fra din præcise afrejse- og hjemkomstdato, eller som inkluderer rejseforsikringen i indboforsikringen. Dertil er der også kreditkortudbydere, som inkluderer en rejseforsikring, hvis du betaler rejsen med kortet.

4. Invaliditetsforsikring

Hvor meget vil din indkomst blive reduceret, hvis du bliver invalid? Mange er ikke klar over, at de kan miste mere end 50 % af deres indkomst, hvis de ikke længere kan arbejde.

Derfor kan du som privatperson tegne en invaliditetsforsikring, der hjælper dig i tilfælde af at du mister arbejdsevnen grundet sygdom eller en ulykke. Hos langt de fleste forsikringsselskaber dækker forsikringen, hvis du får et varigt mén på min. 5% som følge af ulykken. Kompensationsniveauet afhænger desuden af, hvor stor en forsikring du har valgt, og hvor stor din arbejdsevne vurderes til at være bagefter.

Hos mange forsikringsselskaber er invaliditetsforsikringen inkluderet i ulykkeforsikringen. Du kan derfor undersøge, om du i forvejen har en invaliditetsforsikringen derigennem.

5. Livsforsikring

En livsforsikring kan enten tegnes privat, eller er allerede tegnet gennem dit pensionsselskab eller din fagforening. Med en livsforsikring sikrer du dine efterladte økonomisk, hvis du går bort.

En livsforsikring kan udbetales til dine arvinger uanset dødsårsagen. Det giver dine børn en økonomisk sikkerhed og sikrer fx, at de ikke skal arve eventuel gæld fra dig.

Tegner du en privat livsforsikring, skal du svare på en række personlige oplysninger om dit helbred, samt din alder, så forsikringsselskabet kan tilbyde dig en så korrekt forsikring som mulig. Her er det vigtigt, at du altid besvarer spørgsmålene så fyldestgørende som muligt, da falske eller ufyldestgørende svar kan medføre, at dine pårørende ikke kan få udbetalt forsikringen, fordi den er tegnet på et falskt grundlag.

Andre forsikringer, du bør overveje

Forsikringer bør altid vælges ud fra individuelle behov. Hvis du ikke har et køretøj, aldrig rejser eller ikke har børn, kan nogle af disse være mere relevante:

  • Gældsforsikring: Hvis du har meget forbrugskredit på kreditkort eller forbrugslån, kan det være meget fordelagtigt at have en gældsforsikring. Hvis der sker noget med din økonomi, vil selskabet dække din gæld og dine udgifter, hvis du enten bliver invalid eller ufrivilligt arbejdsløs.

  • Sundhedsforsikring: Hvis du ikke har en privat sundhedsforsikring gennem dit job eller din fagforening, kan det være en god investering. Der er til tider lange ventetider på sundhedsydelser i Danmark, og hvis du får en alvorlig sygdom, er det vigtigt at komme i behandling så hurtigt som muligt. Derudover kan det også være værd at undersøge, om tandpleje er inkluderet i din sundhedsforsikring, eller om du bør tegne en separat tandforsikring.

  • Ulykkesforsikring: Med en ulykkesforsikring forsikrer du skader på dig selv. Det er fx hvis du snubler og flækker en tand ved faldet, eller hvis du falder og pådrager dig en skade på cyklen. Med en ulykkesforsikring for du også tilskud til fx fysioterapi, hvis du har brug for det efter ulykken.

  • Kæledyrsforsikring: Det er let at tro, at der ikke vil ske noget med vores dyrevenner. Men når du mindst venter det, kan der ske en ulykke, eller dit kæledyr kan blive sygt. Et besøg hos dyrlægen er en af de dyreste sundhedsudgifter i Danmark, så der er mange penge at spare ved at tegne en forsikring til dit/dine kæledyr.

  • ID-tyveri: Fordi det er så nemt at handle online med kort og betalingsapps, er der også en større risiko for at blive hacket. Hvis nogen stjæler dine oplysninger og bruger dem til at foretage køb i dit navn, kan du ende med at skylde en masse penge. En ID-tyveriforsikring kan hjælpe dig med at få styr på det.

Konklusion

Før du vælger en forsikring og et forsikringsselskab, bør du med fordel tale direkte med deres kundeservice, der kan guide dig til at finde de forsikringer, der dækker dine behov. Det vigtigste er at undgå at være underforsikret, hvis der sker dig noget, uanset om det er en brand i dit hjem, tab af dyre værdigenstande eller et uheld i trafikken eller på ferie.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

27. november 2023
5 nemme tips til at spare penge i hverdagen
Leder du efter nemme, overskuelige og overkommelige tips til at spare flere penge i hverdagen? Så læs med her, hvor vi giver dig vores fem bedste sparretips.
Læs mere
21. august 2023
Top 5 økonomiske fejl, du bør undgå i dine 20’ere
Hvad end du er i dine 20'ere eller ej, er der nogle klassiske, økonomiske fejl, du bør forsøge at undgå. Vi gennemgår fejlene her, så du kan tackle dem alle.
Læs mere
17. juli 2023
Typer af finansielle institutioner
Der er forskellige typer af finansielle institutioner. Her i artiklen gennemgår vi tre af dem; banker, institutioner uden for banksektoren og forsikringer.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved