Har du foretaget skattefradrag på dit lån?

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Vidste du, at du kan få skattefradrag på bestemte typer af lån?

For dem, der optager et lån for første gang, kan det være svært at holde styr på alle regler og muligheder. I denne artikel ser vi nærmere på muligheden for at få skattefradrag på et lån i Danmark, men også i Norge og Sverige, og under hvilke betingelser, det kan lade sig gøre.

Skattefradrag for renteudgifter

Du kan under visse forudsætninger trække renteudgifter på lån fra i din skattepligtige indkomst. Det betyder, at du kan reducere det beløb, du betaler skat af, og dermed spare penge i sidste ende.

For at være berettiget til skattefradraget er der dog nogle vigtige betingelser, du skal opfylde:

  • Lånet skal bruges til at finansiere skattepligtige aktiviteter eller indtægter: Det kan f.eks. være lån til boligkøb, investeringer i fast ejendom eller erhvervsrelaterede lån. Du kan ikke trække renteudgifter fra for lån, der bruges til at finansiere personlige udgifter eller forbrug.

  • Du skal have fuld dokumentation for lånet og renteudgifterne: Det betyder, at du skal kunne fremvise dokumentation for lånet, f.eks. låneaftale og betalingsbevis, samt kvitteringer eller anden dokumentation for rentebetalinger.

Hvad er rentefradrag?

Et rentefradrag, også kendt som et skattefradrag, er som en rabat på de renter, du betaler på dine lån.

I de fleste tilfælde er renter fradragsberettigede for enkeltpersoner. De mest almindelige lån er realkreditlån, personlige lån og billån.

Hvordan fungerer det i de forskellige lande?

Du kan få rentefradrag i alle skandinaviske lande, men reglerne, kravene og beløbene varierer. Har du optaget et realkreditlån, kan det se således ud:

Danmark

I Danmark træder en ny regel i kraft i 2025, hvor procentdelen af fradrag ændres afhængigt at størrelsen på lånebeløbet. Når du foretager et rentefradrag for et realkreditlån i Danmark, gælder fradraget for renteudgifter på op til 50.000 kr. pr. person eller 100.000 kr. pr. par om året. Rentefradraget er derefter 33,6%. Hvis beløbene overstiger grænsen, vil 2025-reglen ramme dig, hvilket betyder et rentefradrag på 20,6% i stedet.

I de fleste tilfælde henter Skat i Danmark dine renteudgifter fra kreditrapporter, så dine rentefradrag beregnes automatisk. Rentefradraget afspejles derefter i din årsopgørelse og kan resultere i en skatterefusion. Det er dog altid en god idé at dobbelttjekke din selvangivelse for at sikre, at oplysningerne er korrekte. Du skal f.eks. selv angive dine renteudgifter, hvis du har optaget et lån i udlandet.

Norge

I Norge har man et såkaldt skattekort, der beregner fradraget, du kan få. Du vil normalt blive informeret om skattekortet, når du starter på et nyt job. Ligesom i Danmark skal du opgive lånet til det norske skattevæsen og betale skat i løbet af året for at kunne trække renterne fra.

Selvom skattekortet automatisk beregner, hvor meget du kan trække fra, bør du altid dobbelttjekke, at alt er korrekt. Fradraget foretages derefter i din skat, hvilket kan resultere i en skatterefusion. Når du optager et boliglån i Norge, kan du få 22% af renteudgifterne tilbage via skatten. Hvor meget afhænger af lånets størrelse og renten på realkreditlånet.

Sverige

I Sverige kan du få skattefradrag for renter på lån til f.eks. køb eller renovering af en bolig. Fradragene er underlagt en vis grænse. I øjeblikket er det maksimale fradrag 30% af renteomkostningerne på lån op til 100.000 SEK. Hvis to personer er ansvarlige for betalingen, kan de trække 30 procent fra op til 100.000 SEK hver, dvs. i alt op til 200.000 SEK. For renteudgifter, der overstiger SEK 200.000, er fradraget 21%.

For at kunne fratrække renterne på lånet skal du deklarere det til Skatteverket og betale skat i løbet af året. Fradraget foretages derefter i din skat, hvilket kan føre til en refusion i tilfælde af en skatterefusion.

Typer af fradragsberettigede lån

  • Boliglån: Lån, der bruges til at købe eller renovere en bolig, er normalt berettigede til skattefradrag for renteomkostninger. Det omfatter både lån til første og anden bolig.

  • Ejendomslån: Hvis du optager et lån for at investere i ejendom eller for at finansiere renovering eller vedligeholdelse af ejendom, kan du også trække renteudgifterne til disse lån fra din skattepligtige indkomst.

  • Erhvervslån: Lån, der bruges til at finansiere erhvervsaktiviteter eller investeringer i virksomheder, kan også give et skattefradrag for renteomkostninger, forudsat at de bruges til skattepligtige aktiviteter.

Det er blot nogle få eksempler på låntyper, hvor du kan trække renter fra. Læs mere her.

Fradrag på SU-lån

I Danmark kan du trække dit SU-lån fra i skat. Det skyldes, at studielån i Danmark er en skattepligtig indkomst.

Maksimer dine skattefordele

Det er altid vigtigt at planlægge og styre din økonomi. Her får du derfor nogle tips til at optimere dine skattefradrag:

  • Vær organiseret: Sørg for altid at gemme al den nødvendige dokumentation og information om dine lån og renteudgifter, så du kan trække dem korrekt fra på din selvangivelse.

  • Undersøg mulighederne: Før du optager et lån, skal du undersøge forskellige muligheder og vælge den, der giver dig de bedst mulige skattefradrag og lånebetingelser.

  • Planlæg på forhånd: Prøv at planlægge dit lånebehov og -forbrug på forhånd for at sikre, at du kan drage maksimal fordel af skattelettelserne.

  • Vær opmærksom på din selvangivelse: I de fleste tilfælde har skattekontoret alle dine oplysninger, og din tilbagebetaling vil blive genereret automatisk. Men for at sikre, at alle dine oplysninger er korrekte, bør du altid dobbelttjekke erklæringen, før du godkender den.

Konklusion

At drage fordel af skattefradrag for renteudgifter på lån kan være en effektiv måde at spare penge på. Ved at forstå betingelserne og begrænsningerne, og ved at planlægge og styre din økonomi omhyggeligt, kan du optimere dine skattefordele og opnå en sund økonomisk situation.

Husk altid at have alle oplysninger klar, når du gennemtjekker og eventuelt retter i din selvangivelse. På den måde sikrer du dig, at alle de korrekte oplysninger skrives ind korrekt.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved