Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan betale lånet tilbage?

Share
Tweet
Share
4 minutters læsetid
26. jan. 2024

Det kan ske for os alle sammen. Nogle gange flasker det sig bare ikke helt i livet, og sådan kan det også gå med lån og tilbagebetalingen af dem. Selv de bedste planer kan blive midlertidigt sat på pause, og derfor er det vigtigt at vide hvad du skal gøre, hvis du ender i den situation.

Vi har lavet en lille step-by-step guide, så du hurtigt kan komme på sporet igen:

Kom tilbage på sporet

Vurdér skaden

Der kan være stor forskel på at misse én enkelt måned, eller indse at beløbet simpelthen er for højt til at holde i længden. Derfor er det vigtigt at finde ud af hvor slemt det står til. Hvis der kom en uventet elregning, der blev dækket af de penge der skulle være afdraget den måned, så er det ikke slemt. Et enkelt opkald til din udbyder burde let kunne få afklaret eventuelle vanskeligheder der kunne opstå.
Er det tilgengæld ikke første gang at du ikke lige fandt pengene til lånet i løbet af måneden, så kan det være der skal andre boller på suppen.

Skab et overblik over de kommende måneder
Inden du begynder at skære fra i øst og vest, så kan det være en god idé at få et overblik over resten af lånets løbetid. Hvor meget mangler at blive afdraget, og hvor lang tid har du til det?Så snart du har det på plads, kan du begynde at se hvor meget du tidligere har manglet, og finde ud af hvor du skal spare henne.

Skab luft i budgettet
Når det kommer til muligheder for at spare, så er det svært at begrænse os, da der simpelthen er så mange forskellige måder at finde besparelser i hverdagen.


Vi lægger stor fokus på hvordan din hverdag er struktureret, når det omhandler besparelser og budgetter. Er der særlige dage hvor du får take-away eller tager på dyre ture? Er der faste udgifter der skal ryddes op i, f.eks. streamingtjenester eller abonnementer? Vi fraråder at give op på hobbyer eller fritidsaktiviteter, men har du en kærlighed for det nyeste lir, uanset om det er fodboldstøvler eller sadlen til hesten, så kan det være du skal tage en slapper for en stund. Holder du dig aktiv og sund, så vil det automatisk føre til sundere vaner andre steder i dit liv, og økonomiske vaner.

Kontakt din udbyder

Så snart du har fået dig et overblik over situationen, og fundet frem til en løsning der passer til dig på den lange og den korte bane, så bør du kontakte din udbyder. På den måde er du klar med løsningsforslag, og kan henvise til dit opdaterede budget eller nye tilgang.
Sørg dog for at gøre dette hurtigst muligt, da kommunikationen mellem låner og udbyder spiller en kæmpe rolle for din lånerejse. Gennemsigtigheden er i fokus!


Opret en konto til nødsituationer
For at undgå lignende situationer i fremtiden, kan det være en god idé at lægge en lillebitte sum af hvor måned til side. Dette kan være så pragmatisk som en 50'er i skuffen, eller en konto for sig selv. Dette er din konto til nødsituationer, der bør dække dig for en god håndfuld trælse situationer. Dette kan være en uventet regning, akut cykelreperation eller meget andet. Dog skal den dog anses som værende låst, og du bør derfor ikke tilgå kontoen medmindre det virkelig brænder på.

Mange bække små

Ligger du inde med to eller flere små lån, der samler renter op hurtigere end du kan betale dem af, så skal du hurtigst muligt kigge efter et samlelån. Samlelånet giver dig mulighed for at samle de små lån til ét større lån, der får en forlænget løbetid til en lavere rente. Dette kan koste en anelse ekstra i længden, sammenlignet med at tage lånene én ad gangen, men kan hjælpe dig med at opretholde overblikket over dine lån. Samtidigt undgår du de forvirrende gebyrer, betalingsdatoer og forskellige løbetider, hvilket kan give dig ro i maven. Dette er dog bedst at gøre allerede inden det brænder på - så er der større chance for at få et godt tilbud, og komme på rette spor igen.

Skrevet af:
Simon Hedeboe Mikkelsen
Marketing Assistant

Simon Hedeboe Mikkelsen studerer en kandidat i International Virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. Han har været investeret i al ting økonomi i 6 år, og har igennem det sidste år fokuseret på at skabe content for Moneezy. Han specialiserer sig i at nedbryde komplicerede finansielle fagbegreber, enten skriftligt eller visuelt, og gøre det spiseligt og forståeligt for den gængse dansker.

Relaterede artikler

15. januar 2024
Kviklån og rentelofter: U-lande er langt foran Danmark
Ifølge en analyse fra 2017 haltede Danmark bagefter, når det kom til lovgivning inden for kviklån. Heldigvis er der sket en del på lånemarkedet siden da.
Læs mere
20. november 2023
Må jeg ansøge om flere lån?
Er det gratis og uforpligtende at ansøge om lån? Det er et spørgsmål vi ofte får. Her får du vores definitive svar, samt lidt ekstra tips og tricks med oveni.
Læs mere
3. april 2023
Kan man få et quicklån eller hurtiglån i weekenden?
Kan jeg ansøge lån i weekenden? Banken holder lukket, men heldigvis for dig, er der en lang liste af online udbydere der tilbyder et lån, uanset ugedagen.
Læs mere
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved