Guide til energirenovering

Share
Tweet
Share

Har du overvejet, om det er tid til at energirenovere din bolig? Skal Danmark nå sin klimamålsætning om mere vedvarende energi i 2050, er energirenovering af boliger og andre bygninger et vigtigt punkt på listen. I Danmark har bygningerne i gennemsnit en lang levetid, og en energirenovering kan derfor i høj grad betale sig for alle boligejere landet over. 

Renoveringen skal gerne føles let og overskuelig. Derfor får du alt, du skal vide, om energirenovering, energitilskud og finansiering i denne artikel.

Hvad er energirenovering?

Der bliver sat mere og mere fokus på bæredygtighed, energivenlighed, klima og sundhed. Det er ikke kun staten, der ønsker et grønnere og mere bæredygtig Danmark, men også mange danskere. Måske er du også én af dem, der går og overvejer, om du bør energirenovere din bolig. Men hvor skal du starte? 

For at gøre det hele lidt mere overskueligt deler vi energirenoveringen op i tre trin:

 1. Klimaskærm: Det første trin handler om at holde på varmen. Punktet indeholder isolering af alle flader i hjemmet; vægge, lofter, gulve, vinduer osv. Det er et godt sted at starte, da det vil optimere dit energiforbrug mest muligt samt være en god bund, inden du laver eventuelle installationer. 

 2. Installationer: Det andet trin er installationer som gasfyr, varmepumpe, solceller, varmereguleringssystemer, smart-homes osv. Især smart-homes har vundet indpas i danskernes hjem de sidste 5 år. Du kan læse mere om, hvordan du laver din bolig om til et smart-home her. Installationer er andet trin i renoveringsplanen, da det ikke bør komme før du har optimeret din boligs klimaskærm. Det giver måske lidt sig selv, at trin 2 i en bolig med dårlig grundisolering ikke vil give de samme resultater som i en bolig med en bedre isolering.

 3. Adfærd: Sidste trin handler om din og dine eventuelle samleveres energiadfærd. Altså hvordan boligen anvendes mht. inde temperatur, standby-strøm og tjek af diverse installationer osv. Det tredje trin er et nemt sted at starte, men hvis du virkelig skal se tydelig forskel på energiregningen og din boligs CO2-udledning, er tredje trin ikke helt nok. Derfor er det bedst, hvis alle tre trin spiller sammen.

For mange danskere handler energirenovering først og fremmest om en økonomisk investering og mere komfort i hjemmet. Man hører tit om udtrykket penge ud ad vinduet, og det er en ret præcis beskrivelse af, hvorfor det giver mening at energirenovere din bolig. Hvis varmen bare siver ud ad husets gamle utætte vinduer, er det reelt set penge ud af vinduet. Mange boligejere vælger derfor som det første at udskifte deres gamle vinduer til nogle nye termoruder. Det pynter både på facaden, men der er også en effektiv ændring, når det kommer til at skabe et mere energivenligt hjem.

Men hvordan ved du, om det er tid til at energirenovere din bolig? I princippet kan du altid starte, men det er en god idé at indtænke det i dine planer, hvis du alligevel skal i gang med et renoveringsprojekt.

En tommelfingerregel er, at en energirenovering er en god idé, hvis:
 • Du bor i et hus fra før år 1980, og har en årlig varmeregning på over 15.000 kr.

 • Du bor i et hus fra efter år 1980, og har en årlig varmeregning på over 10.000 kr.

Hvad er fordelene ved en energirenovering?

Du har nok allerede opfanget, at der er mange fordele ved at energirenovere din bolig. Men for lige at gøre det lidt mere overskueligt, får du alle fordelene oplistet her:

 • Lavere varmeregning: Når du renoverer din bolig, med fx bedre isolation eller nye vinduer, taber den mindre varme. Derfor er der mange penge at spare på varmeregningen. 

 • Sundere indeklima: Der kommer mindre træk og kulde ind i din bolig, hvilket øger komforten, da indeklimaet derfor vil være sundere med en mere behagelig temperatur.

 • Øget salgsværdi: Når du energirenoverer din bolig, stiger den i værdi, da du bl.a. opnår et bedre energimærke. Med et højere energimærke og en nyere renovation vil din bolig være mere attraktiv på boligmarkedet.

 • Klimavenlig bolig: Den sidste fordel, vi oplister her, er med fokus på klimaet. Når du energirenoverer, falder boligens CO2-niveau, hvilket i høj grad gavner klimaet. Du kan fx vælge at energirenovere med solceller, da det gør din boligs strøm mere klimavenligt.

Du sidder måske og tænker, at det bliver en meget dyr fornøjelse med en energirenovering, og om det overhovet kan betale sig. Men bare rolig, der er masser af muligheder for at få finansiering til dit energirenoveringsprojekt med et energitilskud. Et ekstra vigtigt punkt er, at langt størstedelen oplever, at et renoveringsprojekt med fokus på energioptimering sagtens kan betale sig, og at besparelserne på sigt overstiger udlægget til renoveringen.

Hvad er energitilskud?

Et energitilskud er et tilskud, du kan få fra det offentlige, når du vælger at energirenovere din bolig. Tilskuddet udkom tilbage i 2009, da Energispareordningen trådte til med en lov, der skulle motivere de private boligejere til at reducere deres CO2-forbrug. Loven gjorde, at borgere kunne få økonomisk tilskud til at købe energibesparende energikilder.

Du kan blandt andet få tilskud til følgende:

 • Energivinduer og døre

 • Gasfyr

 • Fjernvarmeanlæg

 • Varmtvandsbeholder

 • Ventilationsanlæg

 • Efterisolering af loft, vægge, gulve og tag

Hvor meget tilskud du kan få, afhænger af din bolig og type af energiforbedringen. I september 2021 blev tilskudspuljen ændret. Den nye bekendtgørelse gør blandt andet, at du kun kan få tilskud til isolering og vinduer, hvis din bolig har energimærket E, F eller G. Dog kan du stadig søge om støtte direkte hos energiselskaberne eller håndværkerne.

Energiselskaberne har en fælles aftale om, at forbrugerne skal spare så mange penge som muligt på energisparende tiltag. Derfor vil de hellere end gerne rådgive dig igennem processen. 

Som prikken over i’et kan du få fradrag på op til 12.200 kr. pr. person i husstanden for håndværksydelser i forbindelse med jeres energirenovering. Her skal du bare huske selv at skrive de relevante oplysninger ind på skat.dk.

Renoveringsprocessens tre faser

Et renoveringsprojekt – hvad end det handler om energimodernisering eller ej – kan deles op i tre faser:

 1. Drøm, og gør status 

 2. Konkretiser projektet

 3. Gennemfør

Vi gennemgår de tre faser her:

1. Drøm, og gør status

I renoveringens første fase skal du turde at drømme. Vil du gerne modernisere? Vil du gerne lave en tilbygning? Eller vil du ”bare” gerne have en varmepumpe og nogle nye døre og vinduer. Hvad end du drømmer om, skal det skrives ned. Husk at hold dig for øje, hvor lang tid du har tænkt dig at blive boende i den nuværende bolig. Der er ingen grund til at lave en kæmpe energirenovering, hvis du kun planlægger at bo i boligen ét år mere.

Dernæst skal du gøre status over din bolig. Er den energimærket? Hvad er husstandens energiforbrug? Og hvordan ser økonomien ud? Få styr på alt fakta, og skriv det ned. Kontakt din bank, for at få klarhed over din økonomi og evt. mulighed for at låne penge til renoveringen. Når det er gjort, kan du holde din økonomi op mod dine drømme for at få konkretiseret, hvilke energirenoveringsmuligheder du reelt set har.

2. Konkretiser projektet

Nu til den del, hvor alt den praktiske baggrundsviden er på plads, og aftalerne skal indgås. I den her fase skal projektet konkretiseres med beskrivelse af hvor og hvordan energirenoveringen skal laves samt hvilke materialer, der skal benyttes. Du kan eventuel gennemgå din plan med en boligrådgiver, så du er sikker på at tage højde for lokalplaner, relevante lovkrav for byggeriet osv. I anden fase skal du også undersøge og sammenligne forskellige tilbud, du har fået på dit projekt.

Det vigtigste er, at du får den bedste aftale i hus! Inden du rykker videre til fase 3, skal du have en aftale i hus med et byggefirma, din bank osv. Du kan også vælge at foretage renoveringen selv. Dog handler energirenoveringer ikke kun om håndværket bag, men også om mere fagspecifikke energirigtige løsninger. Derfor er det en rigtig god idé – som det mindste – at vende dine idéer med en rådgiver.

3. Gennemfør

Den sidste fase i renoveringen handler om tryghed og overblik. Projektet skal gennemføres, og det starter med et møde med dine udvalgte håndværkere. Sørg for at gennemgå planen helt ned i de små detaljer, og hold nøje øje med, at projektet følger tidsplanen. Når renoveringen er færdiggjort, skal du sørge for at gå hele den nye løsning igennem. Hvis du finder fejl, skal du nævne dem, lige meget hvor små de er. Det er bedre at fikse dem nu i stedet for at gå og irritere sig over dem bagefter.

Nu er der bare tilbage at nyde din nye energirenovering, tjek dine regninger med jævne mellemrum og fokuser på din adfærd – ligesom vi var inde på i energirenoveringens tre trin. Derudover skal du selvfølgelig ikke holde dig tilbage fra at drømme om, og planlægge, nye energirenoveringsprojekter i fremtiden. Nu ved du i hvert fald, hvordan du gør.

Hvad er mulighederne for finansiering til energirenovering?

Udover eventuelle energitilskud er der også mulighed for at optage et lån til dit energirenoveringsprojekt. Mange banker tilbyder energisparelån, hvor du har mulighed for at låne penge med favorable renter. Derudover tilbyder mange banker også, at du kan låne til energiforbedringen uden at skulle betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer.

Som du kan se, er der masser af muligheder for at ansøge om et fordelagtigt lån, når du skal i gang med at energirenovere din bolig. Alt sammen for at du, som boligejer, skal deltage i den grønne omstilling og gøre dit hus mere CO2-neutralt. Og så gør det da heller ikke noget, at dit hus stiger i værdi samtidig med, at din varmeregning bliver mindre – vel?

Hvilke tiltag kan du gøre, uden at det koster penge?

Der er også masser af mulighed for at foretage nogle små adfærdsændringer, som kan spare dig penge, og gøre din bolig mere grøn. Du kan f.eks. vaske tøj ved lavere temperaturer, slukke for stand-by strøm, slukke vandet mens du børster tænder, tage bad i køligere vand m.v. På den måde kan du både spare penge på vand og varmeregningen samtidig med, at du er mere energivenlig og sparer på dit CO2-forbrug.

Dog skal det siges, at langt størstedelen af husstandene, der har foretaget ene energirenovering, oplever, at en energirenovering tjener alle pengene ind igen – og mere til. Har du en høj energiregning, og et lavt energimærke, vil en energirenovering derfor være fordelagtig for dig. 

Skrevet af:
Line Kristensen
Line Kristensen
Kommunikations- og marketingassistent

Line Kristensen studerer en bachelor i International virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. På Moneezy skriver hun altid med den almene dansker for øje, hvor hun især fokuserer på at forklare nøglebegreberne, man skal kende til, inden man træder ind på lånemarkedet.

Revideret af:
Emil Kjær
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved