De 10 grønneste lande i verden – hvor ligger Danmark?

Share
Tweet
Share
Skrevet af Emil Kjær
7 minutters læsetid
6. dec. 2024

Europa har i de seneste år markeret sig som en global leder i overgangen til en grøn økonomi. Målet er ambitiøst: at blive verdens første klimaneutrale kontinent inden 2050. Indsatsen drives især af de skandinaviske lande, som igen og igen viser, hvordan velstand og god regeringsførelse kan føre til stærke miljøresultater. Det er ingen tilfældighed, at netop vi og vores nordiske naboer ofte ligger i toppen af bæredygtighedsranglister. Faktum er, at i det seneste Environmental Performance Index (EPI) 2024 indtager europæiske lande alle af de 20 øverste pladser.

Ifølge Eurostat kom ca. 2,3% af EUs samlede BNP i 2020 fra miljøøkonomien – en andel, der forventes at vokse i de kommende år. Dette understreger det tætte samspil mellem økonomisk vækst, stærk styring og miljømæssig ansvarlighed. I dette blogindlæg ser vi nærmere på de lande, der klarer sig bedst på EPI 2024, og hvad der gør dem til frontløbere inden for bæredygtighed. Vi sætter især fokus på Danmark, der spiller en central rolle i Europas grønne omstilling, og hvordan landets satsning på vindenergi og bæredygtige finansielle produkter bidrager til den nødvendige forandring.

Hvad er et grønt land?

Et "grønt" land kendetegnes af flere faktorer: dets miljøpåvirkning fra økonomisk aktivitet, brugen af vedvarende energi, effektiviteten af politikker til reduktion af udledninger, anvendelsen af bæredygtige teknologier og bevaringen af naturressourcer. En grøn økonomi fokuserer på at minimere forurening og CO₂-udledninger samtidig med, at den fremmer langsigtet og bæredygtig vækst. Det sker gennem vedvarende energikilder, genanvendelse og udviklingen af en bioøkonomi.

Verdens grønneste lande 2024

Environmental Performance Index (EPI) 2024 måler miljøsundhed og økosystemernes vitalitet baseret på faktorer som brug af vedvarende energi, reduktion af drivhusgasudledninger og beskyttelse af biodiversitet. Her er de ti grønneste lande i verden i 2024:

  1. Estland (Score: 75,3/100)
    Estland topper EPI-ranglisten som det første østeuropæiske land, der opnår denne placering. De seneste ti år har Estland reduceret sine drivhusgasudledninger med 40% takket være en omstilling fra olie til vedvarende energikilder som vind, sol og biomasse. Landets avancerede digitale infrastruktur, herunder 100% dækning med intelligente elmålere, spiller en central rolle i denne omstilling. Estland er også verdens 7. bedste inden for biodiversitetsbeskyttelse, hvor Lahemaa Nationalpark især er et fremragende eksempel.

  2. Luxembourg (Score: 75,0/100)
    På andenpladsen ligger Luxembourg, som imponerer med sin økosystem-vitalitet – over 55% af landets areal er beskyttet. Derudover er Luxembourg globalt førende inden for spildevandshåndtering, hvilket bidrager væsentligt til landets høje miljøpræstation.

  3. Tyskland (Score: 74,6/100)
    Tyskland indtager tredjepladsen takket være en hurtig udbygning af vedvarende energi, som har reduceret drivhusgasudledningerne med næsten 20% over de seneste ti år. Med over 30% af sit land- og havområde beskyttet er Tyskland også førende inden for biodiversitet og affaldshåndtering.

  4. Finland (Score: 73,7/100)
    Finland fastholder sin position i den grønne liga med 40% af sin energi fra vedvarende kilder som bioenergi og vindkraft. Landet har ambitiøse klimamål om at reducere udledningerne med 60% inden 2030 og spiller en vigtig rolle i den globale grønne økonomi.

  5. Storbritannien (Score: 72,7/100)
    Storbritannien ligger på femtepladsen med et stærkt netværk af beskyttede maritime og terrestriske områder. Det er det eneste land i EPI, der har marine beskyttelsesområder, der dækker over 30% af dets havområder. Ændringer i klimapolitikken har dog rejst spørgsmål om, hvorvidt landet kan opretholde sin fart mod dekarbonisering.

  6. Sverige (Score: 70,5/100)
    Sverige er fortsat en bæredygtighedsfrontløber med over 54% af sin energi fra vedvarende kilder. Landet sigter mod netto-nul-udledninger inden 2045 og har en af verdens højeste CO₂-afgifter, hvilket fremmer innovation inden for grøn teknologi på tværs af sektorer.

  7. Norge (Score: 70,0/100)
    På syvendepladsen finder vi Norge, der udmærker sig med en høj andel vedvarende energi og store forbrug af elbiler – 50% af nye bilregistreringer er elektriske. Landet er også en af verdens største producenter af vandkraft og planlægger at være klimaneutralt inden 2030.

  8. Østrig (Score: 69,0/100)
    Østrigs stærke offentlige transportsystem, høje genanvendelsesrater og fokus på bæredygtig byplanlægning sikrer en ottendeplads på EPI 2024. Wien, en af verdens mest bæredygtige byer, har som mål at blive klimaneutral inden 2040.

  9. Schweiz (Score: 68,0/100)
    Schweiz ligger nummer ni og scorer højt inden for bæredygtigt landbrug, affaldshåndtering og biodiversitetsbeskyttelse. Landet er førende inden for energieffektivitet og har som mål at reducere drivhusgasudledningerne med mindst 50% inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauet.

  10. Danmark (Score: 67,9/100)
    Danmark fuldender top 10 med ambitiøse mål for vedvarende energi og en stærk satsning på vindenergi. Landet er også førende inden for grøn byudvikling og har som mål at være klimaneutralt inden 2050.

Danmark: En global frontløber inden for vindenergi

Danmark, der er placeret som det tiende grønneste land i Environmental Performance Index (EPI) 2024, fortsætter med at være globalt anerkendt for sin miljøindsats. Selvom landet indtog førstepladsen i EPI 2022, afspejler den nuværende placering snarere fremskridt i andre nationer end en svækkelse af Danmarks bæredygtighedsarbejde. Danmark er stadig på rette vej mod sine ambitiøse miljømål og indtager i 2024 en 5. plads for klimaindsats takket være stærke klimapolitikker og markante reduktioner i CO₂-udledninger. Siden 1996 har landet reduceret sine udledninger med over halvdelen – en nøglefaktor i dets miljømæssige succes.

Danmark skiller sig også ud på den europæiske energiscene som førende inden for vindkraft. Ifølge WindEurope dækkede vindenergi i 2023 hele 56 % af Danmarks samlede elforbrug, hvilket gør landet til det med den højeste andel vindenergi i elproduktionen i Europa. Dette er mere end dobbelt så meget som EU-gennemsnittet, inklusiv Storbritannien. Grafen viser tydeligt Danmarks førerposition, hvor landet overgår de andre "grønneste lande" (med undtagelse af Luxembourg, hvor data mangler) og cementerer sin rolle som pioner inden for vedvarende energi.

Elforbrug dækket af vindkraft 2023

Danmarks førerposition inden for vindenergi understreger landets pionerrolle i den globale grønne omstilling. Vindkraft er en central del af Danmarks strategi for udfasning af fossile brændstoffer inden 2050. Særligt landbaserede vindmøller er blandt de mest omkostningseffektive løsninger til at skalere energiproduktionen, og de styrker Danmarks position som en nøglespiller på det globale marked for vedvarende energi.

Fremadrettet planlægger Danmark at tredoble sin havvindkapacitet inden 2030 med opførelsen af to energiøer - hver med en indledende kapacitet på 2 GW. Dette ambitiøse projekt understøtter Danmarks juridisk bindende mål om at reducere CO₂-udledningerne med 70 % inden 2030.

Kommunal affaldsgenanvendelse: en dansk styrke

Ud over sine fremskridt inden for vedvarende energi udmærker Danmark sig også i affaldshåndtering. Ifølge Eurostat lå Danmark fra 2013 til 2019 konsekvent på førstepladsen i Europa inden for kommunal affaldsgenanvendelse. I 2022 var landet stadig blandt de tre bedste og overgik EU-gennemsnittet med hele 44,55 % i 2021. Denne stærke præstation reducerer ikke kun mængden af affald til deponering, men fremhæver også Danmarks dedikation til cirkulær økonomi og en helhedsorienteret tilgang til miljømæssig bæredygtighed.

Grønne finansielle initiativer støtter Danmarks energiovergang

Danmarks grønne omstilling støttes også af finansielle initiativer, der fremmer bæredygtige adfærdsændringer. Ligesom i andre førende europæiske lande tilbyder danske finansielle institutioner i stigende grad miljøvenlige produkter, der er i tråd med landets ambitiøse klimamål. For eksempel:

  • Danske Bank: Tilbyder grønne obligationer til finansiering af projekter inden for vedvarende energi og energieffektiv infrastruktur, hvilket bidrager til en lavemissionsøkonomi.

  • Nordea: Udbyder grønne lån og realkreditlån, der opmuntrer husejere til at investere i energieffektive løsninger som solcelleanlæg og bedre isolering.

  • Jyske Bank: Støtter bæredygtig transport ved at tilbyde finansiering til elbiler og fremmer dermed en grønnere mobilitetsstruktur i Danmark.

Disse finansielle produkter, kombineret med Danmarks lederskab inden for vindenergi og avancerede affaldsgenanvendelsessystemer, understøtter landets status som en global miljøleder.

Opdag de 10 rigeste lande i verden!

De 10 rigeste lande i verden

Konklusion

Europa er fortsat verdens førende i overgangen til en grøn økonomi drevet af ambitiøse politiske mål og massive investeringer i vedvarende energi. Men selv blandt frontløberne er der plads til forbedring. Ingen lande opnår en score over 80 i Environmental Performance Index (EPI) 2024, hvilket understreger, at vejen mod ægte bæredygtighed stadig er lang. Selv de mest fremtrædende europæiske nationer har udfordringer, især når det kommer til beskyttelse af naturområder og reduktion af drivhusgasser.

Mens hele Europa arbejder mod målet om klimaneutralitet i 2050, viser lande som Tyskland, at store fremskridt er mulige. Danmarks førerposition inden for grøn økonomi og udbredelsen af miljøvenlige finansprodukter bidrager også til at fremskynde den grønne omstilling. Udfordringen fremover er, at få alle lande til at skrue op for indsatsen og nå de ambitiøse klimamål for 2030 og derefter.

Skrevet af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Relaterede artikler

27. september 2024
Spirende økonomier i Europa: oplev de hurtigst voksende nationer
Er du nysgerrig på, hvilke europæiske lande der stiger på de økonomiske hitlister? Se fx, hvordan Irland, Polen og Ungarn vil udfordre Europas giganter i fremti
Læs mere
1. august 2024
De rigeste lande i Europa og hvordan de opnåede det
Se de 10 rigeste lande i Europa og læs, hvordan de har opnået deres velstand gennem kloge strategier, innovation og samfundsansvar. Ved du, hvor Danmark er på l
Læs mere
4. september 2023
Guide til energirenovering
Energirenovering af boliger er afgørende for Danmarks klimamål. Få alt, du skal vide om energirenovering, energitilskud og finansiering i denne artikel.
Læs mere
Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved