Sådan genforhandler du din løn

Share
Tweet
Share

Ifølge en undersøgelse offentliggjort af CNBC anmoder kun 29% af medarbejderne om en genforhandling af lønnen på deres nuværende arbejdsplads. Det er enten på grund af den direkte overordnedes holdning eller på grund af anden frygt, såsom frygten for det ukendte eller at det kan skade forholdet til chefen og arbejdspladsen. Samtidig hævder 84% af dem, der havde modet til at indlede en sådan diskussion, at de opnåede lønstigninger på 20% eller højere.

Vi har samlet en række nyttige tips, der kan hjælpe dig, når du skal genforhandle din løn.

Hvad indebærer en genforhandling af lønnen?

Genforhandling af din løn er en diskussion, du har med en repræsentant fra din afdeling i virksomheden. Normalt er det din direkte overordnede. Diskussionen kan finde sted enten ansigt til ansigt eller virtuelt (mundtligt eller skriftligt) og involverer 3 vigtige aspekter:

 • Opbyg din hypotese: Du skal komme med solide argumenter, der retfærdiggør den krævede lønstigning.

 • Forbered svarene på eventuelle spørgsmål: Der er mulighed for, at du vil støde på en vis modstand fra arbejdsgiveren, så du skal være parat til at have et relevant svar på alle de spørgsmål, de vil stille dig.

 • Forhandling: Vær hverken for fast eller for fleksibel.

Hvilke argumenter skal du forberede?

Her er nogle argumenter, du kan bringe op for at øge dine chancer for at få den ønskede lønforhøjelse:

 • Når din virksomhed bringer nye og rentable samarbejder eller kontrakter til virksomheden, betyder det, at du er en værdifuld medarbejder. Med udgangspunkt i denne sammenhæng kan du nævne, at du bidrager til erhvervelsen af nye kunder på lang sigt samt til udvidelsen af virksomheden.

 • Hvis der har været udsving i afdelingen, og du har fået til opgave at udføre yderligere opgaver, der normalt ikke er inkluderet i jobbeskrivelsen, kan du bruge det som argument.

 • Hvis du var ansvarlig for at lede et vigtigt projekt og gennemførte det uden at støde på problemer, er det en anden ting, du kan bringe op. Hovedargumentet i dette tilfælde er, at du har udviklet dine ledelsesmæssige færdigheder og bruger dine færdigheder fuldt ud til gavn for virksomheden.

Hvornår er det bedste tidspunkt for en lønforhandling?

Det passende tidspunkt for drøftelser om genforhandling af løn kan variere fra virksomhed til virksomhed. Her er nogle øjeblikke, der kan være rigtige for dig:

 • I december eller januar, når den generelle lønstigning, der ydes på virksomhedsniveau, annonceres. Hvis du ikke er tilfreds med den tilbudte standardprocent, har du i det øjeblik mulighed for at genforhandle din løn;

 • Når der foretages en præstationsevaluering (MUS-samtaler). Har du gode resultater i bagagen, kan du drage fordel af det i lønforhandlingen.

 • Kvartalsvis, når selskabets finansielle resultater offentliggøres. Generelt kontrollerer virksomheder deres præstationsindikatorer kvartalsvis, og det kan give dig mulighed for at genforhandle din løn. Hvis virksomheden for eksempel i årets første 3 kvartaler opnåede gode resultater og opfyldte alle de foreslåede mål, kunne du indlede en diskussion i oktober for at genforhandle din løn.

 • I slutningen af et vigtigt udviklingsprojekt. Der er situationer, hvor virksomheder udvikler sig ved at overtage mindre virksomheder inden for samme aktivitetsområde. En sådan proces er en meget kompleks proces, der lægger et stort pres på medarbejderne. I slutningen af et sådant projekt kan du indlede en lønsamtale, især hvis processen er gået godt.

Hvilke fordele giver en lønforhøjelse dig?

Udover den åbenlyse fordel ved at få flere penge i løn, kan en genforhandling af din løn give dig andre fordele, såsom:

 • Øget selvtillid og tro på egne kræfter: Når du indser, at du har formået at få den ønskede løn, vil du automatisk have mere tillid til dig selv for at nå andre personlige mål.

 • Øget ydeevnen på arbejdspladsen: Når du føler, at dit arbejde er værdsat, vil din interesse for at udføre opgaver og løse problemer være endnu større end før.

Uanset hvilken årsag der er til, at du føler, du fortjener en lønforhøjelse så glem ikke at forberede de rigtige argumenter inden samtalen.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved