Nyt år, nye muligheder: Skal du revidere din budgetplanlægning for 2025?

Share
Tweet
Share
Skrevet af Emil Kjær
5 minutters læsetid
2. jan. 2025

Når det nye år begynder, er det en perfekt anledning til at lave et nytårsforsæt eller to. Du kender dig selv bedst, og du ved derfor af erfaring, hvordan du skaber de bedste rammer for 2025 - hvad end forsættet handler om sundhed, økonomi eller kærlighed.

Næsten halvdelen af danskerne har et nytårsforsæt hvert år.

Et nytårsforsæt kan være hvad som helst. En undersøgelse fra FitnessHelp i 2021 viser, hvor alsidige disse forsætter i virkeligheden kan være:

Næsten hver anden dansker ønsker at leve sundere, mens ca. 42% gerne vil tabe sig. Omkring 33% ønsker at blive gladere, mens 11% gerne vil have en kæreste.

Men selv de mest enkle mål kræver ofte god økonomistyring (måske foruden kærlighed...). Sund kost kan være dyrt, sport kræver typisk medlemskab og udstyr, og oplevelser, der gør dig glad, kan af og til også kræve, at du stikker hånden langt ned i pengepungen. Derfor er det ikke overraskende, at "øge opsparing" ligger højt på listen over nytårsforsætter – 27% af respondenterne angiver, at de vil fokusere på netop dette.

Vil du gerne kunne overholde dit nytårsforsæt? Hvorfor ikke starte det nye år med målet om at optimere din månedlige budgetplanlægning? Et solidt budget er tit afgørende for at kunne realisere dine nytårsforsætter – og holde ved dem.

Selvevaluering af din privatøkonomi

Er du først og fremmest i tvivl om, hvorvidt det er relevant for dig at gennemgå dit budget? De følgende 8 spørgsmål kan hjælpe dig med at finde ud af, om du bør prioritere budgetplanlægning i 2025. Svar for at se, om det er tid til at revidere din økonomi.

Selvevaluering af din privatøkonomi
  1. Hvor ofte har du oplevet ikke at have penge tilbage ved månedens slutning det seneste år?

A. Mere end 6 gange
B. Aldrig, mit budget fungerer altid
C. 3 til 5 gange
D. 1-2 gange, kun pga. uforudsete udgifter

  1. Hvor mange gældsposter (f.eks. lån, kreditkort) har du i øjeblikket?

A. Mere end 3
B. Ingen, jeg har styr på det hele
C. Mellem 1 og 3, men de er overskuelige
D. Nogle få, men jeg har godt styr på dem

  1. Har du nogensinde været nødt til at låne penge til uforudsete udgifter?

A. Ja, ofte
B. Nej, det er aldrig sket
C. Ja, nogle få gange, men kun små beløb
D. Kun én eller to gange, og kun i nødstilfælde

  1. Hvor tit ønsker du, at du havde en større opsparing til vigtige personlige mål (ferie, uddannelse osv.)?

A. Meget ofte, men jeg kan aldrig spare op
B. Sjældent, jeg har allerede en opsparingsplan
C. Af og til, men jeg sparer ikke altid så meget, som jeg ønsker
D. En gang om året, men jeg kan stadig gøre de ting

  1. Hvor stor en procentdel af din indkomst går til ikke-nødvendige udgifter?
    (Ikke-nødvendige udgifter omfatter udgifter, der ikke er livsnødvendige, men som ofte belaster budgettet, såsom restaurantbesøg, streamingabonnementer, mode, teknologi, fritidsaktiviteter, rejser eller snacks og drikkevarer. Ved at skære ned kan du frigøre ressourcer til vigtigere udgifter.)

A. Mere end 30 %
B. Mindre end 10 %
C. Mellem 20 % og 30 %
D. Mellem 10 % og 20 %

  1. Har du en nødfond, der dækker mindst 3 måneders udgifter?

A. Nej, jeg kan ikke få sparet noget op
B. Ja, jeg har mere end 6 måneder dækket
C. Ja, men den dækker kun 1-2 måneder
D. Jeg har en fond, men det tager tid at opbygge den

  1. Hvor ofte gennemgår du din månedlige økonomi for at tilpasse den eventuelle ændringer (f.eks. stigende udgifter eller ændringer i indkomst)?

A. Aldrig, jeg tænker helst ikke for meget over det
B. Hver måned, jeg springer aldrig en gennemgang over
C. Kun ved større ændringer
D. Et par gange om året, når det er nødvendigt

  1. Hvor mange årlige udgifter (f.eks. forsikringer, skat) kan du planlægge på forhånd?

A. Ingen, jeg er ofte uforberedt
B. Alle, jeg har styr på det hele
C. Kun de vigtigste
D. Nogle få, men jeg må ofte reagere spontant

Analyse af dine svar

Gennemgå dine svar for at finde ud af, hvilken økonomitype du er, og hvad du bør gøre herfra:

  • Hvis du primært har valgt A- eller C-svar, kan du meget vel være en "Voksende Planlægger" – en person, der stadig har potentiale til at forbedre sin økonomistyring, men som kan drage fordel af en mere struktureret tilgang. A-svar viser akut behov for handling, hvilket typisk er gældende for dem, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen eller spare op. C-svar viser, at du allerede har en vis kontrol, men stadig kan forbedre håndteringen af uforudsete udgifter.

  • Hvis dine svar hovedsageligt er B eller D, tilhører du sandsynligvis de "Bevidste Forvaltere". Denne profil beskriver personer, som har godt styr på deres økonomi. B-svar viser, at du er meget velorganiseret med en solid nødfond og forudseende planlægning, der minimerer økonomiske overraskelser. D-svar indikerer, at du håndterer dine udgifter godt, selv uden hyppige budgetjusteringer.

Selv hvis du kun har valgt A eller C én eller to gange, kan der være områder, der kan forbedres. Hos Moneezy finder du nyttige tips til at tilpasse din økonomi bedre til dine behov eller opbygge en stabil nødfond. Måske er det også værd at undersøge, om et minilån kunne hjælpe med at mindske økonomisk pres, mens du forfølger dine mål for 2025.

Konklusion

Uanset dine resultater er det altid en god idé at gennemgå din økonomi med jævne mellemrum. Måske er der kun behov for små justeringer, eller måske du blot vil sikre, at dine gode vaner fortsat fungerer? En ærlig gennemgang er første skridt mod at starte 2025 med et klart mål og en tryg økonomi.

Skrevet af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

25. oktober 2024
De 5 bedste budget-apps til en effektiv opsparing og økonomistyring
Opdag de bedste budget-apps i 2024 til at planlægge din økonomi, spare penge og nå dine mål. Du finder apps, der passer til enhver - uanset det økonomiske behov
Læs mere
26. juli 2024
Sådan stopper du med at stresse over penge
Lær, hvordan du undgår økonomisk stress med 6 enkle og praktiske strategier. Få kontrol over din økonomi og forbedr dit velvære med disse effektive råd.
Læs mere
21. juni 2024
Hvad er din pengepersonlighed?
Hvad er din personlighed, når det kommer til penge? Sparer du op, bruger dem med det samme, investerer, eller noget helt fjerde? Tag testen, og find ud af det.
Læs mere
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved