Lån penge som pensionist i Danmark: Hvilke muligheder har du?

Share
Tweet
Share
Skrevet af Emil Kjær
5 minutters læsetid
16. aug. 2024

Er du pensionist og har svært ved at få lån? Er du usikker på, hvilke muligheder der er tilgængelige?

Bare rolig, du er ikke alene.

Vi modtager ofte spørgsmål fra vores brugere om, hvordan man får et lån som pensionist. Der findes mange onlineartikler om at tage lån, men meget få er rettet mod pensionister. Derfor har vi skrevet et blogindlæg om netop det emne for at besvare alle dine spørgsmål om lån og dine muligheder.

Hvilke lån er tilgængelige for pensionister?

Der er mange typer af lån at vælge imellem, og det kan derfor være svært at vide, hvilken låntype der passer bedst til dig. Her kan du få et hurtigt overblik over de mest almindelige lån.

Lån med sikkerhed

Et lån med sikkerhed betyder, at du bruger noget, du ejer, som sikkerhed for at kunne optage lånet, f.eks. en ejendom. Hvis du ikke kan tilbagebetale lånet, kan långiveren overtage det, du har brugt til at stille sikkerhed (lejligheden eller huset) for at kunne få deres udlånte penge tilbage.

Lån med sikkerhed indebærer primært store lånebeløb og er typisk det, vi kender fra banken, men der findes også låneudbydere, der tilbyder lavere beløb.

Lån i din friværdi

Ejer du din egen bolig, har du måske mulighed for at tage et lån i din friværdi. Dette kaldes også et nedsparingslån og er en type lån, der giver dig mulighed for at tage et lån i din bolig.

At låne i din friværdi vil typisk indebære et realkreditlån. For at denne låntype er relevant for dig, skal du dog have opbygget friværdi i din bolig gennem årene. Det betyder kort fortalt, at boligen skal være mere værd, end det du skylder i tilbagebetalingen.

Du kan have opbygget friværdi i din bolig, hvis:

  1. Du har betalt af på dit lån.

  2. Din bolig er steget i værdi.

Du bør dog være opmærksom på, at det ikke er gratis at tage et lån i din friværdi, og mange låneudbydere anbefaler, at dette lån kun bør tages, hvis du skal låne mere end 100.000 kr.

Mange låntagere vælger især et lån i friværdien, når der er tale om boligprojekter, der øger boligens værdi endnu mere.

Lån uden sikkerhed

Modsat lån med sikkerhed, som fx boliglån, findes der også lån uden sikkerhed. Ved denne type lån stiller du ikke noget i pant til låneudbyderen som en garanti for, at de får deres penge retur. Derudover er pengene heller ikke øremærket et bestemt formål, hvilket de er ved traditionelle banklån, hvor du fx optager boliglån og billån.

Lån uden sikkerhed er typisk den låntype, du får adgang til via online låneudbydere.

Hvorfor det er svært at få lån som pensionist

Det kan være svært at få et lån bevilget, hvis du er pensionist. Ofte skyldes det, at din pensionsindkomst er lavere end indkomsten, du havde, da du arbejdede.

Når banken låner penge ud, er det deres hovedformål at sikre sig, at du kan tilbagebetale pengene. Hvis du er ældre og har en lav indkomst, øger det derfor lånerisikoen for långiveren, da det potentielt kan betyde, at du ikke har mulighed for at tilbagebetale lånet.

Selv hvis du får et lån bevilget, er der en risiko for, at du får dårligere lånevilkår, end hvis du havde været yngre og haft en fast ansættelse. Derfor er det vigtigt at sammenligne forskellige långivere for at finde den bedste løsning for dig.

Ting, du bør overveje, før du ansøger om lån

Når du ansøger om et lån, er det vigtigt, at du er strategisk. Her er nogle vigtige ting at tænke på, før du ansøger om et lån:

  • Lån kun det, du har brug for, og som du har råd til at betale tilbage.

  • Lav en realistisk tilbagebetalingsplan og hold dig til den.

  • Brug en medansøger for at få lånet bevilget.

  • Undgå at låne penge for at betale gammel gæld. Det kan resultere i, at du pådrager dig mere gæld og dyre gebyrer.

  • Vær forsigtig med at bruge dine aktiver, såsom dit hus, som sikkerhed.

  • Sammenlign renter og gebyrer mellem forskellige långivere.

  • Få hjælp og råd fra en professionel rådgiver, før du ansøger om et lån.

Alternativer til lån

Før du ansøger om et lån, kan det også være en god idé at spørge dig selv, om det virkelig er nødvendigt. Nogle gange er lån den oplagte løsning, men der er situationer, hvor der findes andre måder at opnå dine mål på.

For at få styr på din økonomi uden at ansøge om lån, kan du for eksempel:

  • Gennemgå dit budget for at reducere udgifter og unødvendige omkostninger.

  • Overvej muligheden for at tage et deltidsjob for at øge dine indtægter ud over pensionen.

  • Sælg værdigenstande, du ikke har brug for. Kig på loftet, i skuret eller garagen for at se, om der er noget, du kan sælge for at øge din likviditet. Måske har du en gammel sofa, kommode eller ur, du ikke længere har brug for?

Det er vigtigt at sammenligne dine muligheder og ikke springe på den første, der viser sig.

Skrevet af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

11. juli 2024
Hvor mange penge bør du have på din opsparing?
Hvor mange penge bør du have på din opsparing? Hvordan opbygger du en buffer til uventede udgifter? Lær om forskellige strategier, og opbyg en stærk økonomi.
Læs mere
1. juli 2024
5 gode grunde til at samle lån
Refinansiering betyder at ansøge om en bedre låneaftale end den, du har i dag og samtidigt samle dine lån. Få 5 gode grunde til at ansøge om refinansiering nu.
Læs mere
14. marts 2024
Enkle trin til at blive gældfri hurtigere
Udforsk økonomiske strategier, og overvind din gæld hurtigere. Tag kontrol over din økonomi nu, og lær om de enkle og effektive trin mod økonomisk frihed.
Læs mere
Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved