Kviklån og rentelofter: U-lande er langt foran Danmark

Indholdsfortegnelse

Share
Tweet
Share

Danmark lå i bagkæden

Data fra 2017 viste, at størstedelen af Danmarks nabolande allerede dengang havde en eller flere lovgivninger til at håndtere lånemarkedet. Ifølge en analyse fra 2017, udarbejdet af University College Cork i Irland, havde 21 ud af de 28 EU lande et loft på lånerenterne, og yderligere data viste, at lande såsom Colombia, Nicaragua, Venezuela, Uruguay, Kirgisistan og Kenya endda var kommet Danmark i forkøbet ved at indføre en lovgivning til de høje renter på lån.

På tidspunktet for rapportens udarbejdelse havde Danmark endnu ikke indført noget renteloft. Danmark var dog langt fra det eneste land, som endnu ikke havde udformet en lovgivning angående kviklån. Lande såsom Østrig, Kroatien og Luxembourg kunne heller ikke bryste sig med et renteloft, hvorimod lande som Belgien, Irland, Grækenland og Slovakiet havde formået at indføre et loft på under 20%.

I Argentina har Moneezy endda set renter på op til 5546%, hvilket er langt højere end de renter, der har været observeret i Danmark på op til 1200%. Dette er dog ikke længere en realitet, efter Danmark indførte et renteloft på 25% tilbage i 2020.

Danmark er mindre sårbare

Det kommer ikke som nogen overraskelse, at renter på over 1000% er urealistiske at kunne betale tilbage. Mange danskere faldt i fælden tilbage i 10'erne, og de selv samme ligger stadig inde med en ordentlig gæld og vil højst sandsynligt betale af på dem de næste 10 år.

Men selvom der var en stor håndfuld danskere, der blev ramt, har vi i Danmark en god økonomi, samt en masse instanser ved siden af vores personlige økonomi, der kan holde os over vande. Det samme kan dog ikke siges om nogle af de lande, der indførte et loft før Danmark. Lande som Venezuela og Nicaragua har et mindre solidt sikkerhedsnet, hvorfor det var vigtigt at få indført en række regler, der kan holde folk fra at blive sent ned af den forkerte sti.

Når det er sagt, kom renteloftet i Danmark en anelse for sent, idet mange mennesker allerede var faldet for fristende tilbud, såsom rentefrie lån i de første 30 dage, afdragsfrihed og hurtig overførsel. Med indførslen af renteloftet kan små, hurtige lån nu være en oplagt mulighed, hvis det hele brænder på. Renteloftet sætter en begrænsning på marketing af lån, der nu kun må markedsføres, såfremt de har en ÅOP på 25% eller under.

Skrevet af:
Marketing Assistant
Simon Hedeboe Mikkelsen
Marketing Assistant

Simon Hedeboe Mikkelsen studerer en kandidat i International Virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet. Han har været investeret i al ting økonomi i 6 år, og har igennem det sidste år fokuseret på at skabe content for Moneezy. Han specialiserer sig i at nedbryde komplicerede finansielle fagbegreber, enten skriftligt eller visuelt, og gøre det spiseligt og forståeligt for den gængse dansker.

Revideret af:
General Manager
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2024 Moneezy - All Rights Reserved