Lån til kolonihave

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

At have en kolonihave er en drøm for mange. Det er en mulighed for at have et fristed, hvor du kan dyrke grøntsager eller bare være i din have og nyde solen. Kolonihaverne i nærheden af storbyen er ofte dyrere end dem i provinsen – og de er attraktive. Finder du en kolonihave til en fornuftig pris, handler det derfor om at slå til!

Det er ikke sikkert, du har det fulde beløb til rådighed. I sådan et tilfælde kan det blive nødvendigt for dig at tage et lån til kolonihaven. Vil du låne gennem et kreditinstitut, kan du vælge mellem et banklån eller et forbrugslån. Hvor banklånet ofte har lavere renter, men en længere ansøgningsprocess, kan du med et forbrugslån låne pengene hurtigt, men ofte til højere renter.

Lige meget hvilken låntype du vælger, skal du gøre dig nogle overvejelser omkring det. Både økonomiske overvejelser, hvor du skal have et særligt fokus på afbetalingen af dit lån, men også personlige overvejelser, du skal tænker igennem, inden du skriver under og køber et kolonihavehus. Alt det gennemgår vi her!

Hvad skal jeg overveje, inden jeg låner?

Det er selvfølgelig et stort skridt at købe en kolonihave – hvad end du skal låne penge til det eller ej. Du skal derfor først og fremmest overveje dine økonomiske forhold. Dertil skal du også overveje dine personlige forhold, såsom hvor meget tid og hvor mange kræfter du vil lægge i projektet.

Økonomiske overvejelser

Hvad end du tager et lån for at købe en kolonihave, eller du låner til et andet formål, skal du have fuldstændig styr på, at din økonomi kan klare afbetalingen. Alle mennesker kan i princippet tage et lån, men det, der adskiller den gode og den dårlige låneproces, er overskuddet i tilbagebetalingsprocessen.

For at du får en overskuelig tilbagebetalingsproces, skal du sørge for at lægge et budget over dine forventede indtægter og udgifter for tilbagebetalingsperioden. På den måde ved du, hvad dit månedlige rådighedsbeløb ca. kommer til at være, og på baggrund af det kan du regulere lånebeløbet og løbetiden, så det passer med de månedlige afdrag.

Et godt budget ser ikke ud på én bestemt måde, og der er mange forskellige muligheder for at tilpasse dit budget til det, du vil.

Læs mere om, hvordan du lægger et godt budget

START HER

Personlige overvejelser

Inden du kaster dig ud i at købe en kolonihave, skal du også gøre dig nogle personlige overvejelser. Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvor meget tid vil jeg bruge i kolonihaven?

  • Hvad er mit mål med at købe en kolonihave?

  • Vil jeg købe kolonihaven sammen med en partner/ven/familiemedlem?

  • Bor jeg i en by, hvor det er muligt at købe en kolonihave?

Sidstnævnte er vigtigt mht. regler for kolonihaver. Det er nemlig kun mulig at købe en kolonihave i den kommune, du bor i, fordi kommunen ejer grunden, og du derfor kun ejer bebyggelsen på grunden. Dertil må kolonihaven ikke anvendes som helårsbeboelse, og det er ikke muligt at søge om dispensation.

Du kan læse mere om reglerne for din specifikke kommune på borger.dk.

Sådan finder du det billigste lån til en kolonihave

Som vi kom ind på i starten af indlægget, finder du oftest lån med en lavere rente i banken sammenlignet med onlinelån. Det betyder dog ikke, at din bedste mulighed for at låne til en kolonihave er via banken. Her er der fx et udpluk af udbydere, hvor det er muligt at blive tilbudt en lavere ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) sammenlignet med nogle bankelån:

Name
Lendo
Amount
10.000 - 500.000 kr.
Duration
1 - 12 år
Rate
3,34 - 24,99 %
Name
Lånespecialisten
Amount
5.000 - 500.000 kr.
Duration
1 - 15 år
Rate
4,57 - 20,6 %
Name
DigiFinans
Amount
25.000 - 500.000 kr.
Duration
1 - 15 år
Rate
4,57 - 20,6 %

For at du får tilbudt så lav en ÅOP som mulig, skal du have en god kreditscore. Den giver låneudbyderne et indblik i din økonomi og hjælper dem til at beslutte, om de kan tilbyde dig et lån, og til hvilken ÅOP. Har du en høj kreditscore, tilbyder udbyderne dig gerne en lavere ÅOP (og dermed et billigere lån). Har du derimod en lav kreditscore, vil du enten ikke få tilbudt et lån, eller du vil få tilbudt et til højere renter, fordi du bliver set som en mere usikker låntager.

Bliver du tilbudt et dyrt lån med en høj ÅOP grundet din kreditværdighed, er det værd at overveje, om du overhovedet vil takke "ja" til lånet. Gør du det, vil lånet være forbundet med mange omkostninger, og det vil være smartere at vente og arbejde på at forbedre din kreditscore, så du kan ansøge igen senere.

Sådan betaler du dit kolonihavelån af

Helt enkelt betaler du dit lån af ved at betale de månedlige afdrag til tiden hele lånets løbetid, indtil det er betalt af. Vi anbefaler, at du opretter regningerne på betalingsservice, så du ikke glemmer en regning og ender med at modtage en rykker.

Står du pludselig i en situation, hvor du ikke kan betale din regning, skal du ikke ignorere rykkerbrevet! I stedet skal du tage kontakt til din låneudbyder og forklare situationen. Er du stødt på en uforudset udgift, som fx en ødelagt bil eller et sprunget vandrør, vil mange udbydere hjælpe dig med at finde en løsning på betalingsproblemet.

Det vigtigste er dialog!

Dog er det vigtigt at bemærke, at langt de fleste låneprocesser forløber gnidningsfrit. Så længe du har styr på din økonomi og dit budget, og du regulerer din låneansøgning efter det, er sandsynligheden for at du støder på problemer undervejs minimal.

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved