Typer af finansielle institutioner

Share
Tweet
Share
Skrevet af Line Kristensen
4 minutters læsetid
26. jan. 2024

Det er næsten umuligt at undgå finansielle institutioner. Især i nutidens samfund, hvor mange finansielle transaktioner udføres online. Uanset om du handler online, indløser en check eller bestiller dagligvarer, har du brug for penge – og dermed finansielle institutioner.

Finansielle institutioner er dem, der tilbyder deres kunder en form for finansiel service.

Det er fx virksomheder som banker, forsikringsselskaber og investeringsforeninger. Fælles for dem alle er, at deres aktiviteter omfatter noget med kapital og penge. Hvad end det er indlån, udlån, forsikring, beskyttelse mod risici m.m. 

Der er forskellige typer af finansielle institutioner, og hver tilbyder forskellige tjenester. Derfor er det vigtigt at kende specifikationerne for hver finansiel institution. I denne artikel vil vi introducere dig til nogle af dem samt forklare, hvilken rolle de spiller i forhold til dine penge.

Banker

Pengeinstitutter er banker, der er underlagt tilsyn af Danmarks Nationalbank. Banker er aktive inden for banklån og indlån, og så tilbyder langt størstedelen af dem også finansielle løsninger til iværksættere samt rådgivning inden for køb og salg af aktier.

Da disse pengeinstitutter er underlagt Danmarks Nationalbank, følger de en række regler for bedste praksis og tilpasser til en vis grad renten til Nationalbankens krav. Bankerne er dog stadig uafhængige, selvstændige enheder. 

Banker indsamler penge fra indskydere og låner dem ud til låntagere, såfremt de har et indlånsoverskud. Prisen, banken tager for at låne pengene ud, er renten. Den pris deler banken med indskyderen, som kompensation for at låne pengene ud til udlåneren. 

Kreditscore

Når du låner penge fra banker, er dine lånemuligheder – ligesom ved onlinelån – knyttet til din kreditscore. Dvs. den værdi, der angiver din kreditværdighed. Din overordnede økonomiske adfærd afspejles i denne score, og scoren har derfor indflydelse på hvor mange penge, banken vil låne dig.

Finansielle institutioner uden for banksektoren

Ikke-bankvirksomheder (NBFI'er) er finansielle institutioner, der ikke har en fuld banklicens og som derfor ikke er under tilsyn af Nationalbanken. I praksis kan finansielle institutioner, der ikke er banker, let dække de tjenester, der tilbydes af enhver anden konventionel bank. Dog tilbyder de det med den forskel, at vilkårene ofte er mere fleksible.

NBFI'er kan således tilbyde kreditløsninger af enhver art, hvad end det er forbrugslån eller minilån. Samtidig tilbyder NBFI'er effektive tilbagebetalingsmuligheder.

NBFI'erne tilbyder en kortere tilbagebetalingsperiode uden lange tilbagebetalingsbetingelser, men som dog ofte ledsages af en højere rente.

Lån fra ikke-banker kan være en god løsning til at generere penge til presserende behov. NBFI'er adskiller sig også fra banker ved at analyseprocesserne kører hurtigere, og du får normalt pengene hurtigere.

Derudover risikerer du med traditionelle banker at blive afvist, hvilket meget sjældnere er tilfældet med ikke-banker. På grund af deres fleksibilitet bruges online lån med hurtig udbetaling i stigende grad af NBFI'er.

Forsikringsselskaber

Institutioner, der beskæftiger sig med forsikrings- og pensionsfonde, falder også ind under kategorien ’finansielle institutioner’. Det skyldes, at disse virksomheder administrerer penge, de investerer. Enhver forsikringspolice og pensionskasse er derfor ikke andet end en finansiel cyklus.

Når pengene skal udbetales, tages de nødvendige penge ud af denne cyklus. Cyklussen er imidlertid uendelig, da flere og flere mennesker vælger sådanne finansielle produkter. Og det er uanset om det er livs-, husholdnings- eller rejseforsikringer.

Forsikringer er der for vores sikkerhed og giver os mulighed for at leve vores liv med sikkerhed om, at omkostningerne, i tilfælde af en ulykke eller lignende, kan dækkes.

De finansielle institutioner tilbyder forskellige typer fordele til modtagerne. Det er især vigtigt at kende de institutioner, du gør brug af i hverdagen. Det kan desuden være en god idé at undersøge de mange forskellige muligheder på markedet, inden du fx skal ansøge om et lån eller skal vælge forsikring. Find de, der passer bedst til dig og din situation. Og udnyt al den information, der ligger tilgængelig online. 

Skrevet af:
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved