Få styr på dit boliglån

Share
Tweet
Share
Skrevet af Emil Kjær
21 minutters læsetid
26. jan. 2024

Her kan du læse om de forskellige typer af boliglån, du kan finde, lige som du også kan læse om de forskellige overvejelser, som det er en god ide, at du gør dig, inden du tager et boliglån.

De fleste af os drømmer om at eje vores eget hjem. At have muligheden for selv at bestemme, hvor ikke bare skabet, men også væggene skal stå. At kunne indrette sit hus, så det passer perfekt til det liv, man gerne vil leve, og de behov, man har. Hvis du også har det sådan, går du sikkert og overvejer at tage et boliglån, så du kan få et godt sted at bo.

Men der er meget at holde styr på, når du skal tage et boliglån. Det er lige meget, om det er første gang, at du skal til at låne penge til en bolig, eller du har været igennem processen før. Vi har lavet denne artikel, så du forhåbentlig kan blive en hel del klogere på boliger, boliglån og hvilke overvejelser, du skal gøre dig i forbindelse med dem.

Hvilke typer af boliglån findes der?

Der findes flere forskellige typer af boliglån. Det er derfor heller ikke gjort med, at du bare går ned i din bank og siger, at du gerne vil have et boliglån. Det kan være en god ide at undersøge flere forskellige banker og høre om mulighederne for at låne penge hos flere forskellige realkreditinstitutter. Det kan nemlig være med til at give dig det billigste og bedste lån.

Boliglån i banken

Når du skal tage et boliglån, har du selvfølgelig først og fremmest mulighed for at låne pengene gennem en bank og et realkreditinstitut. Her har du mulighed for at vælge et fastforrentet lån eller et flexlån.

Et fastforrentet lån er et lån, hvor renten ligger fast for hele låneperioden. Den kommer altså ikke til at ændre sig, selvom der er konjunktursvingninger, eller der sker andre uforudsete ting.

Et flexlån er et lån, hvor renten på lånet er fleksibel. Hvis renten er på vej ned, kan der være mange penge at spare på at tage et flexlån. Er renten imidlertid på vej op, kan det omvendt blive et meget dyrere lån.

Realkreditlån

Du har også mulighed for at tage et realkreditlån, når du skal tage et boliglån. Et realkreditlån forudsætter, at du ejer noget. Du kan altså ikke få et realkreditlån til en andelslejlighed, til gengæld kan du sagtens få den til en ejerlejlighed eller en hvilken som helst anden type ejerbolig.

Realkreditlånet er ofte en god løsning til huse i provinsen eller på landet, da det kan være svært at få lov til at tage et banklån til et hus i yderområderne.

Forbrugslån som boliglån

En anden mulighed, hvis du gerne vil købe et hus i provinsen eller på landet, er at tage et forbrugslån. Det er en god måde at købe et billigt hus på og slippe for en masse af det bøvl, der kan være forbundet med at tage et banklån eller et realkreditlån.

Hjælpen findes online

Her på Moneezy.com kan du nemt danne dig et overblik over de forskellige typer af forbrugslån, og hvor meget du kan låne. Som regel kan du ikke tage et forbrugslån på mere end 400.000 kroner. Hvis du skal købe en dyrere lejlighed, har du brug for et stort boliglån, og det kan være svært, når du tager et forbrugslån. Du kan læse mere om finansiering, andelsboliglån, lån til kolonihavehus og andre relaterede emner her på Moneezy.

Der er til gengæld mange billige huse til salg i provinsen og i landområderne. Hvis det er et af dem, du har kig på, kan det være en god ide at overveje et forbrugslån som boliglån. Ikke mindst, fordi det i de områder kan være svært at låne penge til huse, fordi de generelt har ry for at være svære at sælge efterfølgende. Bankerne og realkreditinstitutterne er derfor bange for, at de får svært ved at få deres penge tilbage, hvis du ikke har mulighed for at betale dit lån af, og de overtager huset.

Kan det betale sig at købe et hus med forbrugslån?

Det er meget forskelligt, hvad et forbrugslån koster, og det kommer derfor helt an på lånet, om det kan betale sig for dig at bruge det som boliglån. Når du tager et stort forbrugslån, som du betaler tilbage over en længere periode, vil du typisk betale et lavere beløb i renter og afgifter.

Det er altså billigere at tage et længerevarende og større forbrugslån, end det er at låne for eksempel 25.000 kroner, som du vil betale tilbage efter et år. Det kan derfor godt være, at forbrugslånet kan betale sig for dig. Ønsker du at låne et specifikt beløb - fx lån 75000 kr., så kan du måske gå direkte til afsnittet 'Lånebeløb', og finde det relevante mindre lånebeløb for dig.

Fordele ved at have et forbrugslån som boliglån

En klar fordel ved et forbrugslån som boliglån er som nævnt, at det kan være svært at låne penge til huse ude på landet. Hvis du har en drøm om at bo på et nedlagt landbrug eller at flytte tilbage til den lille by, som du kommer fra, kan et forbrugslån altså være med til at realisere den drøm.

Derudover er et forbrugslån også et nemt boliglån, fordi der ikke bliver stillet lige så store krav til dig, når du skal låne, som der bliver, hvis du skal have et banklån eller et realkreditlån som boliglån.

Når du skal låne mange penge, skal du som regel medsende bevis på, at du har en indtægt og dermed er i stand til at betale lånet tilbage. Derudover bliver det også tjekket, om du står i RKI – registeret for dårlige betalere.

For nogle forbrugslån gælder, at du skal have en hvis alder, for at du kan låne pengene. Du skal selvfølgelig altid være fyldt 18 år for at kunne tage et lån, men nogle låneudbydere kræver, at du er 21 år eller 23 år, før du kan låne pengene.

Hvilke typer af boliger kan du købe for dit boliglån?

Som sagt er der forskel på, hvilke lån du kan få, hvis du vil have en andelsbolig i forhold til, hvis du vil have en ejerbolig. Derudover er der også forskel på, hvor meget du kan låne, og hvilke typer af lån du kan få, hvis du vil bo i byen eller, hvis du vil på landet.

Huse og lejligheder i byen er generelt meget dyrere end dem på landet. De er dog også meget nemmere at få et lån til, fordi de så også er meget nemmere at sælge bagefter. Du ender derfor ikke i hus til halsen, hvor du sidder med en bolig, som du bare ikke kan komme af med, når du køber hus i byen.

Det bør dog ikke afskrække dig fra at købe et hus eller en lejlighed i provinsen eller på landet. Der er nemlig rigtig mange gode kvaliteter ved at bo der. Først og fremmest betaler du færre penge for at bo, hvilket kan give en masse luft i økonomien. Derudover kommer du tættere på naturen, noget mange byboere drømmer om.

Generelt er det også svært at spekulere i, hvad der rigtigt og forkert i forhold til at købe hus. Så længe det er et sted, som du kan forestille dig at bo i lang tid fremover, vil det helt sikkert være det rigtige for dig.

Er andelsbolig eller ejerbolig bedst?

For at sige det meget kort: Der er fordele og ulemper ved begge boligtyper. Andelsboliger findes primært i byerne og i særdeles i landets større byer. Hvis du gerne vil bo ude på landet, er det derfor slet ikke sikkert, at du har mulighed for at vælge en andelsbolig.

Inde i storbyerne kan andelsboligerne ofte være et billigere alternativ til ejerboligerne. Hvis du skal til at købe bolig for første gang, kan det være en god ide at overveje, om en andelsbolig er det rigtige for dig.

Det store minus ved en andelsbolig er dog, at du her skal betale en form for husleje. Det, der hedder boligydelse. Det gør, at du ofte ikke tjener lige så meget på at købe en andelsbolig, som du kan gøre på at købe en ejerbolig.

Det skal du tænke over, inden du tager et boliglån

Der er som nævnt mange tanker, du skal gøre dig, inden du tager et boliglån. Det vigtigste er selvfølgelig, om den bolig, som du overvejer at låne penge til, er en, som du kan forestille dig at bo i i længere tid fremover. Det skal helst være ti år eller mere, at du kan forestille dig at bo der, for at det rigtig giver mening for dig at købe en bolig.

Derfor er det selvfølgelig også vigtigt, at boligen passer til din familiemæssige situation. Både nu og i de kommende år. Det går jo ikke, at du er nødt til at flytte igen efter bare et par år, fordi du får et barn mere, eller du gerne vil flytte til noget mindre kun et par år efter, fordi alle dine børn er flyttet hjemmefra. Det handler altså om at være lidt forudseende, når du køber bolig.

Læg et budget for dit boliglån

Derudover handler det selvfølgelig også om at få lagt et realistisk budget, så du ved, at du har råd til at betale af på boliglånet. Budgettet er den bedste måde at få et overblik over din økonomi på og finde ud af, hvor mange penge du har råd til at låne.

Hvis du ikke selv har mod på at lægge et budget, kan en bankrådgiver i de fleste tilfælde hjælpe dig med det. Han eller hun arbejder med det til hverdag og ved, hvilke poster det er vigtigt at have med. Det kan for eksempel være i forhold til, hvor meget du skal betale af på dit boliglån, hvor meget du skal bruge på mad og transport, og hvor meget du skal bruge på at vedligeholde dit hus.

Hvis du ikke har boet i hus før, vil du helt sikkert opdage, at der er mange udgifter ved at bo i hus, som der ikke er ved at bo i lejlighed. Du skal for eksempel også passe haven og har mange flere udgifter til at vedligeholde huset udvendigt.

Hvad er renten på et boliglån?

Det er meget forskelligt, hvor høj renten på et boliglån er. Det kan derfor være svært at guide dig til, hvordan du helt præcist kan finde det billigste boliglån. Renten afhænger jo først og fremmest af, hvilken type lån du har taget.

Har du taget et fastforrentet boliglån eller et flexlån? Hvis du har taget et flexlån, kan renten jo variere. Den kan både være højere og lavere end ved et fastforrentet lån.

Hvis du har taget et realkreditlån, kan renten være en helt anden. Det samme er tilfældet, hvis du har taget et forbrugslån som boliglån. Som nævnt ovenfor vil et større forbrugslån, som du betaler tilbage over længere tid, ofte ikke være så dyrt som andre typer af forbrugslån.

Spørg flere banker, før du bestemmer dig for et boliglån

Det er altid en god ide, at du kontakter flere banker, realkreditinstitutter og låneudbydere, inden du bestemmer dig for et lån. På den måde kan du være sikker på at få det billigste boliglån, der er muligt for dig.

Der kan være forskel på, hvor mange penge en bank kræver, at du har til rådighed hver måned, for at du kan låne et bestemt beløb. Det kan gøre, at den ene bank vil lade dig låne flere penge, end en anden bank vil. Jo flere penge du kan låne, jo større og dyrere et hus eller lejlighed har du selvfølgelig mulighed for at købe.

Selvom du helst vil låne penge gennem en bank, er det en god ide også at tale med nogle realkreditinstitutter og undersøge forskellige former for forbrugslån. Det kan være, at de faktisk er billigere, end det banken kan tilbyde.

Det er en stor beslutning at tage et boliglån, og det er derfor noget, som du bør undersøge grundigt. Du vil typisk komme til at leve med dit lån i mange år fremover, og det er svært at lave om, når du først har taget lånet. Det handler derfor om at have gjort sin research ordentligt fra start af.

Hvor meget kan jeg låne?

Hvor stort et boliglån du kan tage, afhænger af en række forskellige faktorer. Det er først og fremmest, hvor du gerne vil bo henne. Derudover handler det om, hvor mange penge du tjener. De to faktorer er klart de vigtigste og hænger næsten uløseligt sammen.

Hvis du ikke tjener så mange penge, er det svært at få lov til at låne mange penge. Bankerne og realkreditinstitutterne kan simpelthen ikke se for sig, hvordan det skal komme til at hænge sammen for dig rent økonomisk.

Det kan være irriterende at få at vide, at du ikke kan låne så mange penge, som du gerne ville. Det er dog også en god ide at huske på, at der jo også skal være andet i dit liv end dit hus. Du og din familie skal også have råd til at tage på ferie, gå i biografen og tage ud at spise. Alt det, der er med til at gøre det sjovt at leve.

Som nævnt kan det være sværere at sælge et hus i provinsen eller på landet, end det er at sælge et i byen. Det får mange banker og realkreditinstitutter til at holde mere på pengene, når du beder om et lån der. Det kan altså også gøre, at du ikke kan låne lige så mange penge, som du gerne ville.

Jeg vil gerne købe hus i byen

Der er rigtig mange mennesker, der gerne vil bo i landets største byer. Der er gode muligheder for at få arbejde, der er mange uddannelsesinstitutioner, og mange sætter også pris på, at der er et rigt kulturliv i de større byer. Det får både unge, børnefamilier og seniorer til at flytte til byen.

Stor efterspørgsel

Det har skabt en kæmpe efterspørgsel på huse og lejligheder i Danmarks største byer, hvilket kan gøre det svært for dig at finde det hus eller den lejlighed, som du går og drømmer om.

Hvis du gerne vil have et hus eller en lejlighed i byen, er det en god ide at spare op, så du har mulighed for selv at lægge indskuddet til huset eller lejligheden. Det kan ofte gøre det meget nemmere for dig og lidt billigere for dig at få et boliglån, når du ikke også skal låne til indskuddet.

Jeg vil gerne købe hus på landet

Der er også mange, der drømmer om at bo på landet. Det er ikke alle mennesker, der tør udleve drømmen. Hvis man er vant til at bo i byen, kan det virke som et meget stort skridt at flytte på landet. Hvis du omvendt ikke har prøvet andet, vil det sikkert føles som det mest naturlige sted i hele verden at bo.

Som nævnt ovenfor kan det være sværere at få et lån til et hus på landet. Her kan det derfor også være en fordel for dig at have sparet nogle penge op til det. Jo flere penge du selv kan lægge kontant, jo nemmere kan det ofte være at få et lån til et hus på landet.

Når du køber et hus på landet, skal du ofte være opmærksom på, at det kan være noget, der kræver en del renoveringen, inden det er i tip top stand. Der står mange faldefærdige huse i provinsen eller på landet, der er billigt til salg, fordi de er i så dårlig stand. Det kan være fristende at købe et, fordi det giver dig mulighed for at få et billigt hus.

Du skal dog også huske på, at du skal bruge en masse tid på at sætte huset i stand. Det kommer til at være en del weekender og ferier, der går med det. Derudover kan det være en god ide at undersøge, om du har mulighed for at låne pengene til at sætte huset i stand for sammen med dit boliglån. Det kan ofte gøre lånet langt billigere, end hvis du skal låne pengene til at sætte huset i stand for separat.

Jeg vil gerne købe en lejlighed til mit barn

Særligt i de store byer i Danmark er det dyrt at købe en lejlighed. Samtidig er det svært for unge, der er studerende eller nyuddannede at tage et boliglån. Det kan derfor være en god mulighed for dig som forælder at tage et boliglån og købe en lejlighed til dit barn.

Når du allerede har et boliglån, har du nemlig mulighed for at tage et yderligere boliglån oveni det til at købe lejligheden. Det kan give dig mulighed for at købe en lille et- eller toværelseslejlighed til dit barn.

Ofte kan det ende med at blive en god investering for dig som forælder. Dit barn skal selvfølgelig have lov til at bo i lejligheden, så længe han eller hun har brug for det, men når du skal sælge igen, kan du prøve at ramme et tidspunkt, hvor markedet er højt. Flytter dit barn ud af lejligheden, når der er lavkonjunktur, og du derfor ikke kan få lige så meget for lejligheden, som du har taget i boliglån, kan du altid leje den ud til nogle andre. Der er mange unge, der er interesserede i at bo centralt i byen, og hvis forældre ikke har råd til at tage et boliglån til at købe en bolig til dem.

Det skal du overveje, når du tager til boliglån til forælderkøb

Inden du tager et boliglån til forælderkøb, er det altid en god ide at tale med dit barn om, hvad han eller hun forventer og ønsker af en bolig. Et ungt menneske, der ikke har så meget erfaring med boligmarkedet, og da specielt ikke med at tage et boliglån, kan sagtens have nogle meget urealistiske ideer om, hvad de kan forvente, når du køber en bolig.

De fleste unge vil gerne bo i nærheden af byliv og natteliv i de store byer. Det kræver dog ofte et rimelig stort boliglån for at få mulighed for det. Hvis du ikke kan tage et helt så stort boliglån, kan det være en god ide at tale med dem om, at de kan bo lidt uden for byens centrum. Både i København, Odense og Aarhus er der mange gode områder, der kun ligger kort tid på cykel fra selve centrum.

Det er også en god ide, at du taler med dit barn om, hvor stor en bolig du har råd til, i forhold til det boliglån du kan tage. Igen kan det være en mulighed, at I tager en snak om, hvad der er realistisk – og hvad dit barn har brug for selvfølgelig. Hvis barnet skal bo med en ven eller veninde eller med en kæreste, kræver det selvfølgelig en større bolig, end hvis barnet skal bo alene. Det handler derfor også om at finde ud af, hvad dit boliglån så rækker til.

Lav en aftale med barnet om tilbagebetaling og regler

Når dit barn skal være din lejer, som det sker ved et forældrekøb, er det en god ide, at I får lavet nogle klare regler for, hvordan det skal foregå. Det kan være en god ide at gøre det, allerede inden du tager boliglånet. Hvis I allerede i planlægningsfasen bliver uvenner, er et forældrekøb måske ikke den bedste løsning for jer.

Måske vil den bedste løsning for jer være, at I opsøger en advokat, der kan lave en officiel lejekontrakt til jer. Det kan virke hårdt, når I er i familie, men det kan være en god mulighed, så der ikke opstår splid senere hen. Hvis du for eksempel får brug for pengene fra boliglånet til noget andet, kan det være en god ide for dig, at dit barn ved, at du kan sætte ham eller hende ud af lejligheden. Og det er vigtigt, at I får lavet en kontrakt, hvor det står.

Hvis du for boliglånet også køber hvidevarer til lejligheden, kan det også være en god ide at få gjort klart, hvad der skal ske med dem, hvis de går i stykker. Er det for eksempel dig eller dit barn, der skal betale for reparationer eller for at købe nye?

Beregner af boliglån på nettet

Hvis du skal tage et boliglån enten til en bolig til dig selv eller til en bolig til dit barn, vil du sikkert gerne vide, hvor meget det vil koste dig. Der findes mange forskellige beregnere af lån til bolig på nettet. Det er både banker, realkreditinstitutter og flere forskellige uafhængige sider, der tilbyder dig at beregne dit boliglån.

Når du skal beregne dit boliglån, taster du typisk ind, hvor mange penge du gerne vil låne, du taster ind, hvor længe du vil låne dem, og hvor meget du kan betale af hver måned. Lige meget om det er et forbrugslån, et banklån eller et realkreditlån, som du har valgt som boliglån, kan du nu beregne, hvor meget det kommer til at koste dig.

Beregnerne på nettet er en god mulighed for dig for at danne dig et overblik over, hvor dyrt et boliglån vil blive. Det er dog sjældent den helt eksakte pris, du får opgivet. Det er derfor altid en god ide, at du taler med flere banker om, hvad et boliglån vil koste for en som dig.

Noget af det, der for eksempel kan gøre en forskel, i forhold til hvor dyrt et boliglån er, er, hvor mange penge du selv har sparet op. Hvis du har sparet nok penge op til indskuddet til din bolig, vil dit boliglån typisk blive langt billigere, end hvis du ikke har pengene til indskuddet, men er nødt til at lægge dem oveni dit boliglån.

Hvor længe skal jeg bo i min bolig, for at det kan betale sig?

Det kan være svært at sige noget om, præcis hvor længe du skal bo i en bolig, for at det kan betale sig for dig at tage et boliglån. Det kan selvfølgelig også være svært for dig at vide, hvor længe du gerne vil bo i en bolig. Men hvis du som udgangspunkt ikke regner med at blive boende mere end et år eller to i den samme bolig, vil det være meget besvær at skulle gå igennem for at tage et boliglån til boligen. Der kan det være bedre at prøve at leje en lejlighed i stedet.

Et spørgsmål om tid

Hvis du har planer om at bo i boligen i længere tid, det vil sige fem år eller mere, kan det som udgangspunkt sagtens betale sig for dig at tage et boliglån og købe en bolig. Dit boliglån vil typisk løbe over en lang årrække. Det kan være 30 år. Du behøver dog ikke at regne med, at du skal bo i boligen i 30 år, for at det kan betale sig for dig at bo i den.

Hvordan kan jeg tage et boliglån med en, som jeg ikke er gift med?

Du kan sagtens tage et boliglån med en, du ikke er gift med. Det kan være, at du gerne vil købe en bolig med din kæreste, men at I ikke lige er parat til at blive gift endnu. Det kan også være, at du af principielle årsager ikke vil giftes.

Når du tager et boliglån med en kæreste, hæfter I begge for lånet på lige fod. Hvis I slår op, og den ene flytter ud, vil I altså skulle tale med banken om, hvordan den, der vil blive boende i lejligheden, kan overtage lånet. Det kan også være, at I laver en ordning, hvor den, der er flyttet, kan forvente at få en del af det overskud, der er ved salget af lejligheden. Det kan specielt være, hvis I har boet sammen i lang tid, og I begge to har lagt en del penge i lejligheden.

Det er op til jer, hvordan I vil gøre det. Mange synes også, at det kan være rarest bare at få det med at dele pengene overstået, når de går fra hinanden.

Men du behøver altså ikke at være bange for, at den anden bare kan smutte fra boliglånet, hvis han eller hun smutter fra dig. Du kan ikke ende med at sidde alene med det.

Skrevet af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

22. januar 2024
Årsopgørelse fra A til Z – sådan får du penge tilbage i SKAT
Læs alt om årsopgørelsen her. Se vores komplette guide til, hvordan du får penge tilbage i SKAT. Ved du, hvad du skal tjekke i din årsopgørelse? Få svaret her.
Læs mere
8. januar 2024
Hvad koster det at låne en million?
Én million kroner kan lånes på mange forskellige måder. Vi har sammenlignet tre lån med forskellige løbetider, og dykket ned i hvad pengene egentlig går til.
Læs mere
8. maj 2023
Lån til indskud kan være en god løsning
Et indskud kan være svært at holde styr på. Derfor har vi samlet alt den vigtigste indformation, samt givet et eksempel, som du kan tage udgangspunkt i.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved