Nulstil din økonomi: din guide til en frisk start

Share
Tweet
Share
Skrevet af Emil Kjær
6 minutters læsetid
13. sep. 2024

Mange kæmper med at få styr på deres økonomi – især hvis de har inkassosager eller en stor gæld, de har svært ved at betale tilbage. Det er let at havne i økonomiske problemer, hvis der ikke bliver taget hånd om situationen. Men der er håb for alle, der ønsker at starte forfra og få en bedre økonomi med flere penge mellem hænderne. Derfor deler vi vores bedste tips til at give din økonomi nyt liv – for du kan allerede starte i dag.

Derfor har mange brug for en ny start

Føler du, at du står alene med dine økonomiske problemer? Du kan være helt sikker på, at du ikke er det. De fleste oplever op- og nedture, når det kommer til penge. Det kan for eksempel skyldes:

  • Skilsmisser, hvor det er svært at nå til enighed med den tidligere ægtefælle samt høje advokatomkostninger.

  • Arbejdsløshed, som medfører, at mange mister kontrollen over deres økonomi på grund af reduceret indkomst.

  • Invaliditet, der reducerer indkomsten markant og kan føre til ekstraudgifter til ombygning af fx bolig.

  • Dødsfald af en ægtefælle eller forældre, som støttede dig økonomisk, hvilket kan føre til, at hus og ejendele må sælges.

  • Spilafhængighed, hvor man mister fuldstændig kontrol over, hvor mange penge man har brugt.

  • Overforbrug, der resulterer i mange små lån, der er svære at slippe af med, hvilket ofte resulterer i, at man låner endnu mere for at afbetale de eksisterende lån.

Kan du genkende dig selv i nogle af situationerne? Måske. Det kan mange andre danskere i hvert fald. Og den eneste måde at komme videre på er ved at tage ansvar for den økonomiske situation, man er havnet i. Det er aldrig for sent, selvom du har fået betalingsanmærkninger og har inkassobureauer, der jagter dig.

Trin til at forbedre din økonomi

Ikke alle oplever de samme symptomer på økonomiske problemer, og derfor kræver det forskellige løsninger for at rydde op i situationen. Men én ting er sikkert; det hele starter med en god plan. Din plan kan fx starte med vores 5 grundlæggende tips til at rydde op i pengeproblemer:

1. Få et overblik over alle dine udgifter

Det er meget vigtigt, at du får et komplet overblik over alle dine månedlige udgifter, inklusive lån, forbrug, mad og faste regninger. Indsæt disse i en tabel og træk dem fra din indkomst. Hvis du ender med et negativt beløb, bør du kigge på, hvilke udgifter du kan reducere. Her er nogle ting, du bør tjekke:

  • Find ud af dit forbrugsmønster og skær ned på udgifterne til at spise ude, tøj og andre ting, du ikke har brug for lige nu.

  • Lav et madbudget og benyt dig af tilbud i de lokale supermarkeder. Du kan spare meget på mad ved at planlægge dine indkøb i stedet for at handle impulsivt, når du er sulten.

  • Tjek om du kan reducere udgifterne til el, hvis regningen er høj. Du kan også gennemgå, om du betaler for abonnementer på tjenester, du egentlig ikke har brug for.

  • Gennemgå alle dine lån og se, om der er mulighed for at reducere renteudgifterne ved at samle dem i én bank.

2. Saml dine lån for at reducere renteudgifterne

Har du mange dyre små lån, du betaler af på, er det vigtigt at undersøge markedet for at få et samlet tilbud. Dette kaldes refinansiering, eller et samlelån, hvilket betyder, at du slår de forskellige lånebeløb sammen til én bank (ét lån). Sådan fungerer det:

  • Find ud af, hvor meget du skylder i alt

  • Ansøg om at refinansiere det samlede beløb

  • Vælg det tilbud, der giver dig den bedste effektive rente

Du bør helst benytte dig af en låneformidler, der samarbejder med flere banker. På den måde får du et overblik over renteniveauet hos de fleste banker i Danmark.

Hvis du har inkassokrav eller betalingsanmærkninger, er det vigtigt at få styr på det først. Du kan fx prøve at tale med inkassoselskaberne, der håndterer din sag, og forhandl om en bedre aftale for afbetalingen. Den sidste løsning kan være at kontakte kommunen for en gældsordning, hvor en fast del af din løn bliver trukket for at afdrage gælden over tid.

3. Lav et budget, du kan følge

Du kan enten oprette et Excel-ark selv eller downloade en spare-app til at oprette et budget. Sørg for at inkludere:

  • Indkomst

  • El

  • Lån

  • Kreditkort

  • Forsikringer

  • Mad

  • Forbrug

  • Opsparing

Det er vigtigt, at de beløb, du skriver ind, bliver trukket fra din indkomst, så du nemt kan se, hvor mange penge du har tilbage til forbrug. Men vigtigst af alt er, at du opretter en opsparingskonto for at sikre, at du ikke konstant behøver at låne penge til forbrugsgoder, du har brug for.

4. Giv plads til at belønne dig selv af og til

For at budgettering og opsparing ikke skal føles for udfordrende og kedeligt, er det vigtigt at belønne dig selv indimellem. Find ud af, hvor meget du har tilovers efter nødvendige udgifter og brug pengene på noget, du har lyst til. På den måde får du en god balance mellem økonomisk styring og glæde ved de penge, du tjener.

5. Mål din fremgang regelmæssigt

Hver måned bør du tjekke din fremgang og se, hvor meget du har fået sparet op. Dette vil motivere dig til at fortsætte og undgå overforbrug og impulsive indkøb.

En spare-app viser dig præcis, hvor meget du sparer hver måned – og den viser også din fremgang gennem hele året. Uden et værktøj, der fortæller dig, at du er på rette spor økonomisk, kan det være meget sværere at holde sig til en langsigtet plan.

Konklusion

Tag fat i dine økonomiske problemer tidligt, så du ikke havner i økonomisk nød. Det kan virke uoverskueligt og meningsløst at begynde på det, hvis du allerede har en dårlig økonomi og betalingsanmærkninger. Men det er vigtigt at tage initiativ selv og eventuelt få hjælp fra kommunen eller organisationer i Danmark, som kan hjælpe dig med at håndtere gældsproblemer. Og husk, at det aldrig er for sent at vende skuden.

Skrevet af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

26. juli 2024
Sådan stopper du med at stresse over penge
Lær, hvordan du undgår økonomisk stress med 6 enkle og praktiske strategier. Få kontrol over din økonomi og forbedr dit velvære med disse effektive råd.
Læs mere
12. april 2024
Spar penge – Prøv 30-dages udfordringen
Vi samler på mere, end vi har brug for. Skil dig af med én ting om dagen, og spar både plads og penge undervejs. Undgå desuden at overforbruge på længere sigt.
Læs mere
21. marts 2024
Optimer din økonomi, efter du er blevet gældfri
Når du har betalt dit lån tilbage, er det tid til at optimere din økonomi. Lær, hvordan du sparer og lægger et budget, og nyd din nye økonomiske frihed.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved