Hvad er ejerudgift?

Share
Tweet
Share
Skrevet af Emil Kjær
5 minutters læsetid
17. jan. 2025

At købe bolig er starten på et nyt kapitel i livet og er derfor en stor beslutning. Men hvad koster det egentlig at eje en bolig?

Mange fokuserer på boliglånet, men faktisk er ejerudgifterne mindst lige så vigtige at forstå. Ejerudgifterne dækker over en række månedlige omkostninger, der følger med det at eje en bolig, og de har stor betydning for din økonomi som boligejer.

I dette blogindlæg forklarer vi, hvad en ejerudgift er, hvad den inkluderer, og hvordan den varierer afhængigt af boligtype. Vi hjælper dig med at få det fulde overblik, så du kan træffe en velinformeret beslutning, når du overvejer at købe din drømmebolig.

boligkøbsforløb

Hvad er ejerudgift?

Hvis du har kigget på en salgsopstilling før, har du sikkert lagt mærke til ejerudgiften.

Ejerudgift er en samlet betegnelse for de faste udgifter, du skal betale hver måned som boligejer (ud over afdrag på boliglånet og renter). Ejerudgiften dækker alle faste udgifter, der følger med at eje en bolig, som fx ejendomsskat, forsikring og vedligeholdelse.

Historien bag ejerudgift

Begrebet ejerudgift blev indført i 2015 som en del af ændringerne i ejendomsmæglerloven. Formålet var at skabe mere gennemsigtighed for boligkøbere og give dem en bedre forståelse af de samlede omkostninger ved at eje en bolig. Ejerudgiften fremgår altid af salgsopstillingen, når du ser på boliger hos en ejendomsmægler.

Hvorfor er ejerudgift vigtig?

Ejerudgiften er en central del af din boligøkonomi, fordi den kan afgøre, om du har råd til at bo i boligen på længere sigt. Når folk køber bolig, fokuserer mange på kontantprisen og lånets størrelse. Men hvis de månedlige ejerudgifter er for høje, kan de ende med at blive en stor belastning.

Hvad indgår i ejerudgiften?

Ejerudgiften består af alle faste udgifter, der følger med at eje en bolig. Her er de vigtigste:

  • Ejendomsværdiskat
    Ejendomsværdiskatten er en skat, du betaler af boligens værdi – inkl. både bygning og grund. Den udgør normalt 1% af ejendomsværdien om året, men for ejendomme med en værdi over 3.040.000 kr. stiger skatten til 3% for den del af beløbet, der overstiger denne grænse. Skatten beregnes på baggrund af den offentlige ejendomsvurdering, som typisk er lavere end boligens markedsværdi.

  • Grundskyld (= ejendomsskat)
    Grundskyld er en skat på selve grunden, hvor boligen er placeret. Den beregnes ud fra grundens værdi og opkræves af kommunen.

  • Husforsikring
    En husforsikring er lovpligtig, hvis du vil optage et boliglån. Den dækker typisk skader som brand, storm og indbrud.

  • Renovation og skadedyrsbekæmpelse
    Disse udgifter dækker kommunale ydelser som afhentning af affald og bekæmpelse af rotter. Udgifterne opkræves automatisk.

  • Skorstensfejning
    Hvis din bolig har en brændeovn eller pillefyr, skal du betale for skorstensfejning. Dette sikrer, at skorstenen fungerer korrekt.

  • Udgifter til ejerforening eller grundejerforening
    Hvis du bor i en lejlighed, vil ejerforeningens driftsudgifter ofte være en del af ejerudgiften.

  • Gæld fra sælger
    Hvis du overtager gæld fra sælger uden for købesummen, vil ydelserne på denne gæld også blive en del af ejerudgiften.

Hvad indgår ikke i ejerudgiften?

Som nævnt tidligere, omfatter ejerudgifterne kun de faste omkostninger, der følger med at eje en bolig. Det betyder dog ikke, at de dækker alle dine månedlige udgifter, da forbrugsudgifter som el, vand og varme også skal medregnes. For at undgå forvirring er det derfor vigtigt at forstå, hvad der ikke er en del af ejerudgiften:

  • Afdrag og renter på boliglån

  • Forbrugsudgifter: El, vand og varme regnes ikke som en del af ejerudgiften, men det er stadig vigtige udgifter, du skal have med i dit budget

Hvordan beregnes ejerudgiften?

Ejendomsmægleren beregner ejerudgiften ud fra de faste omkostninger for det første år. Det betyder, at ejerudgiften viser de aktuelle udgifter og er ikke en garanti for, hvad du skal betale i fremtiden. Ændringer i ejendomsskatter, forsikringspriser eller vedligeholdelsesbehov kan få ejerudgiften til at stige eller falde over tid.

Ejerudgift for forskellige boligtyper

Ejerudgifterne varierer afhængigt af, hvilken type bolig du køber. Her er en oversigt:

Helårsboliger

For helårsboliger inkluderer ejerudgiften normalt:

  • Ejendomsskat

  • Ejendomsværdiskat

  • Husforsikring

  • Renovation

  • Rottebekæmpelse

  • Evt. udgifter til grundejerforening

Sommerhuse

Ejerudgifterne for sommerhuse ligner dem for helårsboliger, men der kan være ekstra omkostninger, hvis sommerhuset ligger på en fællesvej. I dette tilfælde skal du dele vedligeholdelsesudgifterne med de øvrige ejere.

Lejligheder

For lejligheder er ejerudgiften lidt anderledes. Her inkluderer den følgende udgifter:

  • Ejendomsskat og ejendomsværdiskat

  • Ejerforeningens driftsomkostninger, som fx trappevask og gårdvedligeholdelse

  • Hvis ejerforeningen har optaget lån, fordeles udgifterne blandt beboerne

Andelsboliger

Som navnet antyder, gælder ejerudgifter kun for ejerboliger. For andelsboliger betaler du i stedet en fast boligafgift til andelsforeningen. Denne afgift dækker typisk:

  • Drift og vedligeholdelse af ejendommen

  • Bidrag til forbedringer

  • Eventuelle fælles lån (Nogle andelsforeninger inkluderer også forbrugsudgifter som vand og varme i boligafgiften)

ejerudgift påvirker din økonomi

Hvordan påvirker ejerudgiften din økonomi?

Ejerudgiften spiller en afgørende rolle i at bestemme, om du har råd til en bolig – ikke bare på købstidspunktet, men også på længere sigt. Når du vurderer økonomien på en bolig, skal du sørge for at lægge ejerudgiften sammen med andre månedlige omkostninger som låneafdrag, forbrug og vedligeholdelse. Dette giver dig et realistisk billede af, hvad det vil koste dig at bo i boligen.

Hvor stor er ejerudgiften typisk?

Ejerudgiften afhænger i høj grad af flere faktorer, såsom boligens beliggenhed, boligens energimærke og boligtypen. Derfor er det svært at give et generelt svar på, hvor stor en ejerudgift typisk vil være.

Konklusion

Ejerudgiften er en vigtig faktor, når du overvejer at købe en bolig. Den dækker de faste udgifter, der følger med ejerskabet og spiller derfor en central rolle for din økonomi.

Hvis du forstår ejerudgiften og har styr på de andre udgifter, der følger med, kan du undgå ubehagelige økonomiske overraskelser. Gå salgsopstillingen godt igennem, lav et realistisk budget og få et overblik over både ejerudgifter og de andre faste udgifter.

På den måde er du godt forberedt på at finde en bolig, der matcher både dine behov og din økonomi.

Skrevet af:
Emil Kjær
General Manager

Emil bruger sin ekspertise til at gøre en forskel i den finansielle sektor. Han er uddannet på Syddansk Universitet og har været General Manager hos Intelligent Banker siden 2013, hvor han har hjulpet mere end 500.000 brugere fra hele verden med deres finansielle behov.

Copyright © 2025 Moneezy - All Rights Reserved